Omgaan met artrose

honden encyclopedie > Omgaan met artrose

door honden page profiel Arjen (Webmaster HondenPage)Arjen (Webmaster HondenPage)goedgekeurde fokker

Omgaan met artrose

Heeft je hond artrose? Zo hou je de levenskwaliteit op peil!
Artrose is een pijnlijke gewrichtsaandoening waar heel wat honden vroeg of laat mee te maken krijgen. Maar ze zijn helaas meesters in het verbergen van pijn. Er zijn wel een aantal signalen die duiden op artrose. Merk je dat je hond trager of minder soepel beweegt dan vroeger? Heeft hij moeite met opstaan en trappen nemen? Laat hij duidelijk merken dat het pijn doet wanneer je bepaalde gewrichten aanraakt? Dan is de kans groot dat je hond artrose heeft. Dit artikel vertelt je waar je op moet letten en hoe je het je hond zo aangenaam mogelijk kunt maken.

Kun je artrose bij honden genezen?
Spijtig genoeg kan artrose niet genezen worden. Als baasje kun je gelukkig wel heel wat doen om het slijtageproces onder controle te houden en je hond zo toch nog een mooie oude dag te bezorgen. Enkele tips op een rijtje!

1. Naar de dierenarts
Ga eerst en vooral langs bij de dierenarts. Die weet je te vertellen of je hond inderdaad artrose heeft en schrijft de nodige pijnstillers of ontstekingsremmers voor als er ontsteking op het gewricht zit. Is er geen ontsteking, dan is het belangrijk om het gewricht soepel te houden.
2. Als je hond te dik is …
Honden met overgewicht hebben extra risico op artrose. Je hond helpen afvallen is dus de boodschap! Laat je ook in dit geval begeleiden door een dierenarts.
3. Beweging
Honden met artrose zijn geneigd om zo weinig mogelijk te bewegen en dat mag je nu net níét laten gebeuren. Zorg ervoor dat je hond toch voldoende beweegt  maar doe het op een gecontroleerde manier. Liever 4 wandelingen van een kwartiertje dan 1 lange wandeling van een uur.
4. Fysiotherapie of hydrotherapie
Ook met fysiotherapie-oefeningen (bij een dierenarts of in een gespecialiseerd centrum) kunnen de gewrichten van je hond soepeler blijven. Sommige massage-oefeningen kan je nadien zelf thuis ook uitvoeren.
Hydrotherapie kan een onderdeel zijn van de fysiotherapie. Hierbij zal jouw dier in het warme water van een hydrotherapie bad op een gecontroleerde manier bewegen, zonder belasting op de gewrichten. De bloedtoevoer naar de spieren wordt verbeterd, de spiermassa vergroot, de spierspanning verbetert en het gewricht zal stabiliseren. Ook de pijn zal hierdoor verlicht worden.
5. Omgeving aanpassen
Gebruik een voerbak op een staander, zodat je hond zich zo weinig mogelijk moet buigen om te kunnen eten. Heb je een gladde vloer? Leg dan een tapijten zodat je hond niet kan uitglijden. Zorg ook voor een warme en tochtvrije slaapplaats en bij voorkeur een gemakkelijk toegankelijke mand met een zacht (orthopedisch) kussen.

Flexadin biedt steun!
Flexadin Advanced is een voedingssupplement dat niet-gedenatureerd collageen type II, omega 3-vetzuren en vitamine E bevat, ter ondersteuning van de gewrichten in geval van osteoartrose. Geef je hond elke dag één brokje Flexadin – als snoepje of gemengd door de gewone voeding – om z’n gewrichten langer soepel te houden.

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^