Cataract

honden encyclopedie > Cataract

door honden page profiel ~Saartje & de chihuahua roedel ~~Saartje & de chihuahua roedel ~speciaal aangestelde fokker

Cataract

Wat is Cataract?


Elke abnormale troebeling van de lens en/of de lenskapsel wordt cataract of grauwe staar genoemd. De afwijking wordt bij de mens en bij zeer veel diersoorten gezien.

Wat zijn de verschijnselen?

Cataracten kunnen op vele manieren worden ingedeeld. De troebelingen kunnen een klein deel van de lens of de gehele lens betreffen en in het centrum of kern, aan de rand of voorin of achterin beginnen. Cataract dat in de kern ligt is vaak aangeboren, omdat dat het oudste gedeelte van de lens is. Aangeboren cataracten zijn vaak erg wit, zo wit als hardgekookt eiwit. Zich uitbreidende cataracten zien er meer grijs-blauw glazig uit. Honden kunnen natuurlijk ook op hoge leeftijd troebelingen in de lens krijgen. Deze vorm wordt seniel cataract of ouderdomsstaar genoemd. Zij zijn meestal maar klein en bevinden zich vaak maar in 1 oog.

De belangrijkste groep van de verkregen cataracten wordt gevormd door de erfelijke vormen. Deze zijn in het algemeen beiderzijds en de lens wordt hierbij uiteindelijk bijna steeds totaal ondoorzichtig, de staar is dan rijp. Bij hoge uitzondering worden de troebelingen weer spontaan opgelost en geresorbeerd. De afwijkingen doen geen pijn. Als een klein deel van de lens door cataract troebel is geworden kan het gezichtsvermogen nog redelijk goed zijn.
Helaas breiden bijna alle vormen van cataract zich langzaam of snel uit, totdat de lens geheel ondoorzichtig is geworden. De hond registreert met dat oog dan nog wel licht en donker, maar ziet geen beeld meer. Erfelijke cataract treedt meestal beiderzijds, min of meer in hetzelfde stadium, op en begint vaak bij de achterpool of aan de rand van de lens.

Hoe en wanneer is cataract vast te stellen?

Grote grauwe-witte plekken diep in het oog, in de pupil, zijn eigenlijk door iedereen te zien. Kleinere plekken zijn door je dierenarts vast te stellen met speciale lampjes en een oogspiegelapparaat. Om de vroegste vormen op te sporen moeten de pupillen met oogdruppels worden verwijd en moeten de ogen met een spleetlampmicroscoop worden gecontroleerd. Dit kan alleen bij een aantal dierenartsen dat zich hierop heeft toegelegd en hiervoor ook is toegerust.

Pups kunnen al voordat ze naar de nieuwe eigenaar gaan, dus op jeugdige leeftijd (6 -8 weken), maar wel na de chipnummerr worden gecontroleerd op de afwijking. Dit is echter alleen van belang bij rassen waarvan bekend is dat daarbij aangeboren cataract voorkomt. Dit is dan weliswaar een voorlopige uitslag, omdat de oogjes dan nog erg klein zijn. Door de vroege controle wordt in ieder geval wel voorkomen dat pups met ernstige afwijkingen worden verkocht.


Cataract, wat is er aan te doen?

Het ontstaan en het verloop van grauwe staar zijn niet met medicijnen te remmen of te genezen. Wel is een operatie mogelijk, waarbij de ondoorzichtige inhoud van de lens wordt verwijderd. De kans op complicaties is circa 10-15%. Bij een aantal andere primaire oogafwijkingen (bijv. progressieve retina atrofie of PRA), kan cataract optreden als bijkomende afwijking. De hond wordt dan blind door de netvlies afwijkingen en niet door het cataract. Het operatief verwijderen van de lens is dus zinloos. Het is dus van groot belang dat de hond waarbij grauwe staar of cataract begint, binnen een aantal weken, wordt onderzocht door de dierenarts die de hond moet gaan opereren.
Zijn de lenzen al totaal ondoorzichtig, dan is controle van de netvliezen op de PRA niet meer op eenvoudige wijze mogelijk. Alleen een flitslicht onderzoek (ERG) geeft dan nog betrouwbare informatie over de toestand van de netvliezen.

Cataract, wat is de oorzaak?


Bij de hond is verreweg de meest voorkomende oorzaak van cataract een recessief of zeldzamer een incompleet dominant overervend, defect. Het komt ook voor dat het cataract het gevolg is van een andere ziekte (secundair cataract). Het bekendste voorbeeld is suikerziekte. Vandaar dat bij een hond met cataract altijd wordt gevraagd of deze veel drinkt en dat bij twijfel vaak de bloedsuiker gehalte wordt bepaald.

Cataract door suikerziekte verslechtert in het algemeen snel. De honden zijn dan binnen enkele maanden blind.
De prognose voor de operatie is echter gunstig. Een andere belangrijke secundaire vorm is het cataract dat optreedt in het verloop van progressieve retina atrofie (PRA). Dit is een erfelijke oogziekte van het netvlies die steeds beiderzijds optreedt en tot blindheid leidt. Ook kan na het binnendringen van bijv. een kattennagel of een doorn in het oog, lenstroebeling ontstaan.

Hoe kan cataract worden voorkomen?

Honden met verschijnselen van erfelijke cataract dienen te worden uitgesloten van de fokkerij. Ook de ouder dieren kunnen beter niet meer voor de fok worden gebruikt. Indien het aantal voor de fokkerij beschikbare dieren dit toelaat kunnen de broertjes en zusjes ook beter niet voor de fok worden ingezet. Dit daar er een sterk verhoogde kans is dat ook zij drager zullen zijn.


Van Cataract is niet bekend hoe het vererft, derhalve worden verervers niet direct uitgesloten van de fok, maar mag de combinatie waaruit Cataract ontstaan is niet meer gemaakt worden. Vererft een hond twee maal Cataract uit verschillende combinaties dan wordt deze hond uitgesloten voor verdere fokkerij. Cataract kan al vastgesteld worden wanneer de hond 8 weken is, vandaar dat alle pups hierop gecontroleerd worden voordat ze naar de nieuwe eigenaar gaan. Controle van de volwassen (fok) dieren is verplicht tot de leeftijd van 4 jaar. Dat de hond vrij gegeven wordt wil niet zeggen dat hij/zij het niet kan vererven.

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^