Acupressuur en drukpunten bij de hond

honden encyclopedie > Acupressuur en drukpunten bij de hond

door honden page profiel ..

Acupressuur en drukpunten bij de hond

Acupressuur is het masseren en uitoefenen van druk op bepaalde punten van het lichaam. Het is te vergelijken met acupunctuur, alleen komen hier geen naalden aan te pas. Dit is een holistische methode gebaseerd op oude, Chinese geneeswijzen en aanrakingstechnieken.

De druk die uitgeoefend wordt en de grootte van de oppervlakte (waarmee dat gebeuren moet worden) hangt af van het drukpunt en soms ook van de hond zelf. Een vinger, nagel of handpalm kan gebruikt worden. Het gevolg is ,wanneer goed uitgevoerd, in veel gevallen duidelijk op te merken, de hond ontspant, kan weer in balans gebracht worden, pijn kan verminderd worden en de band tussen hond en baas versterkt. Voor een behandeling kun je natuurlijk bij een acupressurist zijn, maar er zijn een aantal drukpunten die iedereen makkelijk zal kunnen vinden. 

Een vrij eenvoudig te vinden punt bevindt zich precies tussen de 'wenkbrouwen' van de hond. Dit punt kan licht gemasseerd worden met een vingertop, heerlijk voor de hond. Daarnaast zit boven dit punt nog een hele rij anderen, door na een paar minuten ietsje hoger te gaan met de vingertop wissel je als het ware. Ook kan het duim-deel van de handpalm gebruikt worden om zo druk uit te oefenen op de hele rij, tot aan het punt in het midden van de plekken waar de oren beginnen.

Tegen galblaasproblemen is er onder andere een punt dicht bij het oog, er ongeveer een centimeter van af en aan de kant die naar buiten het gezicht wijst, niet bij de traanbuis dus. Een ander punt is er een op de plek waar nek en schouderbladen elkaar 'tegenkomen', om het maar even zo te noemen. Deze twee punten liggen op één meridiaan en mits er een goede druk uitgeoefend wordt kan dit de hond erg ten goede komen.

De staartaanzet is tevens een goede plek die gemasseerd kan worden, dit is een gevoelig gebied met veel zenuwen. Ook hier kan een hond enorm van ontspannen en genieten.

Dit zijn slechts een gering aantal van de vele drukpunten bij honden. Voor meer informatie over deze en andere technieken is het boek Hondenmassage van B.Mühlbauer een echte aanrader.

Let op: Acupressuur is absoluut geen vervanging voor de dierenarts, het kan wel als aanvulling gebruikt worden op de klassieke geneeskunde. Ga nooit zelf dokteren met een ziek dier.

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^