Het komt regelmatig voor dat een hond spontaan urine laat lopen wanneer hij zijn baas (of de visite) begroet. Meestal zijn hiervoor twee oorzaken aan te wijzen.
Jonge honden hebben vaak nog onvoldoende controle over hun blaasspier. Wanneer deze honden erg opgewonden zijn, bijvoorbeeld omdat hun baas thuiskomt en ze alle aandacht krijgen, kunnen ze in hun enthousiasme hun plas niet meer ophouden en laten dan de urine spontaan lopen.
Vergelijk dit met een kind dat in zijn broek plast wanneer het de slappe lach krijgt. Straffen heeft in zo'n geval dus geen enkele zin. Sterker nog, het werkt averechts. Wanneer u de hond zou straffen, zou hij niet begrijpen waarom u dit doet. Hij zou hierdoor alleen maar onzeker worden, waardoor hij nog meer opwinding/spanning ervaart bij een volgende begroeting. Gevolg: nog meer plassen!
Wanneer jonge honden nog onvoldoende controle hebben over hun blassspier, is dit meestal iets dat vanzelf over gaat wanneer de hond ouder wordt. In de tussentijd kan het helpen er voor te zorgen dat de hond niet te opgewonden raakt. Komt u thuis na te zijn weggeweest, negeer de hond dan wanneer u binnenkomt. Het enthousiasme van de hond zal hierdoor getemperd worden. Pas op het moment dat de hond wat rustiger is, begroet u hem. Maak hier dan ook geen uitbundige begroetingsceremonie van.
Het wil ook wel een helpen wanneer u de hond bij binnenkomst direct wat brokjes of wat te eten geeft (zorg dat u ze in uw jaszak heeft en ze snel kunt geven als u binnenkomt). Een hond zal niet snel tegelijk eten en plassen.
Een andere vorm van plassen bij begroeten is het zgn. deemoedsplassen. Dit komt voor bij zowel jonge hondjes als bij volwassen honden. Voor honden is het heel belangrijk dat de rangorde-verhouding met de baas duidelijk is. Een hond die onderdanig, deemoedig van aard is, zal zijn baas willen laten blijken dat hij de baas als veel hoger in rang ziet. Een hond heeft allerlei mogelijkheden om dit signaal af te geven: op de rug gaan liggen, likken, oren naar achteren draaien, staart laten zakken, maar ook plassen.
Deemoedsplassen is vanuit de hond gezien een vriendelijk gebaar naar de baas: "ik zie jou als een hele hoge baas, ik ben veel lager in rang".
Deemoedsplassen mag u dan ook nooit bestraffen! Een hond zal absoluut niet begrijpen dat u boos wordt wanneer hij naar u een heel vriendelijk, onderdanig gebaar maakt. Door de hond te corrigeren zou u heel erg benadrukken dat u vindt dat u de hoogste in rang bent. Hierdoor krijgt de hond nog meer de neiging om u te tonen dat hij dat ook vindt en dus zal de hond alleen maar extra gaan plassen.
Toch zijn er wel een aantal mogelijkheden om het deemoedsplassen bij de hond te verminderen. De meeste zijn erop gebaseerd dat u geen (onbedoelde) dominante gebaren maakt naar de hond.
1. Kijk de hond niet recht aan wanneer u binnenkomt. aankijken is voor een hond dominant, uitdagend gedrag. Hij kan hierop reageren door u zijn deemoed te tonen en dus te plassen.
2. Maak geen gebaren van bovenaf: aai de hond niet over zijn kop en ga niet over hem heen hangen. Alle gebaren van bovenaf zijn voor een hond weer dominante gebaren, waarmee u hem "uitnodigt" om zich deemoedig te gedragen.
3. Negeer de hond bij binnenkomst. Wanneer u niet direct contact maakt met de hond, heeft hij geen reden om direct zijn deemoed te tonen. Begroet de hond pas wanneer u zit, of wanneer u door de knieen bent gegaan.
4. Geef de hond iets te eten zodra u binnenkomt. Zoals reeds eerder gemeld: de hond zal niet tegelijk eten en plassen.
Een hond die sterk de neiging heeft om middels deemoedsplassen aan u zijn onderdanigheid te tonen, is in veel gevallen ook een onzekere hond. U kunt deze onzekerheid verminderen door een super-consequente baas te zijn.
Achieve Academic Excellence with DoMyAssignment.Help: Your Trusted Partner for Assignment Help
Mastering Your Finance Assignment: Essential Tips for Success
MBA Essay Writing Difficulties: Navigating the Challenges
Maximizing Academic Success with My Assignment Help: A Comprehensive Guide
8u5trewad
Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?