Zandvliegen

honden encyclopedie > Zandvliegen

door honden page profiel WilkeWilke

Zandvliegen

Hoe herkennen we een zandvlieg?
Een zandvlieg is een kleine harige mug (2,5-3mm). Doordat ze niet zoemt, is ze des te verradelijker. De zandvlieg is vooral 's avonds en tijdens de nacht actief.

Waar komen zandvliegen voor?
In alle mediterrane landen: Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië, Malta, Griekenland, Turkije, Libië, Tunesië, Algarije en Marokko. De kans dat uw hond wordt gebeten is groot. Een goede raad: neem uw voorzorgen!
Zandvliegen leven zowel in de vrije natuur als in woonkernen. De zandvlieg is actiever in en bij waterrijke gebieden, ze hebben water nodig om te overleven.

Wat is Leishmaniasis?
Leishmania bij de hond wordt veroorzaakt door de eencellig parasiet (protozo) Leishmania Donovani.
Deze parasiet wordt overgebracht door de zandvlieg, die voorkomt in landen rond de Middellandse Zee. De parasiet nestelt zich in de rode bloedcellen van de hond en richt deze te gronde. De zandvlieg die de Leishmania protozo bevat, houdt zich overdag verscholen, maar rond zonsondergang komen zij te voorschijn. De hond wordt gebeten en de Leishmania komt in het bloed van de hond terecht. Alle honden in het Middellandse Zeegebied worden vroeg in hun leven door de zandvlieg gestoken en zullen afweerstoffen bij zich dragen. De zandvlieg komt nog niet  in Nederland voor. Echter; gezien de toename van vroeger (sub)tropische aandoeningen zoals hartworm en Babesiose, is het zeer waarschijnlijk dat dat niet al te lang op zich zal laten wachten.  Het probleem van de aandoening is dat het ziektebeeld en het verloop van hond tot hond zeer kan verschillen. Sommige honden krijgen de ziekte heel kort na de infectie, bij anderen is het hun hele leven aanwezig, zonder ooit klachten te hebben. De parasiet kan zich inkapselen in milt en lever, maar ook in beenmerg en/of lymfeklieren. Op zo’n moment is de ziekte dan ook niet aan te tonen door een test. Maanden tot jaren later kan de ziekte "wakker " worden en gaat de hond pas symptomen vertonen. Of en wanneer de ziekte actief wordt hangt af van de individuele afweer van de hond. De ziekte kan dan na enkele weken tot jaren (zeven jaar of langer) tot uiting komen. Het treft dan vooral honden met een zeer laag immuunsysteem. Ook al is de hond getest en negatief bevonden is, wil dat niet zeggen dat de hond niet jaren later - tot 7 jaar - alsnog de ziekte kan krijgen.

Wat zijn de symptomen van een hond met Leishmania?
Leishmaniose is een van de moeilijkste ziektes om te herkennen aan de hand van symptomen omdat het zo'n divers ziektebeeld kan hebben. Bovendien kan de hond drager zijn (positief) zonder ooit ziek te worden.
Afhankelijk van de organen die aangetast zijn door de parasiet en het stadium van de ziekte, kunnen er verschillende ziekteverschijnselen optreden:

Algehele toestand van de hond:
*Geleidelijke toenemende lusteloosheid *Gewichtsverlies ondanks dat hij goed eet of zelfs veel meer eten krijgt.
*Bewegingsproblemen-gewrichtsklachten.
*Koorts
*Slaapzucht
*Bloedarmoede (bleke slijmvliezen)
*Lymfeklieren vergroot, vooral in hals- en knieholte

Huidklachten:
*Droge schilferige huid en wondjes die slecht/niet genezen
*Kale plekken: oren, de neus/rond de ogen + symmetrischekaalheid op lichaam en/of hoofd
*Roze ooglidranden en-of rond de neus en kale plekjes achterop de oren
*Korsten en kloven aan neusspiegel en voetzooltjes en zweren op de huid en in de slijmvliezen 
*Rode geïrriteerde huid / blauwe plekken.

