Beweging en gewrichtsproblemen

honden encyclopedie > Beweging en gewrichtsproblemen

door honden page profiel Joke > Jimmy,Sjenna ,Floortje .Joke > Jimmy,Sjenna ,Floortje .

Beweging en gewrichtsproblemen

De invloed van beweging van de jonge hond op het ontstaan van gewrichtsproblemen is bij met name de grote hondenrassen van belang.Deze honden groeien namelijk meer en sneller dan de kleine rassen.Hierdoor kunnen makkelijk groeistoornissen in het beendergestel ontstaan.

Behalve beweging zijn ook erfelijke aanleg en voeding van invloed op het optredenvangroeistoornis                                           

Waarom heeft beweging invloed op het ontstaan van gewrichtsproblemen?
Bij de geboorte zijn de beenderen van een pup nog maar gedeeltelijk verkalkt en de spieren nog niet getraind.

Bij de grote hondenrassen is het verkalkingsproces van het skelet pas op 2 jarige leeftijd voltooid.

De spieren zorgen ervoor dat het lichaam kan staan en bewegen.Ongetrainde spieren zijn minder sterk en raken sneller vermoeid,waardoor gewrichten verkeerd belast worden.

De gewrichten zorgen dat de botdelen ten opzichte van elkaar kunnen bewegen.De uiteindelijke vorm van de gewrichten ontstaat onder invloed van de krachten die tijdens de groei hier op inwerken.Als gewrichten verkeerd of teveel belast worden,kunnen ze een afwijkend vorm krijgen en/of treedt in de gewrichten vroegtijdige slijtage op.Zoals arthrose en spondylose.

 Hoe kun je gewrichtproblemen proberen te voorkomen?

De spieren van de ledematen trainen door in een rechte lijn stevig door te lopen.Maak een paar keer per dag een kleine wandeling,b.v.4 a 6 maal daags 10 a 15 minuten lang.


Afgeraden worden:
1.Extreme draaibewegingen (die gewrichten bij het lopen op zacht zand of bij het spelen op een gladde vloer kunnen maken).
2.Van of over grote hoogten springen.
3.Lange wandelingen (ie tot vermoeide spieren leiden).

De gewrichtkapsels en -banden,de peesscheden,de slijmbeurzen,de menisci en het kraakbeen (=de bekleding) van de   gewrichtvlakken kunnen dan makkelijk overbelast worden.Hierdoor zullen de gewrichtkapsels en -banden,de slijmbeurzen en de peesscheden geirriteerd(=ontstoken)raken.En de menisci en het kraakbeen van de gewrichten beschadigd worden,waardoor gewrichtslijtage optreedt.

Bij een pup zijn ook de nekspieren niet stevig.
1.Als met een smalle slipketting een flinke ruk aan de nek wordt gegeven,kunnende onderste halswervels verplaatsen en zal pijn van uit de nek naar een voorpoot uitstralen.  
2.Niet op een jonge leeftijd beginnen met maar van één kant naar de baas op laten kijken(zoals bij de obedience training).De aan één zijde overtrainde nekspieren kunnen de bovenste halswervels verplaatsen.Wissel het naar rechts,naar de baas omhoog kijken van de hond af met links.
3.Niet te vroeg met pakwerk beginnen.Bij deze hondensport hoordt de eerste halswervel zwaar belast.

De beide bekkenhelten zijn pas samengegroeid p 2 jarige leeftijd. Duw dus bij de zitoefening op de beide bekkenhelften tegelijk. Niet alleen op de linker- of rechterhelft,want dan kunnen de bekkenhelften ten opzichte van elkaar verschuiven.

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^