hartworm, waarkomt het voor???

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Duitse PinscherDuitse Pinscher

honden foto van Duitse Pinscher

wilde dit nog een keer onder de aandacht brengen

hartworm komt voor in:
Spanje
Portugal
Zuid Frankrijk
Tsjechie
Zuid Italie
Slovenie
Kroatie
Slowakije
Roemenie
Bulgarije
Griekenland
Albanie
Turkye
en de landen van Afrika

Hond mee op vakantie levensgevaarlijk - Honden en katten die de komende zomer mee mogen op vakantie naar Zuid-Europa hebben kans op de levensgevaarlijke besmetting met hartworm.

Dierenartsen worden de laatste tijd steeds vaker gewaarschuwd voor de gevaren van deze parasitaire infectie. Als een hond of kat in Zuid-Europa wordt gestoken door een muskiet, kan dat besmetting veroorzaken met de larfjes van de Dirofilaria immitis. De larven kunnen in het lichaam van de hond of kat uitgroeien tot wormen van wel dertig centimeter lang. Volwassen wormen nestelen zich uiteindelijk in het hart en de longslagaders, met kans op een dodelijke afloop.

Behandeling vooraf

In Nederland is de kans op besmetting met hartworm nihil, maar in vakantiegebieden beneden de lijn Parijs-Milaan is het gevaar groot. De larven die de besmetting veroorzaken, kunnen slechts tot een korte tijd na de infectie onschadelijk gemaakt worden. Het is daarom erg belangrijk om honden en katten al voor de vakantie te beschermen. Later ingrijpen kan bloedstolsels of zelfs een infarct veroorzaken.

Veel dierenbezitters weten dit niet of zijn zich er niet van bewust dat zij hun huisdier hier eenvoudig tegen kunnen beschermen. Bij de dierenarts is namelijk een spot on middel verkrijgbaar dat infectie tegengaat en daardoor de ernstige gevolgen van besmetting voorkomt. Honden en katten lopen daarmee geen enkel risico meer.

Het middel tegen hartworm, met als werkzame stof selamectine, moet in de nek van de kat of hond gedruppeld worden. Het doodt de hartwormlarven die het lichaam binnengedrongen zijn nog voordat ze kunnen uitgroeien tot volwassen wormen. Een prettige bijkomstigheid is dat het middel ook effectief is tegen vlooien. Honden en katten kunnen nu veilig mee op vakantie. Met de zomer in aantocht, is dat voor de diereneigenaren een geruststellend idee.
heel verhaal, maar gewaarschuwd mens telt voor twee

groetjes

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "hartworm, waarkomt het voor???" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel jojo 3 doggies

honden foto van jo

Hartwormen zijn, de naam zegt het inderdaad al, wormen die zich in het hart kunnen bevinden bij hond- en katachtigen. Om u maar meteen enigszins gerust te stellen: de infectie wordt in Nederland alleen gezien bij dieren die afkomstig zijn uit gebieden waar deze parasiet voorkomt.
De infectie wordt namelijk overgebracht door bloedzuigende muskieten en daarom met name gevonden in de tropische en warme streken van de wereld. Het gebied waar de ziekte kan optreden breidt zich echter wel steeds verder uit. De hartworminfectie is inmiddels al waargenomen tot in Noord-Frankrijk. De streken waar de besmetting echt veel voorkomt zijn Amerika, Afrika, Azië, Australië en Zuid-Europa (figuur 1).
De diersoorten waarbij de worm kan voorkomen zijn de hond, dingo (Australië), wolf, vos, fret, zeeleeuw en tamme en wilde katten.

Levenscyclus van de hartworm
Volwassen wormen bevinden zich in de slagaders van de longen en bij zware infecties ook in het hart zelf. Soms kunnen ze doordringen in de grote holle lichaamsader (vena cava).
De vrouwelijke exemplaren produceren larfjes die in het bloed gaan circuleren en daar wel twee en een half jaar in leven kunnen blijven. Wanneer een muskiet bloed zuigt kunnen de larfjes in dit insect terechtkomen en zich binnen twee tot drie weken ontwikkelen tot een larve waarmee weer een ander dier, dit wordt de gastheer genoemd, besmet kan worden via de steeksnuit tijdens een volgende bloedmaaltijd. In het nieuwe slachtoffer ontwikkelt de larve zich onder de huid en in de spieren binnen enkele maanden tot jonge wormen die zich naar de bloedbaan toe bewegen om zo naar de longen en het hart vervoerd te worden. De wormen kunnen wel vijf tot zeven jaar in leven blijven.

