Bijwerkingen

honden encyclopedie > Bijwerkingen

door honden page profiel SjoerdSjoerd

Bijwerkingen

Medicijnen worden gebruikt vanwege hun gunstige werking bij ziekte. Helaas heeft elk medicijn ook bijwerkingen. Dat zijn onbedoelde ongunstige effecten die kunnen optreden na gebruik van het medicijn. Sommige medicijnen hebben slechts milde bijwerkingen, andere kunnen ook ernstige bijwerkingen hebben.
Een bijwerking treedt niet altijd op. Dat hangt van veel factoren af. Sommige factoren hebben te maken met de patiënt. Zo hebben bepaalde medicijnen sterkere bijwerkingen als ze toegediend worden aan een patiënt met een slecht werkende lever, of met slecht werkende nieren. Of bijwerkingen optreden kan vaak niet van tevoren worden voorspeld.
Dierenartsen doen er verstandig aan om bekende mogelijke bijwerkingen van tevoren te bespreken met de eigenaar van een dier, en indien nodig instructies te geven voor als er daadwerkelijk bijwerkingen optreden.
Er zijn zeer veel verschillende bijwerkingen die per medicijn verschillen. Enkele voorbeelden zijn zwelling en roodheid op de plaats van een injectie, of diarree na toediening van sommige pillen.
Een geregistreerd diergeneesmiddel is getest op zowel de werkingen als de bijwerkingen. Als de bijwerkingen onacceptabel zijn wordt het middel niet op de markt toegelaten. Toch kunnen er altijd nieuwe of zeldzame onbekende bijwerkingen voorkomen bij een reeds toegelaten diergeneesmiddelen. Dierenartsen (en eventueel ook eigenaren) kunnen deze bijwerkingen melden bij een officiële instantie via http://www.cbg-meb.nl/CBG/nl/diergeneesmiddelen/bijwerkingen/default.htm .
Indien u vermoed dat uw dier last heeft van bijwerkingen van een geneesmiddel is de eerste stap contact opnemen met uw dierenarts. Als blijkt dat er inderdaad sprake is van een bijwerking is het soms nodig om de medicatie te stoppen en/of de bijwerkingen te behandelen. U kunt dan ook een eventuele melding van de bijwerking bespreken.

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^