Een puppy buiten loslaten is belangrijk

honden encyclopedie > Een puppy buiten loslaten is belangrijk

door honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

Een puppy buiten loslaten is belangrijk

Dit artikel is een kleine aanvulling op het artikel Socialiseren met honden

Het klinkt zo logisch dat het belangrijk is voor een puppy om zoveel mogelijk los te lopen en kennis te maken met verschillende honden en hondenrassen. Maar waarom is dit eigenlijk?

Net zoals wij mensen onze taal en gewoontes leren kennen vanaf baby af aan, zo leren honden dit ook. Honden leren vanaf hun geboorte al hoe ze onderling communiceren. Dit leren ze van hun moeder en van nestgenootjes. Ze leren ook bepaalde vormen van communicatie wordt ondersteund door houding en lichaamstaal. Omdat communicatie op zoveel manieren plaats vindt, beperk ik mij voor dit artikel even tot “de staart van de hond.”

We nemen als voorbeeld een golden retriever pup.
Het kleine pupje heeft in het nest al veel geleerd over de staart en wat er met de houding van de staart gezegd kan worden: 

    Neutraal                  > Staart horizontaal (recht) naar achter    

    Zelfverzekerd           > Staart hoger dan horizontaal, tot rechtop
    Mogelijk agressief     > Staart recht omhoog
    Licht onderdanig       > Staart laag
    Zeer angstig             > Staart tussen de benen

Nu komt het kleine pupje bij ons. We lopen buiten en komen een beagle tegen. Een beagle heeft in zijn ‘neutrale’ stand zijn staart al als een antenne omhoog staan. Je kunt je voorstellen dat je kleine pupje heel rustig en voorzichtig nadert. Hij heeft immers geleerd dat een hoge staart een hele zelfverzekerde hond is en mogelijk agressief. Je pupje kan alleen maar door goed te kennis maken en door goed te communiceren met deze beagle ontdekken dat een beagle met zijn staart omhoog helemaal niet agressief is en dat de staart recht omhoog bij dit ras helemaal een hele andere betekenis heeft.

We vervolgen onze weg en dan komen we een herder tegen. Ha, denkt de golden pup, kijk zijn staart eens hangen. Die is onderdanig. De pup voelt zich gelijk een stuk zelfverzekerder en duikt uitdagend op de herder af. Het is dan ook even schrikken als de herder helemaal niet onderdanig blijkt te zijn en dat deze lage staart bij een herder de ‘neutrale’ stand is. De pup neemt even afstand en de herder gaat vanuit zijn neutrale stand (staart laag) toch een wat zelfverzekerdere houding aannemen, hij werd immers aardig overvallen door dit kleintje en is het hier niet helemaal mee eens. Zijn staart gaat nu omhoog en komt horizontaal.
De pup herkent dit nog steeds niet als gevaarlijk, want in zijn ras is een horizontale staart normaal. Tot er een  kleine snauw volgt van de herder, omdat deze toch wel zijn geduld begint te verliezen met het kleine drukke en bijdehante pupje. Oke, nu is het wel duidelijk en de pup heeft geleerd dat ook de stand van de staart van herders een andere betekenis kan hebben dan hij heeft geleerd.

Dit zijn slechts 2 voorbeelden, maar ze illustreren al hoe belangrijk het is je pupje met zoveel mogelijk rassen kennis te laten maken. En wij mensen belemmeren veel communicatie tussen honden wanneer ze aan de riem zitten, daarom is het loslopen ook zo belangrijk.
Van een pupje worden heel veel foutjes gerespecteerd door andere honden, zij moeten immers nog leren. Als de golden pup eenmaal volwassen is en een herder verkeerd inschat, zal de herder een fikse correctie kunnen uitdelen, misschien wel terecht, maar natuurlijk zeker niet leuk. Het zelfde gedrag wordt dan als asociaal beschouwd. 
Puppy’s die met veel honden kennis maken, leren goed te communiceren en niet zomaar conclusies te trekken uit verschillende lichaamshoudingen, zoals bijvoorbeeld de stand van de staart.
En ze groeien op tot sociale honden, die goed kunnen omgaan met de ‘verschillende dialecten’ in de honden taal.
  

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^