Vrijwilliger in een Spaans asiel

honden encyclopedie > Vrijwilliger in een Spaans asiel

door honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

Vrijwilliger in een Spaans asiel

Er zijn in Nederland veel organisaties en stichtingen die zich bezig houden met het opvangen en herplaatsen van (zwerf)honden in het buitenland, onder andere in Spanje. Om een paar organisaties te noemen: SOS strays, Greyhoundsinnood, Scooby, Animal help España en ACE. Er zijn tientallen stichtingen actief in dit mediterrane land. 

Waarom naar Spanje? 

Er zijn talloze redenen om naar Spanje te gaan om te gaan helpen in een asiel. In Nederland en België zijn de regels wat betreft de opvang van dieren erg streng, de verblijven zijn schoon, de dieren worden over het algemeen goed verzorgd, staan onder toezicht van een dierenarts en personeel. Ook deze asiels hebben baat bij vrijwilligers en er gaan helpen zal ook zeker voldoening geven. Maar als je behoefte hebt aan een 'outside the box' ervaring, iets totaal anders dan wat wij hier gewend zijn, dan is er de mogelijkheid om te gaan vrijwilligen in het buitenland. 

In Spanje zijn de regels wat betreft dierenwelzijn erg laks, als ze zelfs al bestaan. De verschillende regio's in Spanje houden er verschillende wetten op na, waarbij de ene regio wat meer geeft om het welzijn van dieren dan anderen, maar er bestaat tot op heden geen nationale wet die dierenwelzijn moet waarborgen. Als gevolg hiervan hebben dieren nauwelijks status en zien veel mensen ze niet eens als levende wezens die pijn kunnen voelen. Voor een westers land, loopt Spanje op dit gebied behoorlijk achter. 

Spanje is een land van tradities en dieren trekken bij deze tradities vaak aan het kortste eind. De bekendste traditie met dieren kent iedereen wel: het stierenvechten. Ook honden zijn betrokken bij oude Spaanse tradities. Jachthonden zoals de Spaanse podenco en de galgo Español worden van oudsher in grote getale opgehangen aan het einde van elk jachtseizoen. De nieuwe honden wordt het rennen aangeleerd door ze aan de trekhaak van een auto vast te binden... 

In Spanje zul je een hele andere mentaliteit aantreffen dan in onze lage landen. Mensen hebben een hele andere kijk op dieren dan hier, meer in de trant van 'een dier, een beest, is een ding, een object, zonder waarde'. Terwijl in onze landen juist het tegenovergestelde speelt: 'een dier is een individu met eigenwaarde'. 

Dit contrast in mentaliteit doet je ogen openen en is tegelijkertijd lastig om mee om te gaan. Zo'n schril contrast met je eigen wereld en eigen denkwijze vergt veel van zowel je verstand als je emoties. Toch is juist dit enorme verschil een geweldige ervaring voor hen die buiten hun eigen wereld durven te treden en een hele andere cultuur willen meemaken... en om verschil te kunnen maken voor het uitschot van de Spaanse maatschappij; de honden. 

Spaanse asiels

Hierboven werd al globaal beschreven hoe het er in een typisch Nederlands of Belgisch asiel aan toe gaat. In Spanje is dat wel anders. 

Perrera is het Spaanse woord voor hondenasiel. Toch moet je je hierbij niet te veel voorstellen, want het gaat hier in de meeste gevallen om een dodingsstation. Een zwerfhond wordt in Spanje afgeleverd bij een perrera, waar hij een aantal dagen de tijd heeft om geadopteerd te worden. Is zijn tijd op, dan wordt de hond afgemaakt.

Er is een verschil tussen de perrera gerund door Spanjaarden en de shelters gerund door buitenlanders. Door de jaren heen zijn er veel buitenlanders geweest die zich het lot van de Spaanse honden aan trokken en die een opvang zijn gestart om de dieren te helpen. Shelters hebben in de meeste gevallen een no-kill policy, dus er worden niet zomaar dieren gedood of ingeslapen. De honden die op internationale sites ter adoptie staan, zitten in deze shelters waar zij verzorgd zullen worden tot hun dood. Een typische Spaanse perrera doet geen moeite om de honden geadopteerd te laten worden. Immers; vanuit de overheid krijgen zij geld om de honden af te maken. 

Als je gaat vrijwilligen in een Spaans asiel, dan kom je terecht bij een shelter. Shelters hebben vrijwel altijd behoefte aan extra handen om te helpen, gezien het grote aantal honden dat maandelijks wordt achtergelaten. Er is altijd werk te doen en het werk houdt nooit op. Elke dag moeten de hokken schoon gemaakt worden, eten gegeven, water ververst. Daarnaast hebben de honden medicatie nodig, behandelingen tegen parasieten, vachtverzorging, beweging... en natuurlijk niet te vergeten en niet onbelangrijk: aandacht.

Verwacht niet hele moderne faciliteiten als je eenmaal aan komt bij het asiel. Vaak zijn ze afhankelijk van donaties van gulle gevers, zowel geld als materiaal zoals kennels en hekwerk. Een shelter moet het maar zien te redden met wat ze hebben en wat ze krijgen van anderen. De honden zitten met elkaar in hokken, vaak buiten, want ruimte en geld om individueel te huisvesten is er vaak niet. 

Als laatste...

Let bij het uitzoeken van een stichting of organisatie waar je voor zou willen werken goed op, hou je ogen en oren open. Niet alle stichtingen hebben het welzijn van de honden voorop staan, zoek van tevoren dus goed uit of het adres waar je naartoe gaat betrouwbaar is.

Houdt daarnaast in je achterhoofd dat er aan vrijwilligen in de meeste gevallen een prijskaartje hangt van enkele honderden euro's, omdat je zowel je reiskosten als je verblijf zult moeten betalen. Maar omdat een shelter eigenlijk altijd zit te wachten op vrijwilligers, is het goed mogelijk dat er voor je verblijf wel wat geregeld kan worden. Ga er echter niet bij voorbaat vanuit, dus zorg voor een reserve van geld zodat je jezelf altijd kunt redden. 

Houdt er als laatste rekening mee dat de temperatuur een pak hoger ligt dan in onze lage landen. In de winter zit de temperatuur rond de 20-25 graden Celsius en in de zomer zit de temperatuur minimaal in de 30 graden. De maand augustus is de heetste maand van het jaar, waar de temperatuur op het warmste uur van de dag, in de volle zon met windstilte, tegen de 60 graden Celsius aan kan zitten. Spanjaarden hebben in deze periode vakantie vanwege de hitte en het wordt niet aangeraden om in deze tijd van het jaar te gaan werken. 

Uiteindelijk valt er nog maar één ding te zeggen als je ervoor kiest om te gaan vrijwilligen in een Spaans asiel: heel veel succes! 

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^