Tanden poetsen

honden encyclopedie > Tanden poetsen

door honden page profiel ToshiToshi

Tanden poetsen

      Inleiding
Het gebit van uw hond heeft, net zoals uw eigen gebit, regelmatig verzorging nodig. Zonder regelmatige gebitsverzorging zal eerst tandplak en later ook tandsteen ontstaan. In het tandplak wemelt het van de bacteriën die samen met hun afscheidingsprodukten een tandvleesontsteking veroorzaken. Dit leidt uiteindelijk tot loszittende tanden of zelfs tandverlies. Andere (gevaarlijke!) complicaties van tandvleesontsteking zijn nier-, lever- en hartaandoeningen doordat bacteriën via de bloedcirculatie in deze organen terecht komen.

Tips voor een succesvolle gebitsverzorging
• Begin altijd met een schoon gebit. Laat de dierenarts het gebit van uw hond of kat inspecteren en, indien nodig, reinigen.
• Gebruik een tandenborstel en tandpasta die speciaal ontwikkeld zijn voor de hond en de kat.
• Regelmatig poetsen. Het beste is om elke dag te poetsen, maar voor de dagen waarop dit niet gebeurt, is een kauwstrip of spoelen met mondreinigers voor dieren (niet die voor de mens!) een prima alternatief.

De eerste stappen van het tandenpoetsen

Stap 1: introductie van de tandenborstel en de tandpasta.
Kies een rustige plaats om zoveel mogelijk afleiding te voorkomen. Spoel de tandenborstel af met warm water, doe er een klein beetje (dieren)tandpasta op en laat uw hond de tandpasta van de borstel likken. Lukt dat niet doe dan eerst wat tandpasta op uw vinger of op een lekkernij. Door deze oefening went uw huisdier aan de smaak van de tandpasta en de haren van de borstel. Oefen net zo lang tot uw hond de tandpasta zonder aarzelen van de tandenborstel likt.
Een aantal honden is ook over te halen door de eerste dagen wat leverpastei in plaats van tandpasta te gebruiken.

Stap 2: Het poetsen van de voortanden.
Als uw hond aan de smaak van de tandpasta en de haren van de tandenborstel is gewend, kunt u de voortanden gaan poetsen. Houd uw huisdier op dezelfde manier vast als wanneer u hem of haar aait. Trek de bovenlip voorzichtig omhoog, zodat u de voortanden en het tandvlees kunt zien. Met de haren van de borstel loodrecht op het tandoppervlak, poetst u met kortte, cirkelvormige bewegingen de voortanden en het tandvlees. Poets op dezelfde wijze de ondertanden. Vermijd elke vorm van dwang en bouw het rustig op. Beloon uw huisdier daarna.

Stap 3: Het poetsen van het hele gebit.
Wanneer uw hond aan de tandpasta, de tandenborstel en het poetsen is gewend, gaat u steeds meer tanden en kiezen poetsen. Bouw het rustig op! Het is belangrijk om ook de achterste kiezen te poetsen, omdat zich vooral daar veel tandplak ophoopt.
Omdat de kiezen moeilijk zichtbaar zijn, zult u deze op gevoel moeten poetsen.

Veel succes!   Met een beloning na het tandenpoetsen bereik je heel veel..

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^