Vlooienallergie

honden encyclopedie > Vlooienallergie

door honden page profiel    Ilja & ***Sterre** Ilja & ***Sterre**

Vlooienallergie

Is een allergie voor het speeksel van vlooien.
Menigmaal krijg ik bij het stellen van deze diagnose bij de hond of kat van een verontwaardigde eigenaar te horen: "Maar hij heeft helemaal geen vlooien!"
Dat klopt. Een vlo gaat zodra hij op een hond of kat springt, niet eerst rondscharrelen en eieren of poepjes leggen. Eerst moet er gegeten worden oftewel bloed van de gastheer opgezogen worden.
Om te zorgen dat het bloed niet in de steekwond gaat stollen, brengt de vlo alvorens te gaan zuigen zijn speeksel in de gastheer. Op dat moment probeert de gastheer deze vlo te vangen en gaat heftig bijten en likken aan de jeukende steekwond.
Dus bij een hond of kat met vlooienallergie vind je geen of nauwelijks vlooien. Maar de allergische reactie op het speeksel van de vlo houdt 7 dagen aan en kan eerdere vlooienbeten doen opflakkeren. Dus na één vlooienbeet kan een allergische hond of kat 1 week lang jeuk houden.
Wat zijn de verschijnselen? Jeuk, voornamelijk aan de achterhand. Hierbij schiet de hond of kat regelmatig met zijn kop naar achteren alsof het dier met een speld geprikt wordt. Daarna gaat de gastheer ter plaatse van de steekwond heftig haren uittrekken en/of likken. Door het vele likken kan zelfs een rode natte eczeemplek (een zogenaamde hotspot) ontstaan.

Vele kleine korstjes en hele kleine rode bultjes op vooral de rug, flanken en achterpoten.
Soms is de allergie zo heftig dat ook de buik, liezen, oksels en nek meedoen.

In langdurig bestaande gevallen kan bij de hond een kale zwarte plek op het achterste gedeelte van de rug ontstaan. Wat te doen bij vlooienallergie?
Een klassiek homeopaat kan de immuun maken voor het vlooien speeksel..

Tegenwoordig zijn er enkele uitstekende bestrijdingsmiddelen, die niet giftig zijn voor mens en dier.
Goede voeding is aan te raden versvlees maakt dat een hond/kat niet aantrekkelijk is ..
Dit omdat de zuurgraad veranderd op de huid..

Voor meer info over de klassiek homeopathie vraag dan bij Ilja en Sterre.. op het forum.. 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^