De eerste dag
Eindelijk is het zover, de eerste dag met een schitterende kleine pup. En nu? Prachtig hoe het beestje door de kamer huppelt, lekker speelt met zijn speeltjes en onderzoekend in zoveel mogelijk voorwerpen even zijn kleine tandjes zet. En dan, oeps.. een klein plasje.
Geeft niks, het is ook zo nieuw allemaal. Gauw het kleintje mee naar buiten nemen en maar beginnen met het zindelijk maken. Ja, natuurlijk wordt er buiten niet geplast, logisch toch heeft hij net al gedaan. Even wat spelen buiten, iedereen buiten vindt hem leuk en wil even aaien. Wat is het toch leuk allemaal. Weer thuis gekomen valt de pup in slaap.
Zo, de eerste spanning is eraf. Vanaf nu gaan we ‘opvoeden’ denk je terwijl je naar dat kleine hoopje kijkt wat heerlijk slaapt. Even wat drinken, misschien een beetje opruimen en voor je er erg in hebt is je kleintje ineens wakker. Ja hoor, weer een plasje. Hmm.. dat is jammer denk je, maar ja geeft ook niet. Wat was het ook al weer? Een pupje moet uit na het spelen/eten/slapen. Ja, je had even beter moeten opletten toen hij wakker werd. Maar nog steeds geen nood, pupje oppakken en weer naar buiten.
Na een paar keer steeds naar buiten is het dan toch een keer gelukt! Er is buiten iets gedaan. Je hebt je pupje natuurlijk de hemel ingeprezen en denkt, zo dat gaat goed.
Je hebt een mooie bench aangeschaft, met een zacht dekentje, speeltjes. Ja ziet er heerlijk uit. Jammer genoeg zet je pupje nog geen stap in de bench. Hij moet nog wennen natuurlijk denk je. Je hebt al veel gelezen en weet hoe je de bench leuk en veilig moet maken. Dus je geeft de pup zijn eten in de bench en verstopt er lekkere brokjes in en je merkt dat je pupje toch wel een paar keer even snel in en uit de bench loopt. Goh, wat ben je trots op je pup. Dat hij een beetje in je voeten bijt geeft ook niet, het doet geen zeer en je haalt hem al spelend een beetje bij je voeten weg.
De dag vordert en op hier en daar een klein ongelukje na is het een heerlijke dag.
De eerste nacht
Wat een dag, je bent best wel moe. Nog even een laatste keer naar buiten, het is tenslotte al bijna half 12. Nu maar een poging tot slapen. Pupje in de bench, lekker kauwstaafje erbij. En je gaat zelf op de bank liggen, hè eindelijk een beetje rust. Je hebt al gelezen dat je het rustig moet opbouwen en daarom blijf je goed in de buurt. Lichten uit, alles rustig en dan hoor je piep. Is dat je pupje? Ja hij piept toch echt.. Misschien moet hij toch nog 1x uit?
Pff.. even weer snel een broek, trui en schoenen aan en je gaat naar buiten. Na even buiten te zijn geweest volgt er buiten toch nog een klein plasje. Jij blij, gauw weer naar binnen en je legt je pupje weer in de bench. Je doet de lichten uit, installeert jezelf weer op de bank en probeert te slapen. Enkele minuten later..Piep piep..
Misschien moet je het even negeren? .. piep, piep PIEP PIEP.. Oei, misschien toch maar niet negeren. Zou hij misschien ook nog moeten poepen? Toch nog maar 1x naar buiten voor de zekerheid. Buiten doet je pupje niets, nee, je weet nu zeker dat hij niet uit hoefde.
Weer terug in de bench en je bedenkt je dat hij misschien gewoon nog wat gerust gesteld moet worden. Je blijft voor de bench zitten en praat rustig tegen je pupje. Na een klein beetje zacht gepiep valt je pupje eindelijk in slaap. Je bent helemaal blij en installeert jezelf weer op de bank. Het is ondertussen al bijna half 2, en je bent er moe van zeg. En je valt in slaap.
Piep piep PIEEP.. Huh wat? Hoe laat is het?
Het is kwart over vier. Pff.. nog midden in de nacht. Maar goed je pupje moet waarschijnlijk uit. Je kleed je snel aan en gaat naar buiten. Inderdaad wordt er wat gedaan. Moe maar tevreden neem je je pupje weer mee naar binnen en weer in de bench. Hij piept nu meer om er weer uit te willen, maar je blijft goed volhouden en uiteindelijk valt hij gelukkig weer in slaap.
Rond 6 uur wordt je weer gewekt door je pupje en je besluit er dan maar gelijk uit te gaan.
En een nieuwe dag begint.
…
Klinkt vermoeiend hè. Nou nee hoor.. dit wordt het pas na 7 dagen zo doorgaan. En dat is niets raars. Alle pupjes moeten nog alles leren. Ze moeten jou leren kennen, het nieuwe ritme leren, aan hun nieuwe omgeving wennen en daarbij voelen ze zich waarschijnlijk ook nog eenzaam, omdat ze vanuit een vol nest ineens helemaal alleen zijn komen te staan.
“Jij” bent uitgeteld na een week intensief zo bezig zijn met je pupje. Doe je iets verkeerds? Waarom slaapt hij nog niet altijd door? Toch weer een ongelukje vandaag.. Hij wilde ineens even niet in de bench.. Het bijten begint zelfs wel zeer te doen, het is wel spelen, maar toch wil je eigenlijk ook hier al iets aan doen.. gister wilde hij niet lopen aan de lijn? enz.
Je wordt er bijna een beetje kribbig van. Op dit punt ga je eens meer lezen en kijken naar hoe andere mensen dit doen.
Wat een geruststelling! Je blijkt veeeel te ongeduldig.
Je hebt hem nu 1 week. Logisch dat het nog lang niet zo gewoon is allemaal.
Maar wanneer komt dit dan? denk je bij jezelf.
Het antwoord daarop hangt volledig af van vooral jezelf en natuurlijk een beetje van je pupje. Hoe duidelijker, geduldig en volhoudend jij bent, hoe sneller je pupje zich zal aanpassen aan zijn nieuwe leventje. Het belangrijkste hierbij is het Volhouden en Geduld opbrengen.
Denk hierbij in weken, niet in dagen.
Bedenkt je dat je de eerst komende weken nog heel intensief bezig zal blijven met je pupje. Er zullen dingen steeds beter gaan en er zullen steeds nieuwe ‘probleempjes’ ontstaan waar je opnieuw mee moet leren omgaan. Wanneer je merkt dat het zindelijk worden goed lijkt te gaan, komt er opeens een dag met een aantal ongelukjes. Als hij niet meer in de tafel poot bijt, ontdekt je pupje ineens je schoenen. Na weken dat het bijten eindelijk minder wordt, wordt het ineens weer erger.. gaat hij wisselen?
Je zal merken als dat je pas na een aantal maanden voelt van.. Zo, en nu gaan we echt de goeie kant op.
En tot die tijd? Heel veel geduld, alles goed volhouden en je pupje goed door deze tijd heen helpen. Niet boos worden op dingen die nog niet perfect gaan, dit komt echt wel. Wees super trots op de dingen die wel lukken. En blijf zelfverzekerd je pupje alle steun geven bij het ontdekken van de wereld. Wees een ouder voor je pup, en geef hem de tijd en ruimte om volwassen te worden.
En vooral, ook genieten! Ze zijn maar 1x pup.
Eerste hond!
Je hond in beperking
Hulp bij zwemmen voor beginners
Elementaire kynologische kennis
Een goed verzorgde hond is een blije hond
Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?