Botafwijkingen voorkomen met vit C?

honden encyclopedie > Botafwijkingen voorkomen met vit C?

door honden page profiel AnneAnnegoedgekeurde fokker

Botafwijkingen voorkomen met vit C?

Heupdysplasie en Vitamine C
 
Inleiding. 
Hieronder een artikel dat heel wat reacties heeft doen losbarsten, gaande van 100% beaming en ondersteuning tot zware beledigingen. Een artikel dat mijn aandacht heeft gevestigd op de geneeskrachtige werking van vitamine C, met name m.b.t. heupdysplasie bij honden. De schrijfster van het artikel is niet academisch gevormd en spreekt louter uit ervaring en ten persoonlijke titel. Haar beweringen berusten niet op enig wetenschappelijk onderzoek, maar... is dat wel nodig om het bij het rechte eind te hebben? Bovendien, zoals u in mijn nawoord kunt lezen, is er wel degelijk wetenschappelijk onderzoek verricht en zijn de conclusies zeer hoopvol.
Het artikel is van Sylvia Hammerström en is vertaald door Wally Horemans.

De tekst van het artikel 

"Zoals je zult begrijpen, ben ik een grote voorstander van natuurlijke voeding. "U BENT WAT U EET". Ik ben er van overtuigd dat een goede natuurlijke voeding heel wat gezondheidsproblemen in het leven van uw hond kan voorkomen zoals huidziekten, kanker, artritis en vooral heupdysplasie.

Heupdysplasie is eigenlijk een vorm van artritis aan het heupbeen, hetgeen gewoonlijk ontdekt wordt op röntgenfoto's als gebrekkige verbindingen.

Ik heb gedurende meer dan 25 jaar honden gekweekt op de SKANSEN KENNEL. Ik heb verschillende rassen gekweekt en groot gebracht zoals Duitse herders en Rottweilers, maar ook Schnauzers. In al die jaren is er NOOIT een heupdysplasie geval geweest. Ik ben er mij van bewust dat velen moeite zullen hebben om dit te geloven. Statistisch gezien zouden er van die honderden honden toch enkele met HD moeten tussen gezeten hebben. De waarheid is echter dat er geen enkel HD geval is voorgekomen. Geregeld heb ik mij afgevraagd waarom ik zoveel geluk had of eigenlijk welke factor is bij mij aanwezig die bij anderen er niet is

Na allerlei nagepluist te hebben ben ik uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat HD eenvoudig een gebrek aan natuurlijke vitamine C in de voeding is. Bijna alle honden in de U.S. en Europa worden met commercieel voedsel groot gebracht waarin GEEN natuurlijke vitamine C zitten. Toegegeven, de fabrikanten van dit voedsel voegen ascorbine zuur toe, maar deze chemische vorm van vitamine C is niet goed genoeg. Uw hond MOET dagelijks zijn portie vitamine C krijgen, afkomstig van een natuurlijke bron zoals verse groenten, VERSE MELK of vitamine C getrokken uit plantaardige bronnen.

Onze puppies krijgen dagelijks verse melk (geen gehomogeniseerde of gepasteuriseerde) en rauw vlees, rijst en  kippennekken. Juist deze kleine toevoeging van vers voedsel levert als vanzelfsprekend de nodige natuurlijke vitamine C op, die het verschil uitmaken.

Vele jaren heb ik vitamine C aangeraden aan de kopers van mijn puppies, zeker wanneer ze commercieel voedsel gaven. Zelfs met het ritueel toedienen kenden wij enkele gevallen van HD, die we gelukkig hebben kunnen ondervangen en corrigeren. Vooreerst was dit een raadsel, maar Dr. Don Lawson, een voedingsdeskundige, bracht de oplossing. De mensen hadden ascorbinezuur als vitamine C gegeven. Hiervan is geweten dat 80% door de nieren wordt afgevoerd binnen de 2 uren. Dit wil zeggen dat het lichaam niet de nodige tijd krijgt om chemische vitamine C op te nemen. Wanneer de hond echter een natuurlijke voeding krijgt met dagelijks verse groenten, wat rauwe geraspte wortelen en wat gekookte aardappelen, kan hij de aanwezige natuurlijke vitamine C opnemen en verbruiken tot het vormen van het juiste COLLAGEEN.

