oefening ;volgen

honden encyclopedie > oefening ;volgen

door honden page profiel neophyteneophyte

oefening ;volgen

Niets is eenvoudiger dan een hond leren volgen. Het is alleen maar een kwestie van het juiste gedrag belonen. Laten we er van uit gaan dat u het belang van de eerste oefening heeft ingezien en de hond het commando "let op" goed beheerst. We geven de hond het commando "let op" en lopen een paar stappen van de hond af. In de meeste gevallen loopt de hond ons achterna. Direct belonen we de hond met een uitbundige stem en een stuk worst of iets anders waar de hond gek op is. We herhalen dit enkele keren achter elkaar.
- Eerst de naam van de hond.
- Vervolgens het commando "let op"
- Enkele stappen lopen
- Uitbundig belonen

Als de bovenstaande oefening goed verloopt gaan we een kleine cirkel tegen de hond in lopen.
De bedoeling hiervan is dat we de hond leren dicht tegen ons aan te lopen en tijdens het volgen naar ons op te kijken. Het voordeel van het omhoog kijken is dat wij de volledige aandacht van de hond hebben. Als wij de aandacht van de hond hebben kan de hond minder gauw afgeleid worden door de omgeving.
Gaat het lopen van een kleine cirkel uitstekend dan pas gaan we de cirkel groter maken.

Als het lopen van een cirkel tegen de hond in 100% goed gaat. Dan gaan we door met een kleine cirkel in de tegenovergestelde richting van de hond. Belangrijk hierbij is dat we de lijn in de rechterhand vasthouden en de hond animeren om zo dicht mogelijk naast ons te lopen.
Gaat ook deze oefening perfect dan gaan we de cirkel weer groter maken.

We hebben de hond nu geleerd om zowel een linkse als een rechtse cirkel te volgen, en gaan hiermee door met het maken van een achtfiguur. Uiteraard eerst een klein achtfiguurtje volgen en dit achtfiguur groter maken als alles goed gaat.

Nu kunnen we beginnen met het volgen in een ovaalvorm met een lengte van hooguit twintig stappen. Als de vorige oefeningen goed zijn geleerd zal dit geen probleem opleveren. Gaat het volgen in een ovaal vorm goed dan kunnen we geleidelijk overgaan naar het volgen in een rechte lijn. Denk er wel om dat het niet belangrijk is om een lang stuk achter elkaar te volgen. Een klein stukje is al reden tot een uitbundige beloning. Langzaam aan kunnen we de afstand vergroten.

Wees altijd tevreden met een klein stukje perfect volgwerk boven een groot stuk slordig volgwerk. Perfectie bereik je alleen door kleine stapjes in de goede richting te zetten. Uiteindelijk word je voor al je werk beloont met een perfect volgende hond. Mocht de hond een keer niet naar tevredenheid volgen. Doe dan gewoon een paar stappen terug.

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^