Mushing

honden encyclopedie > Mushing

door honden page profiel De rode HuskyDe rode Husky

Mushing


Een bijzondere sport
die toch wel door een zeer aparte categorie mensen en honden beoefend wordt is mushing. 
Mushing is meer dan alleen maar een groep honden voor een slee zetten en ze de slee laten trekken. 
Je kan ook met slechts een hond deze geweldige sport beoefenen! Om te beginnen heb je minimaal 1 treklijn nodig voor 1 of twee honden, en een speciaal trek harnass ook wel x-back harnass of een vergelijkbaar harnas nodig. 

waarom dit harnas ?

Dit harnas is zodanig ontworpen dat de honden vanuit de borst moeten trekken. Het vemindert de druk op de rug en nek waardoor deze geen tot weinig schade oplopen. Goed om te weten dus als je je maatje/s gezond wilt houden.

Wat moet je nog meer aanschaffen ? 

Het belangrijkste om in ons kikkerlandje deze mooie sport te beoefenen als je 1 of 2 honden hebt, is een goede stevige hoge step. De Step moet een sta plank hebben die minimaal 10 cm boven de grond is zodat je niet steeds op de grond klapt als je in een kuiltje rijd. ook moet je stuur hoog genoeg gezet kunnen worden zodat je rechtop op je step staat, want als je continu voorover gebogen staat is dat erg belastend voor je eigen rug. Tevens is het handig om in je voorvork vering te hebben die de klappen een beetje opvangen. Goede remmen zijn een must! Zonder goede remmen kan je je honden niet tegen houden als ze besluiten een andere kant op te gaan dan jij wilt! of als je moet afremmen voor een bocht.

Een lijnuithouder is niet noodzakelijk maar wel een stuk veiliger, het voorkomt dat je lijn tussen je wiel verstrikt raakt. 

Fietslampjes zijn ook wel handig zo ben je goed zichtbaar en als je eens savonds wilt trainen ben je altijd voorzien!

Een panieklijn kan je aan je treklijn bevestigen deze houd je in je hand. Mocht je van je step af vallen heb je altijd nog je honden aan die lijn vast . 

Handschoenen , Ook dit is niet noodzakelijk maar als je valt kan je met je handen langs scherpe delen van je step gaan en je handen openhalen. De handschoenen voorkomen dit. 

Ski/snowboard helmen zijn veilige helmen en beschermen je hoofd goed als je een keertje valt.


Voor de echte die-hards in nederland kan je ook een speciale kar aanschaffen waaraan je een groot team van bijvoorbeeld 6 honden aan kan zetten! hiervoor zijn natuurlijk ook speciale treklijnen beschikbaar.


Met welke rassen kan ik deze sport beoefenen dan ? 

De toegestane rassen in nederland zijn: 

De alaskan husky
De siberische husky
De alaskan malamute
De groenlandsehond 
De samojeed 


De basis commando's.

De belangrijkste commando's die jouw hond moet leren zijn:

Hike! Hier door moet je hond zichzelf in beweging zetten en jou voorruit trekken.
Ho! of Stop! Door dit commando moet je de hond halt houden.
Haw!  Door dit commando behoort je hond linksaf te slaan.
Gee! Door dit commando behoort je hond rechtsaf te slaan.

Heb je alle benodige spullen? En kent je hond de commando's goed ? Dan ben ook jij klaar om deze prachtige en uitdagende sport te beoefenen. 

Succes!

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^