Voedselallergie

honden encyclopedie > Voedselallergie

door honden page profiel SjoerdSjoerd

Voedselallergie

Een allergie is een overgevoeligheid van het immuunsysteem voor een bepaalde specifieke stof waarmee het in contact is gekomen. Als deze stof een voedingsbestanddeel is, spreken we van een voedselallergie.
Een veel voorkomend symptoom is jeuk, welke niet seizoensgebonden is, dus niet erger in bepaalde jaargetijden.  De jeuk kan overal op het lichaam voorkomen, inclusief de buitenste gehoorgang, welke ook is bekleed met huid. Er wordt vaak snel gedacht aan een voedselallergie bij jeuk. Waarschijnlijk wordt slechts een kleine minderheid van huidklachten bij de hond (diverse bronnen vermelden 1 %) daadwerkelijk verzoorzaakt door een voedselallergie. Hoewel de verdenking van een voedselallergie vrij vaak wordt uitgesproken, wordt de diagnose vaak niet bevestigd. Omdat een goede diagnose van belang is voor het kiezen van de juiste therapie, verdient de diagnostiek van huidklachten meer aandacht.
De betrouwbaarste manier om de diagnose voedselallergie vast te stellen is een strikt eliminatiedieet. Dat dieet bestaat idealiter uit één koolhydraatbron en één eiwitbron (vlees) van een diersoort die de patiënt nog nooit eerder heeft gehad. Het feit dat veel dieren al vroeg in hun leven vlees van allerlei verschillende diersoorten te eten krijgen maakt het dus lastiger om zo'n nieuwe eiwitbron te vinden. De essentie van het eliminatiedieet is dat uitsluitend nieuwe ingrediënten worden gegeven, waartegen (nog) geen allergie bestaat. Als de oorzaak van de symptomen daadwerkelijk een voedselallergie was, en een correct eliminatiedieet wordt gevolgd, zullen de symptomen verdwijnen na verloop van tijd. Hiervoor moet het eliminatiedieet soms enkele maanden worden volgehouden.
N.B. het elimininatiedieet vereist ook dat er geen enkel tussendoortje of kluifje wordt gegeven en dat slechts schoon water wordt gedronken; niets waar allergenen in kunnen zitten mag door de hond gegeten of gedronken worden. 
Indien de symptomen zijn verdwenen tijdens het eliminatiedieet, moet de allergie nog worden bevestigd door een zogenaamde "challenge". Daarbij krijgt het dier het oude voedsel, waarvoor de hond allergisch zou zijn. Indien de symptomen terugkeren is de allergie bevestigd. Dit gebeurt meestal binnen twee weken. De ingrediënten waartegen het vaakst een allergie wordt gevonden zijn rund, kip, kippe-ei, mais, tarwe, soja, en melk.
Indien door middel van de challenge de allergie daadwerkelijk bevestigd is, dient weer teruggekeerd te worden naar het eliminatiedieet tot de symptomen weer verdwenen zijn. Vervolgens kunnen er één voor één ingrediënten worden toegevoegd aan het dieet, met twee weken tussentijd tussen de verschillende ingrediënten. Indien de symptomen terugkeren wordt aangenomen dat er een allergie bestaat voor het als laatste toegevoegde ingrediënt. Dit ingrediënt dient gedurende de rest van het leven te worden vermeden. Er kunnen soms meerdere ingrediënten zijn waarvoor een dier allergisch is.

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^