bijen en wespen steken

honden encyclopedie > bijen en wespen steken

door honden page profiel neophyteneophyte

bijen en wespen steken

Bijen- en wespensteken bij de hond


Een steek van een bij of wesp is net als bij een mens bij een hond ook geen pretje. Er kan een flinke rode zwelling ontstaan die behoorlijk pijnlijk kan zijn. Het verwijderen van de angel uit die behaarde hondenhuid is meestal een onbegonnen zaak. Bovendien is de steekplek behoorlijk gevoelig en ziet je hond je dus al aankomen. Het is gelukkig geen ramp als de angel blijft zitten. Hij komt er na verloop van tijd vanzelf uit. Meestal is het ergste leed na een paar uur weer geleden.
Vervelender wordt het als de bij in de neus gestoken heeft. Het voorhoofd kan dan ook flink opzwellen en door zwelling rond de ogen kan de hond niet meer uit zijn ogen kijken. De dierenarts kan dan eventueel een injectie met corticosteroïden geven om de zwelling sneller te laten verdwijnen.
Het kan zijn dat je hond allergisch is voor bijen- of wespensteken. Gelukkig komt dit zelden voor. Je bemerkt al heel snel na de steek een reactie. Je hond kan duizelig en/of misselijk worden, gaan overgeven of ademhalingsproblemen krijgen. Het is dan zaak snel een dierenarts te vinden want de hond kan zelfs in shock raken.
Een steek in de mond, keel, hals of op de stembanden kan ook gevaarlijk zijn. De zwelling kan zo heftig zijn dat ademhalen niet meer mogelijk is. Om dit enigszins te voorkomen, kun je een koude natte lap met ijsklontjes rond de nek doen. Verder moet je zo snel mogelijk een
dierenarts vinden. Lukt dit niet klop dan aan bij een huisarts. Als de hond al stikt, is de enige optie zelf een gaatje in de luchtpijp te maken en daar een buisje(even een pen slopen) in te steken.

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^