trucs

honden encyclopedie > trucs

door honden page profiel julia en spikejulia en spike

trucs

Eenvoudige beginnerstrucs

Apport
Deze eerste truc is erg bekend. Het is dan ook niet zozeer de bedoeling om deze truc op zich te leren, maar we gaan het gebruiken als vertrekpunt voor de wat moeilijkere trucs. Begin dus met een spelletje apport met uw hond. U gooit een stok, een bal of iets anders weg en uw hond haalt het op.
Het ophalen is 1 ding: Honden vinden dit leuk om te doen en het is vrij makkelijk om tot dit niveau te komen. Belangrijker is hier dus het terugbrengen en het teruggeven. Beloon hem met de klikker iedere keer als hij het netjes terug komt brengen en het direct aan u opgeeft. Laat hem niet de controle overnemen door er een potje stoeien van te maken tijdens het opgeven. Zorg dat u bepaalt wat er gebeurt. 

Kranten halen
Als u hem eenmaal zover heeft dat hij vrij betrouwbaar dingen ophaalt en teruggeeft, kan u hem leren om de krant op te halen.

U begint als volgt:
- Rol een krant op en doe er een elastiekje of plakband omheen. Plakband is beter omdat het elastiekje dan niet in zijn mond kan knappen en hem bang kan maken. Als hij stokken terugbrengt, dan moet een opgerolde krant nu geen probleem vormen. Zorg wel dat u niet de zaterdag editie van de Telegraaf gebruikt maar een wat kleinere, lichtere krant.
- Begin eerst met een paar keer een stok te gooien.
- Als dat goed gaat, gooi dan de krant. Moedig hem aan als hij erachter aan rent, de krant oppakt en hem weer terugbrengt. Klik ook iedere keer als hij een van deze drie dingen doet.
- Als hij de krant niet wil teruggeven, loop dan weg. Hij zal u volgen, en als u eenmaal weer in huis bent zal hij de krant daar laten vallen. U heeft nu in ieder geval het eerste gedeelte van de truc binnen. Door weg te lopen geeft u op een leuke manier aan dat hij naar u toe moet komen. Als hij dat doet, ruil de krant dan voor een snack: hij kan immers niet eten en de krant vasthouden.
- Als hij eenmaal goed is in de krant ophalen, oefen dan met nieuwe dingen. Een doos cornflakes is een goed idee omdat het wat moeilijker is om vast te houden (maar niet onmogelijk), omdat hij het schudden van de cornflakes een interessant geluid vind en omdat de geur hem zal aantrekken.
Om deze truc toe te gaan passen is het goed om eerst eens met de krantenjongen te oefenen. Wacht tot hij langskomt en hoe uw hond bij u en laat hem eerst enthousiast worden om de krant. Zo bouwt u het enthousiasme op wat u later helpt om de hond beter onder controle te houden. Als hij mag, laat dan de hond los en laat hem de krant halen.
Als u dit een paar keer hebt geoefend, laat de hond dan even bij de deur wachten tot u het Apport commando hebt gegeven. Pas dan mag hij. Uiteindelijk zal hij de krant ophalen als hij op de deurmat ligt iedere keer als u hem het commando geeft.

Helpen in huis

De Kamer Opruimen
Voor deze truc heeft u een bak nodig waar de hond alles indoet. Het doel is om alles wat op de grond ligt op te pakken en in de bak te doen. Dit doet u door hem een nieuw commando te leren: het Ruim Op commando.
U kan uw hond het Ruim Op commando leren, maar u kan uw hond ook specifieke objecten leren op te ruimen, bijvoorbeeld Ruim het Speelgoed Op. Dit duurt wel wat langer, aangezien u uw hond eerst alle namen van objecten moet leren, maar op de lange termijn heeft dit wel voordeel: hoe meer honden namelijk leren, hoe makkelijker ze nieuwe dingen erbij leren.
Er zullen altijd wel dingen bijliggen waarvan hij de naam nog niet weet, maar een goed getrainde hond ruimt alles wel op. Het opruimen vindt hij namelijk van nature al leuk. Als hij iets vergeet, wijs het dan aan en geef nogmaals het Ruim Op commando.
Om met deze truc te beginnen gaat u bij de bak zitten en begint u met het Apport commando. Als de hond vervolgens dingen van de grond begint te rapen en weer naar u terugkomt, geeft u het Ruim Op commando. Als hij het niet uit zichzelf in de bak loslaat, train hem dan eerst op Loslaten. Dit komt later in het boek nog aan bod. Iedere keer als hij iets oppakt en daarna in de bak doet, geeft u het Ruim op commando en klikt u met de klikker.