Wat is COLLAGEEN?
Collageen is de stof die ons lichaam bijeen houdt. Zonder collageen zouden uw hond als jijzelf uiteen vallen. Collageen heeft vitamine C nodig. Een ernstig tekort aan vitamine C leidt tot scheurbuik wat in het verleden menig zeeman heeft gedood. Typische kenmerken van scheurbuik zijn het verlies van tanden en het loskomen van gewrichten - te vergelijken met HD. Om scheurbuik te voorkomen werd er aan de zeemannen verteld dat ze dagelijks een portie limoenen of citroenen moesten eten. Zo konden zij het vitamine C peil in stand houden.

Honden maken van naturen uit een hoeveelheid vitamine C aan, maar blijkelijk zijn er honden die de nodige hoeveelheid niet aanmaken. Net zoals Veearts Dr. Earl, geloof ik dat de HOGERE VEREISTEN aan vitamine C bij sommige honden in de erfelijke sfeer zit eerder dan in een natuurlijk onevenwicht. Dit mag geen verrassing zijn als je bedenkt dat de moderne hond niet kweekt door natuurlijke selectie, maar door de keuze van de kweker.

Sinds ik mij bewust ben van het belang dat vitamine C spelen in het aanmaken van collageen, vermoed ik dat ook hier de oorzaak ligt in de veelvuldige knie blessures die je de laatste jaren bij veel honden tegenkomt. Al bij al zit er een heleboel collageen in de gewrichten.

Ik heb natuurlijk honden gekweekt die op de röntgenfoto's niet vrijuit gingen. In al deze gevallen echter hadden die honden in hun puppy tijd een of ander virus opgelopen en hadden zij hiervoor gedurende een lange tijd antibiotica gekregen. Ik ben er van overtuigd dat antibiotica op de een of andere manier de opname van natuurlijke vitamine C beïnvloeden. Had ik toen geweten wat ik nu weet, dan had ik de hoeveelheid vitamine C voor deze honden kunnen verdubbelen.

Dus, om op de veilige toer te gaan, beveel ik elke puppy koper aan om een natuurlijke voeding te geven met dagelijks verse groenten. Evenals het dagelijks geven van minstens een vitamine C tablet s'morgens en een tablet s'avonds gedurende zijn eerste twee jaren. Natuurlijk moeten deze tabletten gemaakt zijn van VEGETATIEVE BRONNEN. STAAT DIT NIET VERMELD op de verpakking, koop ze niet. De enige firma waarvan ik weet dat ze natuurlijke vitamine C maakt is ROCHE COMPANY in ZWITSERLAND. In de U.S. importeert NEO-LIFE de vitamine C van Roche. Hiervan betrek ik mijn tabletten exclusief.

Iedere keer dat ik in contact kom met mensen die een hond hebben van 17 jaar of ouder, valt het mij op dat hun voeding steeds bestaat uit tafelafval, appelen, penen en broccoli, hetgeen mij ervan overtuigd dat deze honden een rijk vitamine C dieet krijgen. Boerderij en hoeve honden staan bekend voor de afwezigheid van HD. Zoals je weet eten deze honden met goesting paarden en koeien uitwerpselen. Ik ben er van overtuigd dat deze honden de nood aan verteerd gras of alfalfa aanvoelen, vermoedelijk een rijke bron van natuurlijke vitamine C. Elke dag als ik met de honden over de boerderij loop weten zij de uitwerpselen te vinden.

