Autorijden met de hond
De meeste honden vinden het hartstikke leuk om mee te gaan in de auto, want ze gaan naar het bos, het strand of mee op vakantie. Voor sommige honden is de rit echter helemaal niet zo prettig, door angst of een trauma, stress of door wagenziekte. Hier volgen een aantal maatregelen die je kunt nemen om de autorit met je hond zo aangenaam mogelijk te maken.
Hond wil niet mee
Wil jouw hond niet graag in de auto? Door deze als pup al langzaam aan de auto te laten wennen kun je angst op latere leeftijd voorkomen. Beloon goed gedrag in de auto zodat je pup positieve ervaringen krijgt. Je mag je pup de eerste (paar) keer best meenemen op schoot, want hij heeft al genoeg nieuwe ervaringen te verwerken. Zorg er wel voor dat je jouw pup zo snel mogelijk een eigen plekje in de auto geeft. Zo leert je hond dat dit zijn plekje in de auto is. Oudere honden kun je af en toe hun eten geven in de auto, terwijl deze stil staat. Ga ook soms samen in de auto zitten zonder ergens naartoe te rijden en bouw dit langzaam op. Rijd niet alleen maar met je hond naar de dierenarts, want dan gaat hij de rit associƫren met iets negatiefs.
Hond heeft wagenziekte
Braakt je hond tijdens het autorijden? Dan heeft hij last van wagenziekte. Veel honden groeien hier overheen als ze wat ouder worden of het autorijden met leuke dingen gaan associƫren. Pas je rijgedrag aan door rustig te gaan rijden of blindeer de zijramen, zodat je hond niet naar al die langsschietende objecten kijkt. Er zijn ook medicijnen tegen wagenziekte verkrijgbaar bij de dierenarts, maar als de misselijkheid voortkomt uit angst hebben deze weinig effect. Geef je hond nooit iets om op te knagen om hem of haar tijdens het autorijden te kalmeren. Als je plots moet remmen kan het bot namelijk in de keel van je hond schieten. Een groter speeltje, die niet geheel in de mond van je hond past, kan wel.
Regels voor autorijden met de hond
In Nederland zijn er geen wettelijke regels over waar je hond in de auto zou moeten zitten. Wel is het zo dat het vervoeren van je hond niet tot verkeershinder of gevaarlijke situaties mag leiden. Je wilt natuurlijk zelf ook je hond veilig houden, dus zorg ervoor dat je viervoeter niet door de auto kan vliegen als je opeens hard op de rem moet trappen. Of dat je hond je tijdens het autorijden kan storen. Zet bijvoorbeeld een bench in de achterbak of plaats je hond op de achterbank. Je kunt hem hierbij vastmaken aan de gordel met een speciale clip. Voor de verzekering van de auto zijn er geen extra eisen omtrent het vervoeren van je hond.
Eerste hond!
Je hond in beperking
Hulp bij zwemmen voor beginners
Elementaire kynologische kennis
Een goed verzorgde hond is een blije hond
Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?