MIJN HOND BLAFT TE VAAK

honden encyclopedie > MIJN HOND BLAFT TE VAAK

door honden page profiel

MIJN HOND BLAFT TE VAAK

Toen de mens er duizenden jaren geleden met veel moeite in slaagde zijn hond te leren blaffen, kon hij onmogelijk vermoeden dat deze geluidssignalen niet behoorden tot het wenselijk gedrag van een huishond. Het geblaf van herdershonden en jachthonden was vroeger vaak de enige manier om over lange afstand met de mens te communiceren. Onze moderne hond gebruikt zijn stem op dezelfde manier. Hij signaleert dat er iets aan de hand is, vraagt onze hulp ten overstaan van een zogenaamde indringer op zijn territorium of wil gewoon de aandacht op zichzelf vestigen.

Indien u tegen uw hond begint te schreeuwen om hem te kalmeren, zal hij net het tegenovergestelde begrijpen: hij voelt dat u boos wordt, uw humeur gaat op hem over en door die opwinding gaat hij nog harder of langer blaffen. Indien u helemaal niet reageert, is het resultaat net hetzelfde, aangezien hij hoe dan ook wil dat zijn boodschap tot ons doordringt. Indien u echter rustig en vriendelijk reageert, kan het gebeuren dat de hond (die vaak slimmer is dan u denkt) enkel blaft om gestreeld te worden. Het is dus niet zo eenvoudig om honden die voortdurend blaffen het zwijgen op te leggen,want ieder succes (nadat hij het heeft begrepen) versterkt hem in dit gedrag.

Probeer dit gedrag te doorbreken met enkele "trucs": neem het favoriete speeltje van uw hond of enkele snoepjes bij de hand en lok het blaffen uit. Wanneer hij steeds blaft aan het tuinhek, vraag dan aan een "vijand" om voorbij te lopen. Wanneer hij probeert om met zijn geblaf bezoekers te "intimideren", organiseer dan bezoekjes. Indien hij telkens blaft wanneer hij buitenshuis iets ziet bewegen, vraag dan bijvoorbeeld aan de buren om de vuilnisbakken te vullen. En zo zijn er nog tal van andere situaties te bedenken.

Wanneer hij het gedrag vertoont dat u verwacht, roep hem dan onmiddellijk na de eerste blaf bij u, geef hem een snoepje of gooi hem zijn speeltje, laat hem gaan zitten of liggen terwijl u de vinger op de lippen legt en "sst" zegt. Op die manier trekt u zijn aandacht en dwingt u hem om even rustig te blijven en naar u te luisteren. Laat hem niet langer dan enkele minuten liggen, maar herhaal deze manier van werken regelmatig tot hij het juiste verband legt tussen uw "sst", uw vinger op de lippen, zijn snoepje (of speeltje) en zijn stilzwijgen.
Indien hij daarna enkel begint te blaffen om zijn snoepje of speeltje te krijgen of om uw aandacht te trekken, negeert u hem. Honden doen er alles aan om te krijgen wat ze willen. Daarom zal uw trouwe viervoeter die graag blaft vroeg (wanneer hij nog jong is) of laat (wanneer hij blaft uit gewoonte) deze lawaaierige vertoning staken en mooi de wacht naast u optrekken na een korte "woef".

BRON : ICARE

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^