Ik heb een oudere heer gekend die vroeger in de jaren '30 en '40 kennel beheerder was van de grootste fokkerij van Duitse herders in de U.S. Hij vertelde dat er in die tijd geen sprake was van HD. Geen hond of mens had hiervan ooit gehoord, laat staan dat er kreupele Duitse herders rondliepen. In 1950 werden de eerste HD gevallen geregistreerd en de toenmalige uitleg was dat dit typisch voor Duitse herders was gezien hun lang lichaam en hun extreem laag achterste. In de jaren '60 en '70 was het zo erg met de Duitse herders dat iedereen er zich zorgen over maakte. Maar het werd nog slechter wanneer andere rassen ook HD bleken te krijgen. De uitleg die toen gegeven werd was dat het typisch was voor grote rassen omdat ze te snel groeiden! Dan hoorde ik dat alle rassen het konden krijgen behalve de greyhounds. Nooit werd er een geval geregistreerd. Ik kan u echter zowel Greyhounds als Pomerianen als Cockers als Schnauzers... aanwijzen die wel HD hebben. Elk ras kan het krijgen!

Ik heb nagetrokken in de literatuur dat er in de vroege jaren van 1900 geen honden met HD waren. Pat Lazarus kwam tot dezelfde resultaten hetgeen hij neerschreef in zijn boek: "HOW TO KEEP YOUR DOG HEALTHY THE NATURAL WAY". Vandaag echter is de toestand rampzalig. Ik vroeg mij af, wat hebben al deze honden gemeen behalve HD? 

Commercieel hondenvoedsel is het definitieve antwoord! Haast elke honden bezitter als kweker in Europa en de USA geven hun honden haast uitsluitend commercieel hondenvoer omdat het zo gemakkelijk is. Dit voedsel bezit geen natuurlijke vitamine C zoals rauwe peeën of appelen. 

De theorie dat vitamine C aan de basis ligt van HD is niet nieuw. Heel wat veeartsen hebben reeds publikaties gewijd aan de goede resultaten die zij behaalden tot het elimineren van HD bij hun klanten door de toepassing van een natuurlijke voeding. Het is dan ook verwonderlijk dat zo veel veeartsen en honden bezitters hier geen weet van hebben. Ze hadden een pijnlijke belevenis kunnen voorkomen. 

Ik merk een grote toename van knieschijf kwetsuren op bij alle grote rassen en ik vermoed dat ook hier een zwak collageen gehalte verantwoordelijk is hetgeen te wijten is aan een gebrek van natuurlijke vitamine C.

Met mijn 40 jaar ervaring als kweker geloof ik dat HD geen genetische oorzaak heeft. De bekende veearts Dr. Wendell O. Bellfield zegt: "HD bij honden is een VOEDING en BIO-CHEMISCHE onbalans". Hij gaat verder door te stellen dat de theorie als zou de sleutel in de HD ziekte in de genetica te zoeken zijn, miserabel gefaald heeft. De "experts" hebben gefaald in het aantonen dat het verantwoordelijke gen voor HD bestaat evenzo in het aanwijzen van een genen reeks.

Door mijn 40 jarige ervaring als kweker - en de gegevens die wetenschappelijke bekend zijn omtrent vitamine C en de rol die ze spelen bij de stabilisatie van collageen, heb ik in de waarborg aan de mensen die bij mij een pup kopen ingesloten dat wanneer zij de pup een gezonde natuurlijke voeding geven verrijkt met vitamine C, ik alle nodige kosten draag moest de puppy toch HD vertonen, voor wat dan ook.

Voor diegene die niet wisten hoe HD te voorkomen en nu met een hond zitten die HD vertoont, heb ik goed nieuws. Dr. Veearts Terry Durkes van Marion Indiana en andere veeartsen in het land, hebben een techniek ontwikkeld waarbij met een vorm van acupunctuur, een gouden parel ingebracht wordt, waarmee zij de pijn voor 100% kunnen elimineren. De handeling gebeurt tijdens een visite en kost minder dan $200. Het stopt tevens de aanmaak van artritis vorming! Het is een ongelooflijke techniek die enkel een veearts visite vergt en geen operatie.

Iedereen die overweegt om zijn hond een HD operatie te geven zou eerst deze video moeten zien. Het is ongelooflijk. Sommige zaken moet je eerst zien om te geloven!

