Verpleging zieke hond

honden encyclopedie > Verpleging zieke hond

door honden page profiel ToshiToshi

Verpleging zieke hond

  Verpleging van de zieke hond

Een dier herstellende van een operatie of ernstige ziekte, zal in zijn eigen vertrouwde omgeving altijd minder problemen opleveren.
Een rustige en vriendschappelijke sfeer is een belangrijke factor die het herstel kan bespoedigen.
Honden zijn enorm gevoelig wat betreft de toon waarop tegen hen wordt gesproken.
Degene die hem verzorgt moet daarom rustig, kalm en sympathiek de zieke hond benaderen en verzorgen. Een hond die als gevolg van zijn ziekte zijn mand bevuilt mag je nooit straffen.
Het gaat zowel tegen zijn instinct als tegen zijn opvoeding in, maar hij kan er echt niets aan doen.Het zien of horen van andere dieren, het lawaai van de straat, van kinderen en dergelijke werkt nadelig in op zijn geestesgesteldheid en je moet ze dan ook zoveel mogelijk vermijden.Een zieke hond heeft een mand nodig die ruim genoeg is om er uitgestrekt in te liggen.  Schuimplastic manden met een gemakkelijk afneembaar dek zijn hiertoe uitermate geschikt. Voldoende oude kranten in de omgeving van de mand maken het opruimen van eventuele ongerechtigheden veel gemakkelijker.
Wanneer de hond in staat is om uitgelaten te worden kan het in bepaalde gevallen verstandig zijn hem door middel van een wollen dekje de nodige bescherming tegen de koude te geven.Warmte is noodzakelijk voor het zieke en herstellende dier.
Goed ingepakte warme kruiken of een verwarmingslamp boven het ‘ziekbed’ voldoen uitstekend. De hoogte van een dergelijke lamp moet je zorgvuldig bepalen, zodat de gewenste hoeveelheid warmte aan de hond ten goede komt.Vaak heeft een zieke hond behoefte aan een speciaal rantsoen.
Gemakkelijk verteerbaar voedsel is voor hem een welkome aanvulling.
Conditiebevorderende middelen zijn aan te raden. Een melkdrank vermengt met honing en babyvoeding kan in noodgevallen ook uitstekend voldoen.Een ernstig zieke hond moet regelmatig worden gevoerd met kleine beetjes tegelijk.
Soms zal de eetlust volledig verdwenen zijn. Een likje advocaat, een stukje leverworst of een andere lekkernij kan de eetlust soms weer opwekken.Verbanden en/of pleisters op een wond zal de hond op allerlei manieren trachten kwijt te raken, omdat ze vaak irriteren.
Je kunt hiervoor een kraag van schuimplastic om zijn nek aanbrengen die je aan de halsband vastmaakt.
Je moet voorkomen dat de hond bij de wond of het verband komt.Het verband moet tijdens regenachtige dagen zo goed mogelijk beschermd worden met een stuk plastic of een dekje wanneer je met hem gaat wandelen.
Natuurlijk moeten verbanden regelmatig gecontroleerd en vervangen worden.Dit alles kan en moet in overleg met de dierenarts.

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^