Bloed:
*Totaal eiwitten: vrijwel altijd verhoogd
*Albuminegehalte: vaak verlaagd
*Hematocriet waarde: vaak verlaagd
*Leukocyten: meestal normaal
*Nierinsufficiëntie (grootste doodsoorzaak van Leishmaniose)
*Leverschade

Overige: 
*Droge neus / neusbloedingen/
*Chronische oogontstekingen
*Diarree, soms constant en soms wisselend
*Afwijkingen aan de nagels, snelgroeiend of erg dik/hard

Hoe kunt u uw hond beschermen tegen zandvliegen?
Vraag uw DA voor u op reis vertrekt om een effectieve bescherming tegn zandvliegen. Er bestaan nog geen vaccins. In België zijn er 2 producten geregistreerd tegen zandvliegen: een spot-on met als actief product permenthrine en een protectorband "Scalibor" met als actief product deltamethrine. Het voordeel van de protectorband is dat hij 5 tot 6 maanden werkt zowel tegen teken die er in overloed zijn in België als tegen zandvliegen en hartwormmuggen.

Advies:
Behandeling van Leishmania kan duur en langdurig zijn. Preventie tegen zandvliegen is dus heel belangrijk.
Als u vermoedt dat uw hond Leishmaniasis heeft, ga langs uw DA zodat deze een bloed- of weefseltest kan doen. In principe is de hond goed te behandelen, mits tijdig ontdekt.

Meer feiten over Leishmania:

Leishmaniasis is - zover bekend - niet overdraagbaar op mensen.

Personen met een verlaagd immuunsysteem - zoals HIV patiënten - hebben wel een verhoogd risico om zelf  Leishmaniasis te     ontwikkelen als ze gestoken zijn door een zandvlieg in de risicogebieden.
 
Onderzoek heeft aangetoond dat vlooien en teken de ziekte niet over kunnen brengen. In diverse landen in Europa zijn honden met Leishmaniasis die met andere honden samenleven, waarbij géén van de andere honden de ziekte heeft ontwikkeld.

Als een hond in een stabiele, rustige omgeving verblijft en zich prettig voelt, zodat het afweersysteem goed kan functioneren, gaat het in de meeste gevallen met behulp van de medicatie erg goed.

Na een gecombineerde behandeling duurt het veel langer voordat de ziekte terugkomt en is het zelfs mogelijk dat de ziekte niet meer terugkomt.
 
Het is vrijwel onmogelijk om de parasiet volledig weg te krijgen, na behandeling zullen veruit de meeste honden drager blijven.

Bij een juiste behandeling en tijdige onderkenning van de symptomen kan een hond met Leishmaniose goed gezond oud worden.

Leishmaniose hoeft niet te betekenen dat je hond hieraan overlijdt of zelfs maar zichtbaar ziek hoeft te zijn.

Er zijn honden die aan Leishmaniose overlijden, maar veelal gaat het dan om honden waarbij de behandeling laat is ingezet of om honden met daarbij bijvoorbeeld een Ehrlichia besmetting.

De ziekte is en blijft wel een sluipmoordenaar. Het is een ziekte die in de gaten moet worden gehouden met regelmatige testen. Zowel op de parasiet als de functies van de organen. Zeer belangrijk is en blijft een vroegtijdige diagnose.

Stress verlaagt de weerstand van de hond waardoor de Leishmania wakker kan worden. Probeer dit te voorkomen, geef de hond een stabiele, rustige omgeving.

Het gebruik van cortisonen (zoals prednison) vermindert de natuurlijke weerstand van de hond waardoor de ziekte kan terug keren. Probeer daarom het gebruik te voorkomen. Gebruik het alleen kortdurend of als het echt niet anders kan.
 
Narcose kan de weerstand eveneens ernstig verlagen. Laat dat alleen doen als de hond weer stabiel is of als het echt niet anders kan.


Bron: Hart voor dieren & Medisch handboek.

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^