Tussen haakjes, ik ken heel wat mid-leeftijd honden met zware HD die prima genazen na een tijdje overschakelen op een natuurlijk dieet met natuurlijke supplementen.

Ondertussen blijf ik alert voor heupen van mijn honden en laat niet na om mijn puppy kopers in te lichten. Ik voorspel dat binnen 20 jaar de bovenstaande theorie algemeen en wereldwijd aangenomen zal zijn. Maar vandaag de dag geloven er nog teveel mensen dat genetica het hart van het probleem is, eenvoudig omdat ze het zo geleerd hebben of omdat het hen zo verteld is. Ik bid deze mensen dat ze hun hond natuurlijke vitamine C geven omdat het ook voor hun hond helpt.

Nawoord van Jaap van der Wijk
Er is wel degelijk studie verricht naar het verstrekken van vitamine C aan honden. Deze studies toonden aan dat honden die vitamine C kregen verstrekt niet of nauwelijks HD ontwikkelden. Vitamine C is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van botten, spieren en bloedvaten en kan een belangrijke rol spelen in de behandeling van HD. Vitamine C  is een goed therapeutisch middel om pijn te bestrijden en de voortgang van osteoarthrosis te verminderen. Veel fokkers gebruiken al jaren vitamine C als preventie tegen de ontwikkeling van heupdysplasie bij hun opgroeiende pups. Vitamine C is een tamelijk veilig medicijn; overdosering is, in tegenstelling tot andere vitaminen, niet mogelijk omdat alle vitamine C die door het lichaam niet wordt gebruikt snel wordt afgevoerd.

In een Noorse wetenschappelijke studie werd driemaal daags 30 mg per kg lichaamsgewicht polyascorbate aan honden verstrekt, gedurende een periode van zes maanden. Bij ongeveer 77 procent van de behandelde honden trad in die zes maanden aantoonbaar verbetering van het heupgewricht op, en 32 van de 45 gediagnosticeerde honden vertoonden al na een week geen uiterlijk waarneembare kenmerken van HD meer. Polyascorbate is een mineraalascorbaat, een vorm van vitamine C, die bijdraagt in de absorptie en retentie in het lichaamsweefsel, en het een neutrale pH-waarde heeft veroorzaakt het geen maagklachten. Gewone ascorbinezuur, de vitamine C die wij het beste kennen, wordt te snel door het lichaam afgevoerd om effectief te kunnen zijn, kan het darmstelsel gaan irriteren en hogere doses dan voorgeschreven kunnen de vorming van kristallen in de urinewegen veroorzaken. In tegenstelling tot ascorbinezuur zijn mineraalascorbaten in vet oplosbaar, 100% zuurvrij en zeer geschikt voor mensen en dieren die slecht tegen ascorbinezuur kunnen. Als antioxidans werken zij bovendien synergetisch met andere antioxidansen, vergelijkbaar met vitamine E. 

Literatuur:

Berg R.A., Prockop B.J. "The thermal transition of a non-hydroxilated form of colagen: Evidence for a role for hydroxiproline in stabilizing the triple helix of collagen." Bio Chem Bio Phys Res Commun. 1973; Vol. 52:115-129. Berge, G.E. "Polyascorbat, et behandlings-alternativ ved kroniske forandringer I stotte og bevegelsesapparetet hos hund" ("Polyascorbate, an interesting alternative by problems in the support and movement apparatus in dogs.") Norsk Veterinaertidsskrift (Norwegian Vet J), August/September 1990;102:581-582. Belfield, W.O. "Chronic subclinical survey in canine hip dysplasia." Vet Med Sm An Clin. 1976; Vol. 71:1399-1403. Lust G., Beilman W.T., Rendanom V.t. "A relationship between degree of laxity and synovial fluid volume in coxofemoral joints of dogs predisposed for hip dysplasia." Am J Vet Res. 1980,41:55-60.
 

 


Copyright © 2004-2009 - Von Scharfen Hügel - All rights Reserved

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^