Show Of Werklijn? Wat is dat??

honden encyclopedie > Show Of Werklijn? Wat is dat??

door honden page profiel Cassy met Pepsi, Shana en MandyCassy met Pepsi, Shana en Mandy

Show Of Werklijn? Wat is dat??

Fijn dat je een geweldige stuiterbal in huis wilt! Goed ingelezen over een ras die bij je past? Lees toch maar even 'Raskeuze' van Hannah na. Maar achja, nu je gekozen hebt voor je Duitse herder, Maltezer, Teckel, zelfs je Border Collie, noem maar op, moet je nog kiezen welke lijn je zou willen en welke bij je past. Maar als je niet weet welke er zijn en wat je eronder moet begrijpen, kan dat inderdaad zeer moeilijk zijn hé? 


Stel je eisen op. 
Ja, het ras past goed bij je en je gezin? (Let op: elke hond kan verschillen van zijn standaard) Maar wil je bv. een Showlijn of een werklijn? (Bij bv. de teckel of een ander dergelijk ras zoals de Maltezer zal je dat niet zo hebben maar meer een lijn gericht op huishond en eentje op showen).

Werklijn:  Een hond uit deze lijn was en is ook nog vaak aanzien als :een hond die in de praktijk werd ingezet en gebruikt. Je kunt dan denken aan politiehond, reddingshond, of om schapen te gaan drijven.Nu is het in de hondenwereld ,anders aanzien.Het heeft het vooral de betekenis; “het tegenovergestelde van een showlijn” En wordt altijd in verband gebracht met de bloedlijn, de afstamming (voorouders) van de hond. Een hond uit de werklijnen zou zich o.a. moeten kenmerken door: grote werklust, goede vaste zenuwen, moedig karakter, grote mate van hardheid en belastbaarheid, intelligent en vol levenslust.De hond uit de werklijn zou dus (in aanleg) geschikter moeten zijn voor de africhtingsport, omdat hij in principe gefokt is voor “het werk”. Deze honden hebben vaker erfelijke bepaalde gedragseigenschappen waardoor een wat meer ervaren baas, zo’n hond beter kan opvoeden en begeleiden. Hiermee bedoel ik, als je een hond uit de werklijnen neemt, zal je er héél veel mee moeten bezig zijn! Niet alleen qua affectie maar ook hem geestelijke oefeningen geven. Denkspelletjes,Speurspellen, Sporten, Africhtingsport, Agility etc. Noem maar op! Hij moet veel met zijn poten en geest bezig zijn.Anders komt het niet goed en dan heb je inderdaad een hond die niet bij jou past.

Showlijn: De hond uit de showlijn kenmerkt zich vooral door zijn zeer fraaie bouw, er is veel eenheid in type (hoe de hond eruit ziet). Ook zijn de eigenschappen als bij de werklijn aanwezig in de hond, alleen de driften, de moed en belastbaarheid nodig voor de africhting vaak in wat mindere mate.De hond uit de showlijn is vooral  voor de gezinnen, waarin totaal geen of weinig interesse is voor een actieve sportbeoefening vaak de betere keus.Vooral als de ervaring t.o.v. het gedrag van honden niet al te groot is bij de gezinsleden. Ze zijn vaak makkelijker in omgang, dit betekent niet dat een showlijn hond maar een “watje” is, het is wel degelijk een volkomen hond, met alle positieve eigenschappen die hiermee verbonden zijn en natuurlijk de wat negatievere eigenschappen die je ook in de werklijnen zal vinden.
Vaak zijn huishonden, honden uit de showlijn, zoals ik hierboven al  schreef.

Hopelijk heb je wat aan mijn kennis die ik deelde. En vooral kies een ras, een lijn en de pup die bij je past! Zeker nu je weet wat alles is. En vergeet niet, ga NOOIT naar broodfok!! Geduld is een zeer mooie zaak en gebruik die dan ook!  Alsjeblieft doe dat nooit,Oké?

Allez, veel plezier met je eventuele Stuiterbal! :-)

Groetjes, Cassy 

Poot Pepsi , Shana en Mandy. 

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^