Honden en kinderen

honden encyclopedie > Honden en kinderen

Honden en kinderen

Honden en kinderen

Kinderen en honden kunnen elkaars beste vrienden zijn. En inmiddels zijn er ook wetenschappelijke studies dat het hebben van en zorgen voor een huisdier heel goed is voor de ontwikkeling van een kind. Maar… kinderen zijn ook vaak het slachtoffer van hondenbeten. Kinderen zijn vaak zo dol op honden dat ze precies die dingen doen die een hond niet echt prettig vindt: plotseling aaien, om zijn nek hangen of aan zijn staart trekken. Met een paar regels voor een goede omgang tussen hond en kind kunnen ze toch veel plezier aan elkaar beleven.

Kinderen en de eigen hond

  1. Zorg dat de hond het kind leuk vindt.
    Als u de hond aandacht of iets lekkers geeft zal hij een positief verband leggen tussen ‘kind’ en ‘leuk’. U kunt bijvoorbeeld elke keer iets lekkers geven als u gaat voeden of verschonen of de hond meenemen als u met de kinderwagen gaat wandelen.
  2. Laat de hond met rust als hij eet, ligt te kluiven of op zijn plek ligt.
    Een kind moet leren om de hond te respecteren. Als de hond bezig is met zijn eigen zaken moet het kind de hond met rust laten. Zo kan een hond zich ook terugtrekken naar een veilige plek als het hem allemaal te veel wordt.

Een vreemde hond op straat

Honden horen bij het leven en uw kind komt ze dan op veel plaatsen tegen. In het park of bos, op de straat of bij de hoek van de winkel. Net als met het verkeer, moeten kinderen regels leren voor de omgang met vreemde honden op straat. Je kunt honden leuk vinden of niet, ze horen nu eenmaal bij het straatbeeld. U bewijst uw kind een grote dienst door hem om te leren gaan met honden.

Leer uw kind nooit te gillen, hard te rennen en druk te bewegen in de buurt van honden. Hoe harder een kind gilt en rent, hoe meer het de aandacht trekt van honden.    

Aaien

Veel ouders laten hun kind dan ook elke hond op straat aaien. Maar niet elke hond vindt het prettig om aangehaald worden. Overleg daarom eerst met de hondenbezitter of uw kind de hond mag aaien. Creëer dan samen met de hondenbezitter een rustige situatie waarbij hond en kind zich op hun gemak voelen.

Leer uw kind drie regels voor het aaien van honden:

  1. Eerst aan je moeder of vader vragen (en als die er niet is: niet aaien!)
  2. En dan aan de baas van de hond vragen (en als die er niet is: niet aaien!)

Als je van allebei mag aaien, moetje het aan de hond vragen: steek voorzichtig je hand uit en kijk of de hond naar je toekomt. Zon nee dan heeft de hond er geen zin in en moet je hem met rust laten. Zo ja, kriebel hem dn rustig ONDER zijn kin of op zijn borst. Aai hem niet over zijn kop, de meeste honden vinden dat helemaal niet leuk.

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^