KVV

honden encyclopedie > KVV

door honden page profiel ChihuahuadeesChihuahuadees

KVV

Algemene info:
 
Wat is KVV? KVV staat voor Kant en klaar (rauw) Vers Vlees oftewel Kompleet Vers Vlees. Alle ingrediënten die je hond nodig heeft zoals spiervlees, orgaanvlees en bot, zijn hier gemalen in de juiste verhoudingen in verwerkt en daarna diepgevroren.  Je hoeft er dus zelf niets aan toe te voegen.
Er zijn twee soorten kvv, namelijk kvv die compleet is en kvv waarbij je zelf diersoorten moet afwisselen. Bij een kvv die compleet is (dit staat op de verpakking), hoef je niet perse vier diersoorten te voeren, maar dat is wel beter. Waarom? Alle diersoorten bevatten een eigen mix van voedingsstoffen en aminozuren. Door meerdere diersoorten te voeren voorkom je tekorten van bepaalde stoffen.
Waarom KVV:
 
Als je kiest voor vers vlees, dus rauw onbewerkt vlees, kies je voor voeding die past bij het verteringsstysteem van een (opportunistische) carnivoor (vleeseter) zoals een hond en kat. Er wordt wel eens beweerd dat een hond een omnivoor (planten- en vleeseter) is en geen carnivoor, maar als je naar het verteringsstelsel en het gebit kijkt klopt dat niet. De darmen zijn wel iets beter aangepast op plantaardig voer dan bij een kat, de term opportunistische carnivoor vind ik dan ook het beste bij een hond passen. Als hij de kans heeft, eet hij ook plantaardig voedsel, maar dat betekent niet dat een hoofdzakelijk plantaardige voeding het beste is.
Waarom is vers vlees zo gezond?
 
Vers vlees heeft ten opzichte van verhitte voeding zoals blikvoer en brokken meerdere voordelen:
- er zitten goede bacteriën in die goed zijn voor de darmen en daardoor zorgen voor een betere afweer
- het zorgt voor een zuurder maagzuur, waardoor slechte bacteriën en parasieten minder/geen overlevingskans hebben
- het zorgt voor minder afvalstoffen in het lichaam
- het belast de organen minder
- de voedingsstoffen zijn natuurlijk en niet synthetisch (alhoewel sommige kvv-merken wel synthetische vitamines toevoegen)
 
Een vergelijking tussen brok en vers vlees vind je in het artikel Brok vs Rauw op www.voerwijzer.com
 
Wat merk ik daar dan van?
 
Dat verschilt per dier, maar veelgehoorde verschillen tussen brok en vers zijn:
- geen jeuk meer
- niet meer zo stinken (lichaamsgeur, winderigheid, uit de bek stinken)
- minder vaak naar de de dierenarts
- mooiere vacht
- geen oorontstekingen meer
- geen volle anaalklieren meer
- minder vaak poepen en kleinere opraapbare drollen
- minder vaak wormen en/of vlooien
- minder hyperactief, maar wel actief
 
Hoe kan dat?
 
Doordat verhitte voeding zorgt voor veel afvalstoffen, worden de afvalstoffen op verschillende andere manieren uitgescheiden, bijvoorbeeld via de interne organen, via de vacht (doffe vacht, jeuk, stank), via de darmen (daar kan het dier winderig van worden), via de oren (oorontsteking). Daarnaast is de ontlasting op verhit voer te zacht om de anaalklieren uit te drukken, maar een goede vers vlees drol zorgt er vanzelf voor dat de anaalklieren leeggedrukt worden. De functie van de anaalklieren is om een geurtje mee te geven aan een drol, zodat anderen die de drol ruiken weten van wie die is. Als de ontlasting te zacht is, lukt dit niet, en blijft de geurstof in de anaalklieren zitten.
Voor nog meer info over KVV kun je ook terecht op www.voerwijzer.com

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^