De kat blijkt minder gevoelig te zijn voor een hartworminfectie dan de hond. In Amerika zijn gemiddeld vijf tot twintig procent minder katten dan honden besmet. Daarnaast blijven de wormen in de kat kleiner en veel minder lang in leven (twee tot drie jaar). Bij de kat verdwijnt de infectie nog wel eens vanzelf, waarschijnlijk door een veel sterkere afweerreactie. Ook verschijnen er maar zelden larfjes in de bloedbaan van de kat.

Ziektebeeld
Er treden klachten op doordat de wormen beschadigingen veroorzaken van de wand van het hart en de grote longslagaders (figuur 2). Hierdoor kan er vocht ontstaan in de longen en vergroting van het hart met uiteindelijk tekortschieten van de hartfunctie. Vanzelfsprekend kan een dier aan dergelijke ernstige klachten overlijden.
Meestal zijn er bij het optreden van klinische verschijnselen meer dan 50 wormen aanwezig. De ziekte begint sluimerend. Het uithoudingsvermogen vermindert en er wordt een keertje gehoest. Later treden er ernstiger klachten op, zoals gewichtsverlies , leververgroting, vocht in de buikholte en ademhalingsproblemen. Bloedarmoede kan het gevolg zijn van beschadiging van rode bloedcellen en nierbeschadiging.
In sommige gevallen kan het dier zonder voorafgaande verschijnselen in shock raken doordat wormen de vena cava bereiken en het hart plotseling tekort gaat schieten in de pompfunctie. In dat geval spreken we van een acuut ziektebeeld.

Diagnose
De dierenarts denkt aan hartworminfectie wanneer uit de ziektegeschiedenis blijkt dat het dier afkomstig is uit een land waar de infectie bekend is. Ook dieren die op vakantie zijn geweest in zo’n land lopen een zeker risico.
De ziektesymptomen wijzen op een hartaandoening en op een foto van de borstholte worden vaak de verwijde longslagaders al gezien samen met vocht in de longen en een vergroot hart (figuur 3). Daarnaast kan de diagnose nauwkeuriger worden gesteld met behulp van een echografie, het maken van een ECG (Electro Cardiogram) en bloedonderzoek.
In bloeduitstrijkjes kunnen soms de kleine larfjes worden waargenomen en er bestaan sinds enkele jaren bloedtesten die de aanwezigheid van larfjes kunnen aantonen.


Voorkoming
De eenvoudigste maatregel om de ziekte te voorkomen bestaat natuurlijk uit het niet meenemen van huisdieren naar gebieden waar de ziekte voorkomt. Wanneer dit toch wordt gedaan, dient er iedere maand behandeld te worden met speciaal hiervoor ontwikkelde medicijnen. Met de behandeling wordt dan begonnen vlak voor vertrek en doorgegaan tot één maand na thuiskomst.

Behandeling
De behandeling van een dier met een hartworminfectie brengt risico’s met zich mee. Met behulp van injecties kunnen de volwassen parasieten in het hart en in de bloedbaan worden gedood. Wanneer deze massaal loslaten en worden meegevoerd met de bloedstroom, dan kunnen er problemen ontstaan doordat bloedvaten worden afgesloten (trombose). In ernstige gevallen kunnen de wormen ook operatief worden verwijderd.
Zes weken later wordt de behandeling herhaald, maar dan met een ander middel gericht op het onschadelijk maken van de aanwezige larfjes in het bloed. Wanneer het dier op deze wijze is behandeld en de parasieten zijn verdwenen, dan zijn de vooruitzichten goed.



Groetjes Jo

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

gebruik maandelijks Stronhold, speciaal voor harworm.

gr. willemijn.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

poe zeg, te haastig geschreven, moet natuurlijk HARTWORM ZIJN.

gebruikte ik ook altijd op aanraden van de dierenarts als we met onze honden naar frankrijk gingen, voor vertrek behandelen met strongholt, en kom je thuis na vier weken, dus een maand, dan weer strongholt gebruiken.
ik gebruik het voor Bamse maandelijks omdat ik een vlooienplaag gehad hebt, uhhhhhh niet door Bamse hoor. hihihihihi

willemijn.

honden page profiel joke&taatjoke&taat 3 doggies

honden foto van joke&taat

hoi jacob
Goed dat je het nog even onder de aandacht brengt hier op het forum
Nu Vooral er de vakantie tijd is aangebroken
groetjes joke

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "hartworm, waarkomt het voor???" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Rode peper
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^