Namen leren
Begin met een bal. Leg de bal voor uw hond neer en zeg: Pak je bal! Doe dat een paar keer en beloon hem met een aai en de klikker iedere keer als hij het goed doet.Leg daarna zijn favoriete speeltje naast de bal. Als de bal zijn favoriete speeltje is, moet u de oefening aanpassen. Zeg weer: Pak de bal! Als hij voor naar zijn favoriete speeltje gaat, zegt u: Neeee. Zorg dat uw toon niet waarschuwend of corrigerend is, maar adviserend: Neeee, (niet die)!Laat hem 2 of 3 keer de bal pakken, en haal de bal dan wegGeef zijn favoriete speeltje een naam, bijvoorbeeld Teddy Beer als het een rubber beertje is.Zeg een paar keer: Pak de Teddy Beer! Beloon hem weer als hij het goed doet.Leg de bal vervolgens weer terug en zeg dat hij de bal moet pakken.Leg een mat neer op de plek waar u uw hond wil hebben.Ga op een meter afstand staan, gebruik een lange aanwijsstok en laat hem zien waar hij naartoe moet. Als hij dit niet snapt, leidt hem dan eerst met uw hand ernaartoe, dan met de stok, en dan op afstand met de stok.Zodra uw hond naar de punt van de stok loopt en hem volgt, klikt u met de klikker en gooit u een snack naar hem toe. Zodra hij op de mat is, klikt u nog een keer. Als hij niet direct gaat, klik dan bij kleine bewegingen richting de mat. Zodra hij meer in de buurt komt klikt en beloont u.7 tot 10 klikken voor een sessie, iedere keer als hij dichterbij komt is genoeg.Als hij helemaal niet in de buurt komt, stop dan even en probeer het na vijf minuten nog een keer. De volgende dag probeert u het ook nog een keer. Leer hem daarna de naam van de mat aan met dezelfde technieken die u eerder heeft geleerd voor namen leren. Blijf dit oefenen tot hij op commando met de stok meegaat, en oefen daarna zonder de stok. Uiteindelijk moet hij alleen op commando naar zijn aangewezen plek gaan.Plaats uw hond in de zit positie.Gebruik het commando “Poot” op hetzelfde moment dat u zijn poot pakt.Herhaal het commando terwijl u zijn poot schudt. Laat hem gaan terwijl u “Oké” zegt, klik met de klikker en geef hem een compliment.Als u een standaard lichtknop hebt, dan is dit waarschijnlijk een duwknop die aan en uit gaat. Bevestig een stukje gekleurd plastic tape aan de knop.Vervolgens geeft u het “Omhoog” commando, zodat uw hond op zijn achterpoten staat. Waarschijnlijk is dit nodig om op de goede hoogte van de lichtknop te zijn.Daarna geeft u het “Raak” commando en laat u hem de knop aanraken. Als het licht aan gaat, zegt u “Licht Aan!” en complimenteert en beloont u hem.Herhaal dit afwisselen met het Licht Uit! Commando, zodat hij goed begrijpt wat er aan de hand is. Het aan en uitgaande licht is een goede bevestigende factor die het uw hond extra duidelijk maken wat de bedoeling is.

Lichten aan & uit

Vroeg of laat is het belangrijk om uw hond de namen van dingen te leren. Het is het makkelijkst om met objecten te beginnen. Zoals al eerder is besproken in dit boek is het niet zo dat honden maar een beperkt aantal namen kunnen onthouden. Sterker nog, hoe meer ze leren, hoe makkelijker het voor ze wordt om nieuwe dingen te leren en te onthouden.
Doe dit een paar keer per week en laat hem vervolgens de bal en dan weer de teddy beer pakken. Wissel af en voeg na een tijdje een derde speeltje toe. Geef die ook een naam, en laat hem het juiste speeltje pakken. Als hij verkeerd gaat, zorg dan dat u klaarstaat met uw adviserende “Neeee!”
Het zal u verbazen hoe snel uw hond dit onder de knie krijgt en een groot aantal verschillende namen zal kunnen onderscheiden.

Deze handige truc leert uw hond om naar een bepaalde plek in het huis te gaan. Dit is handig wanneer er bezoek komt en u de hond even in een andere kamer wilt hebben, of wil voorkomen dat hij in de weg loopt. In deze truc combineren we eerder geleerde trucs om deze nieuwe truc aan te leren.
Het gaat als volgt.

ShowtrucsDe meeste honden zullen dit commando gemakkelijk leren.
Het zou niet lang moeten duren voordat uw hond zijn poot aan u aanbiedt. Oefen dit vaak genoeg zodat het aangeleerd en automatisch wordt.

In huisNiet echt een open en dicht truc, maar een goede afsluiter
Als de avond op zijn einde is en u naar bed wil kan u de hond mooi laten meehelpen. Als hij de deur achter u dicht heeft gedaan kan hij ook wel even het licht uitdoen voordat hij gaat slapen.
Het werkt als volgt.
Iedere keer als het licht aan of uit gaat blijft u het Commando geven. Als het op een gegeven moment goed gaat geeft u niet meer de Omhoog en Raak commando’s, maar geeft u direct de Licht Aan en Licht Uit commando’s.
Als dit in eerste instantie niet meer werkt gaat u eerst terug naar de twee begin commando’s, totdat uw hond de routine doorheeft.

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^