Wat is socialiseren

honden encyclopedie > Wat is socialiseren

door honden page profiel ZoëZoë

Wat is socialiseren

Wat is socialiseren?

Dit stukje vond ik op een site:

'Socialisatie is het proces waarbij een hond leert zich aan te passen aan de normen van de individuen waarmee hij samenleeft. Doel van de socialisatie is dat uw puppy bekend raakt met de wereld om hem heen, zodanig dat hij normaal kan functioneren in die wereld. Socialisatie vindt dus plaats op mensen en andere honden, maar ook op andere dieren die de hond in zijn leven tegen kan komen en de omgeving waarin de hond leeft.'

(de rest van de tekst is wel gewoon zelf geschreven)

Het belang

Je hond moet met andere honden laten kennismaken. Want dan heb je een plezierige ontmoeting met je medewandelaars. Een hond die niet gesocialiseerd is, kan erg schrikken van een ander ras dat hij nog niet gezien heeft in zijn leven. Wat als wij ineens een heel klein paars gekleurd mensje tegenkomen? Daar schrik jij toch ook van? Dat is met twee heel verschillende honden ook zo. Laat je hond dus bijv. bij een puppycursus kennismaken met verschillende honden. Niet elke hond is goed gesocialiseerd, en als jou hond dat wel is, is het ook veel prettiger voor de andere hond. Een hond die meteen de ander begint te bijten, is natuurlijk niet fijn. Ook kan je dan niet een lekker dagje naar het strand en je hond los laten, want dan heb je risico dat hij een man met een rolstoel of een klein keffertje gaat aanvallen. Dat is voor de andere hond, en jou eigen hond natuurlijk ook niet leuk.  

Hoe socialiseer ik mijn hond?

Dat is wel het belangrijkste. Hoe socialiseer ik mijn hond?
Vanaf dat je hond een pup is, moet je er al mee beginnen. Als je hond ouder is, is het moeilijker aan te leren. Laat je hond kennismaken met andere honden! Maar hoe, veel wandelen kan al een hele start zijn, maar put je hond niet uit. Ga op een Puppycursus! Dat werkt ook erg goed, je hond leert daar met andere dieren, mensen en honden omgaan. Ook met verschillende rassen, kleuren en honden van verschillende grote moet hij/zij leren kennen. Een grote hond die nog nooit een langharig, klein, stuiterig hondje heeft gezien, kan het aanzien als een speeltje. Dus leer je hond met andere honden om te gaan. Ook met kinderen moet je je hond socialiseren, dat is ook ontzettend belangrijk! Een hond die een kind bijt... moet er niet aan denken! Kleine kinderen kunnen ruw zijn bij honden, dus laat je hond zachtaardig zijn tegenover kinderen, en vertel de kinderen wat zachter te doen ;-) door ze van pups af aan bij kinderen te laten, en uit te testen met poppen of ze er klaar voor zijn. Hou in een geval van nood je hond aan de lijn, of laat met een feestje je hond misschien in een andere kamer in de bench. Dus denk ook aan de kinderen!  

Ook moet je je hond allerlei prikkels laten voelen. (prikkels: spannende nieuwe dingen) Ga bijv. een keer naar de dierentuin (waar honden inmogen natuurlijk) Maar geef hem niet te veel prikkels! Neem een keer pauze, ga zitten op een bankje, geef hem wat water ofzo. Hij moet ook een beetje kunnen bijkomen van al die nieuwe dingen. 


Een samenvatting:


1. Begin vanaf je hond een pup is al met socialiseren!
2. Laat je hond meerdere rassen en karakter honden zien.
3. Laat je hond prikkels voelen, maar niet te veel.
4. Ga op puppycursus! (niet dat het moet, eigen keus, maar het is goed aangeraden)
5. Socialiseren is je hond laten kennismaken met verschillende dingen.
 

Mijn bronnen
Ik heb deze informatie van andere hondeneigenaren, eigen ervaringen en van de puppycursus. Ook in boeken kan je informatie vinden over dit onderwerp. Kijk een keer op websites of in boeken. Ik hoop dat je aan deze tekst wat hebt gehad! Ook met dank aan Alexandra & Mikey voor de tip over kinderen! ;-)

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^