Artrose bij honden

honden encyclopedie > Artrose bij honden

door honden page profiel Baasje E&EBaasje E&E

Artrose bij honden

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen van de gewrichten achteruit gaat en dunner en zachter wordt. In de volksmond wordt dit gewrichtsslijtage genoemd, maar dat is niet helemaal juist. 
Bij artrose slijt het kraakbeen, zodat na verloop van tijd de botten over elkaar heen gaan schuren. Het bot probeert de schade te herstellen door dikker te worden. Er groeit dus bot bij. Aan de rand van het gewricht vormen zich puntige, benige aangroeisels, osteofyten genoemd.
Het over elkaar heen schuren van bot en de osteofyten zorgen voor pijn. Soms ontstaat er vocht in het gewricht door ontsteking. Het gewricht wordt dan warm, dik en stijf.

Artrose wordt wel een ouderdomsziekte genoemd, maar het komt ook bij jongere honden voor. Bij grotere rassen of als er sprake is van overgewicht, dan is er een grotere belasting van de gewrichten, waardoor er sneller slijtage optreedt.

Artrose is niet te genezen.
Bij artrose zal de therapie bestaan uit pijnbestrijding en remming van verdere gewrichtsafbraak. Als eerste stap is een verandering in levensstijl nodig. Dit gebeurt door zonodig af te vallen en de spieren te versterken door gedoseerde beweging. Met een gedoseerde activiteit wordt bedoeld dat de hond vaker per dag kleine stukjes moet wandelen in plaats van één keer een grote wandeling. Zwemmen is ook een goede activiteit, doordat door de gewichtsloosheid de gewrichten niet zwaar worden belast.
Als de pijn verergert, dan kan de dierenarts een NSAID voorschrijven, die zowel pijnstillend als ontstekingsremmend werkt. Helaas zit er wel een nadeel aan deze medicatie, want er kunnen nier, darm of maagklachten optreden.
Verder bestaan er nog alternatieve therapieën zoals fysiotherapie, acupunctuur en shockwavetherapie. Doel van deze therapieën is het verminderen van de pijn.
Tevens kan men naar een dierenorthopedist gaan, die orthopedische- en revalidatiehulpmiddelen maken voor dieren. Om het gewricht, op de foto ziet u een polsgewricht, meer te ondersteunen is de hond een brace aangemeten. Hierdoor is de hond nu pijnvrij en is hem een operatie bespaard gebleven.

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^