Vachtverzorging van een Border Terriër

honden encyclopedie > Vachtverzorging van een Border Terriër

door honden page profiel Inge en Jessy & BintiInge en Jessy & Binti

Vachtverzorging van een Border Terriër

 
 Algemene info over de vacht
De Border Terriër is vrij eenvoudig in het onderhoud. Zijn vacht bestaat uit ruwe harde haren als bovenlaag en als ondervacht zachte wollige haren. De bovenvacht pluk je. Door het harde haar valt vanzelf het vuil en zand eraf als het droog is. daarom is het dus vaak niet nodig om je hond te wassen. Dit wordt zelfs afgeraden door de rasvereniging. Dit omdat dan de "zelfreinigende" balans tussen haar en huid wordt verstoord. Was de hond dus alleen als het echt moet ( dus als ie zichzelf heeft getrakteerd op een koeienvlaai-bad ;-p). Kammen is ook niet echt nodig. Met de verkeerde kam haal je zo de ondervacht eruit. Dit is fout: het is pijnlijk voor de hond en je kan hem niet meer plukken omdat hij dan in z'n naakie staat en niet in z'n hemd. Zo'n eens in de 2 weken is voldoende.
 

 


Plukken 
Zo'n 2 tot 3 keer per jaar moet je Border worden geplukt. Dit gebeurt wanneer de vacht 'plukrijp' is, dat wil zeggen dat de bovenvacht eruit wordt 'getrokken' . Dit is volkomen pijnloos omdat het dode haren zijn. Wanner is de vacht plukrijp? Als je zonder enige moeite een pluk haar eruit kan trekken, zonder dat de hond protesteert. Als het goed is geniet je Border van z'n plukbeurt!

 

Hoe pluk je? Dit doe je door bijvoorbeeld steeds een huidplooi te pakken en de langere haren (bovenvacht is ong. 2 centimeter langer dan de ondervacht) eruit te trekken tussen duim en wijsvinder en met de groei richting mee. Zo pak je steeds een plooi totdat je de hele hond hebt gedaan. ook kan je gewoon de huid strak trekken en dan plukken. Hoe starkker de huis wordt gehouden, hoe minder pijn (als je Border echt plukrijp is, doet het absoluut geen pijn. Maar als je eerder naar een show moet ofzo kunnen sommige plekken nog gevoelig zijn.) 

2 keer per jaar organiseert de NBTC speciale plukdagen (of trimdagen) zodat je de techniek zelf leert en je eigen hondje kan plukken. Ookal breng je je Border naar een trimsalon, het is altijd fijn om te weten hoe het moet. Dan weet je ook gelijk of jouw trimsalon het ook goed doet. Doordat het plukken wel 2-2,5 uur kan duren, pakken de meeste trimsalons de tondeuse/schaar. In dat geval  is de vacht wel kort, maar de oude haren blijven zitten. Dit levert niet alleen huidproblemen op, maar het is ook lastig of zelfs onmogelijk om na zo'n knipbeurt je Border nog te plukken.  
 

 


Fouten
 Bij de Border moet je het zo genaamde 'garnituur'laten staan. Dat  zijn de wenkbrauwen, snor en baard. Dit kan je niet plukken omdat er geen ondervacht onder zit en dus ook erg pijnlijk is als je het eruit trekt.

 

Nooit een schaar gebruiken omdat het plukken zo lang duurt!!  De enige plaatsen waar je wel een schaar mag gebruiken zijn de buik omdat hij vaak te gevoelig zijn om te plukken, en de voeten. 

 

Uitleg foto's

De eerste 6 foto's laten zien hoe de  vacht er tusendoor uitziet. Eerste foto in volle vacht, zesde foto in z'n hemd (is ondervacht)

 

De zevende foto laat zien hoe je moet plukken.

 

 
Heel veel succes !!!!!! (en geduld) 

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^