Wanneer naar spoed

honden encyclopedie > Wanneer naar spoed

door honden page profiel ToshiToshi

Wanneer naar spoed

  WANNEER MET SPOED NAAR DIERENARTS

Zodra uw huisdier zich anders gaat gedragen, weet u dat er iets niet pluis is. Maar uw huisdier kan u uiteraard niet vertellen wat er aan scheelt of waar het pijn doet. Hoe ernstig is de situatie? Moet uw huisdier direct naar de dierenarts, of kan het nog even wachten? Die keuze is niet altijd eenvoudig. Deze spoedlijst kan u daarbij helpen. Verreweg de meeste spoedeisende situaties worden besproken, maar u begrijpt dat een spoedlijst nooit 100 % volledig kan zijn. Heeft u na het raadplegen van deze lijst nog twijfels, bel dan de dierenarts. De onderstaande spoedgevallen, die binnen 24 uur behandeld dienen te worden,
staan op alfabetische volgorde en niet op volgorde van urgentie.
Kom zo snel mogelijk bij:            Verschijnselen en eerste hulp:
Aanrijding of van grote hoogte gevallen:Let op benauwdheid. Laat, ook als u zelf niets kunt ontdekken, uw huisdier controleren op inwendige bloedingen.

Allergische reactie:Zwelling van de kophuid en/of snel groeiende bobbels verspreid over de huid en/of jeuk en/of benauwdheid.
Beenderen:Alleen botbreuken met uitstekende botdelen moeten snel behandeld worden.Een schouder, elleboog, heup of kaak uit de kom moet liefst binnen 12 uur verholpen worden.
Benauwdheid:Ademhalen met veel geluid en/of open bek en/of blauwe tong. Dier is onrustig en durft niet te gaan liggen.
Bloeding die niet stoppen:Druk met vingers en/of verband op de bloeding.
Braken en/of diarree:Alleen bellen bij voortdurend braken en/of
diarree met conditieverlies.
Brandwonden:Eerst direct onder koud water houden en dan pas gaan bellen.
Buik sneller dikker wordend:- Een hond, die zonder resultaat overgeeft en achter de ribben snel opzwelt en niet wil gaan liggen, kan een maagdraaiing hebben. Deze moet binnen 5 uur na het ontstaan geopereerd worden.- Een niet etende konijn of cavia met een opgezette, sterk gespannen buik, kan ophoping van gas in de maag en/of darmen hebben.
Epilepsie aanvallen:Niet aanspreekbaar, speekselen, hevige krampen en trillen van alle spieren, fietsbewegingen, klappertanden, bijten, open ogen met wijde pupillen. Alleen bellen als de aanvallen langer dan een half uur duren, zeer hevig zijn of elkaar bijna zonder tussenpozen opvolgen.
Geboorteproblemen:- 30 Minuten lang krachtig en frequent persen zonder dat een jong wordt geboren.- 1 à 2 uur lang zo nu en dan eens zwak persen zonder dat een jong wordt geboren.- Ziek lijkt te zijn op moment van jongen.- Abnormale uitvloeiing verliest.
Kwijlen na spelen met een stok:De stok kan een wond in de keel hebben veroorzaakt.
Onderkoeling:Het dier naar een warme ruimte brengen en verwarmen met dekens en kruik.
Oogverwondingen:- Oogbeschadigingen door een kattenkrab of een doorn.- Een oogbol dat uitpuilt of er zelfs uit kan liggen: direct het oog bevochtigen met slaolie en zorgen dat de hond het oog niet beschadigt.
Oververhitting (temperatuur boven de 41° C):Bijvoorbeeld na verblijf in een auto in de zon. Het dier zo snel mogelijk op een koele plaats brengen en langzaam afkoelen met lauw water. Normale lichaamstemperatuur van de hond ligt tussen de 38° en 39° Celsius.
Plasproblemen bij mannelijke dieren:Persen op de blaas zonder of met gering resultaat. Bij een kater kan het soms lijken alsof hij zijn ontlasting niet kwijt kan.
Vergiftiging:Vele verschijnselen. Bel ook als u slechts vermoedt dat uw huisdier net gif heeft binnen gekregen. Schrijf naam en samenstelling van het gif op of breng de verpakking van het gif mee.
Verlammingen:Plotseling niet meer kunnen bewegen van één of meer ledematen.
Vreemd voorwerp ingeslikt:Bel ook als u slechts vermoedt dat uw huisdier net iets heeft ingeslikt.
Wonden:Vooral diepe wonden van borst of buik.Grote wonden en ooglidverwondingen binnen 6 uren laten hechten.
 

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^