botbreuken

honden encyclopedie > botbreuken

door honden page profiel Baasje E&EBaasje E&E

botbreuken


Botbreuken
De meeste botbreuken bij honden ontstaan in het verkeer. In het merendeel van de gevallen betreft het een breuk aan de achterhand (het bekken of het dijbeen). Ga zelf niet onderzoeken of er iets gebroken is, de scherpe uiteinden van de breukvlakken kunnen heel wat interne beschadigingen veroorzaken. Het is duidelijk te merken wanneer een hond iets gebroken heeft: hij heeft pijn en op de plaats van de breuk treedt vaak een zwelling op; hij zal de poot niet meer kunnen gebruiken, soms staat een gebroken poot op een vreemde manier onder de hond; ook is het mogelijk de gebroken poot op een abnormale manier te bewegen. Dit moet zoveel mogelijk voorkomen worden om verdere beschadigingen tegen te gaan.


Wanneer je een hond met een gebroken poot wilt helpen moet je er rekening mee houden dat hij pijn heeft en daardoor kan gaan bijten. Laat hem zoveel mogelijk tot rust komen en zorg er voor dat hij niet op de gebroken poot ligt. Is dat wel het geval, dan moet de hond voorzichtig omgedraaid worden, zonder dat er aan de poot getrokken wordt. In sommige gevallen is het raadzaam een noodspalk aan te leggen voordat de hond naar de dierenarts vervoerd wordt. Het vervoer kan op een plank of een deken gedaan worden. Schuif de hond voorzichtig op de plank of de deken en probeer hem zo recht mogelijk te laten liggen. Als er een plank gebruikt wordt moet er iemand aanwezig zijn die de hond kan tegenhouden. Er moet voorkomen worden dat hij er af kan springen. Een deken kan door twee personen gehanteerd worden. Ieder pakt twee punten vast en tilt hond met deken op. Ook hier moet getracht worden de hond zo recht mogelijk te laten liggen.
Bij open botbreuken mag de hond niet aan de open breuk gaan likken of krabben. Dek de uitstekende botdelen af met steriele gaasjes of een schone doek, om te voorkomen dat er vuil in de wond komt.

waneer u uw hond laat lopen met een botbreuk kan dit erstige beschadegingen opleveren.
in geval u denkt dat uw hond een botbreuk heeft opgelopen, ga dat zo snel mogelijk naar de dienst doende dierenarts.

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^