Verschillende Soorten Kokosolie

honden encyclopedie > Verschillende Soorten Kokosolie

door honden page profiel staffbullstaffbull

Verschillende Soorten Kokosolie

Met extra vierge kokosolie wordt vaak bedoeld: kokosolie van de hoogste kwaliteit. Maar wat betekent extra vierge kokosolie en wat zijn de eigenschappen van deze bijzondere kokosolie? Een verkenning.
Kokosolie is een vet of olie, afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Het smeltpunt ligt zo tussen de 24 en 26°. In ons klimaat spreken we dan ook technisch van een vet.
Uiteraard zijn er verschillende soorten kokosolie, van lage tot hoge kwaliteit. Hieronder volgt een beknopt overzicht.
RBD kokosolie: Refined, Bleached, Deodorized Dit wil zeggen: geraffineerd, gebleekt, ontgeurd. Dit is wel de allerslechtste soort kokosolie die je kunt krijgen.
Waarom? Omdat het is bewerkt: ontgeurd, gebleekt en geraffineerd, waardoor de belangrijke eigenschappen van de originele kokosolie verloren gaat. Denk hierbij aan verlies van vitaminen, mineralen, antioxidanten en fytosterolen en de unieke moleculaire samenstelling van kokosolie waar het juist zijn kracht aan ontleent. Dit soort kokosolie wordt vaak erg goedkoop aangeboden. Met reden.
kokosolie van industrieel gedroogde copra (= gedroogd kokosvlees). Niet zo slecht als RBD kokosolie, maar doordat deze kokosolie door vuur of in ovens gedroogd is, is ook hier sprake van kwaliteitsafname door bvb vitamineverlies. Bovendien kunnen verbrandingsaroma’s en microscopisch kleine vervuilingen zoals roetdeeltjes in het kokosvlees terecht komen, wat de smaak en houdbaarheid negatief beïnvloedt.
koudgeperste kokosolie van biologische kwaliteit. Dit is wat je in je keukenkastje wilt hebben staan, omdat dit de beste kwaliteit is. Het is biologisch, zonder toevoegingen, niet behandeld met giftige pesticiden en koudgeperst, waardoor vitamineverlies minimaal is.
Maar wat is dan extra vierge kokosolie?Zoals gezegd wil men met de term “extra vierge kokosolie” vaak een kwaliteit kokosolie aanduiden die boven de rest staat. Maar de werkelijkheid is: de term is totaal misleidend. Extra vierge is namelijk een term die helemaal niet thuishoort bij kokosolie. De term hoort thuis bij olijfolie.
Extra vierge zegt iets over de oogstmethode en zuurtegraad van olijfolie. Eigenschappen die geenszins betrekking hebben op het product kokosolie.
“Slimme” kokosolie marketeers gebruiken de term dan ook onterecht om hun waar een kwaliteitsstatus te geven die eigenlijk niet ter zake doende is. Extra vierge kokosolie is net zo goed als vierge kokosolie.
Vaak wordt wel de term ‘virgin’ gebruikt (‘maagdelijk’), omdat in de topkwaliteit kokosolie alleen jonge kokosnoten worden gebruikt waarvan de voedingswaarde (nog) maximaal is.
Als je goede kokosolie wilt hebben, wees dan op zoek naar biologische kokosolie, koudgeperst, ongeraffineerd en het liefst ook niet ontgeurd.

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^