exterme hitte en zonnebrand

honden encyclopedie > exterme hitte en zonnebrand

door honden page profiel neophyteneophyte

exterme hitte en zonnebrand

Extreme hitte / zonnebrand
Bij zomerse temperaturen hebben ook honden last van de hitte. Hun vacht beschermt de huid weliswaar voor directe zonnestralen, maar bemoeilijkt ook de warmteafgifte. Vooral oudere honden of honden met problemen met de bloedsomloop lopen het meeste risico op warme dagen.
 Bij oververhitting - en daar kan al sprake van zijn bij een balspelletje of een fietstochtje op een warme dag, en zeer zeker bij een verblijf in een (bijna) afgesloten auto - probeert de hond zijn extra warmte af te staan door enorm te gaan hijgen. Omdat de buitentemperatuur ook hoog is, raakt hij op deze manier nauwelijks warmte kwijt. Hij gaat meer hijgen, z'n keel raakt geïrriteerd en de hond krijgt een zuurstoftekort, terwijl tegelijkertijd de lichaamstemperatuur oploopt. Daardoor kunnen diverse interne beschadigingen ontstaan aan o.a. hart en nieren.
Oververhitting is fataal voor uw hond, tenzij u snel en adequaat optreedt. Oververhitting is te herkennen aan hijgen, kwijlen, braken en (bloederige) diarree; de hond wordt apathisch, reageert niet meer op normale prikkels en stort in.
Haal de hond direct uit de warme omgeving en breng hem naar een koele en schaduwrijke plaats. Daar laat u koud water over de hond stromen (natte handdoeken) tot de lichaamstemperatuur onder de 39,5 ° C is gedaald; kijk uit voor een te snelle en rigoureuze koeling tot onder de 39,5 ° C. Vervolgens moet de hond zo snel mogelijk naar een dierenarts gebracht worden voor verdere behandeling. Wanneer de hond het erg benauwd heeft, laat hem dan niet eerst afkoelen, maar wikkel hem in drijfnatte handdoeken en breng hem onmiddellijk naar de dierenarts.

Een andere aandoening bij warm, zonnig weer is verbranden. Zonnebrand komt niet alleen bij mensen voor, maar kan ook bij een hondenhuid optreden, vooral op lichte, weinig gepigmenteerde en spaarzaam behaarde plaatsen. Een typisch voorbeeld is de hondenneus, wanneer er op de overgang van behaard naar onbehaard een lichte plek is. Daar wordt het 's zomers rood, gaat het vervellen en kan de hond later last hebben van vochtige huidontstekingen. Flanken en buik kunnen bij lichtgekleurde, kortharige honden ook verbranden. Als gevolg van een chronische huidaandoening veroorzaakt door de zon, kan ook huidkanker ontstaan. Gevoelige honden moet je tussen 10 en 16 uur niet in de felle zon laten liggen. Een zonnebrandcrème kan ook bij honden helpen

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^