Schapendrijven

honden encyclopedie > Schapendrijven

door honden page profiel White Collar BordersWhite Collar Borders

Schapendrijven

De Border Collie is oorspronkelijk gefokt voor het schapendrijven en afkomstig uit de grensgebieden (the Penines)van Engeland en Schotland. Dit is een onherbergzaam gebied dus de boeren moesten blind op hun Border Collie kunnen vertrouwen. Het werk bestond voornamelijk uit het ophalen van de schapen uit de graasgebieden, het veilig over de openbare weg vervoeren splitsen en schapen laden.
De boer had zijn werk, de hond ook. Om te kijken wie nou de beste hond had, zijn trials (wedstrijden) in 1873 ontstaan.

Wedstrijd onderdelen
OutrunDe handler stuurt zijn hond, rechts (away),- of linksom (come-by), in een wijde boog bij zich vandaan om de schapen op te halen. Het is de bedoeling dat de hond achter de schapen komt zonder de schapen te laten schrikken.
 
Lift
Op dit moment brengt de hond de schapen in beweging. Wanneer de hond te dicht achter de schapen komt of te snel aan komt, zullen de schapen schrikken en willen vluchten van de hond. De schapen worden onbestuurbaar en de rest van de trial is moeilijk.
Het is heel moeilijk om vervolgens de schapen nog rustig te krijgen en de chaos die is ontstaan weg te nemen.
  Fetch
De hond brengt de schapen in een zo recht mogelijke lijn, door de fetchgates (poortjes) naar de handler. Bij de handler (startpost) aangekomen moet de hond de schapen rechts of linksom achter de handler drijven. (ligt er aan of het parcours links- of rechtsom gebouwd is)

Drive
De hond drijft de schapen van de handler, in een driehoek, af. Op de twee hoeken staan de drivegates (poortjes) waar alle schapen doorheen moeten. Alle lijnen moeten zo recht mogelijk zijn. Wanneer de hond het van de handler afdrijven goed beheerst, is hij, en dus ook de schapen, goed te sturen.  
Shed
Op de grond is een ring gemarkeerd. (door zandzakjes of krijt)Hier moeten alle schapen in. Een aantal schapen hebben een rode halsband om, deze moeten van de groep worden gescheiden door zowel hond als handler. De hond moet kunnen laten zien dat hij de schapen met halsband bij de rest van de kudde weg kan houden. Wanneer dit is gebleken moet de kudde weer bij elkaar worden gebracht.
 
Pennen
De schapen moeten binnen een omheining. De handler houdt het deurtje open door middel van een touw. De hond moet de schapen naar binnen drijven, de handler mag de schapen niet zelf naar binnen "duwen". Wanneer alle schapen in de pen staan en de deur door de handler is gesloten is de run voorbij.


 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^