Blaffen

honden encyclopedie > Blaffen

door honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Blaffen

Algemene tips bij blaffen
Even een algemene tip voor iedereen met dit probleem. Probeer eerst uit te vinden waarom de hond blaft. Wat is zijn doel?
Is het jou vertellen dat er wat aan de hand is? Is het iemand of iets weg proberen te jagen? Is het aandacht krijgen?

Als je erachter bent waarom je hond eigenlijk blaft, dan kun je er pas iets mee. Als je hond blaft om jou attent te maken op iets en jij reageert daar op, dan heeft het blaffen voor jouw hond dus nut.
Al het gedrag dat beloont wordt, neemt toe.

Als voorbeeld kun je de ijscoman nemen.
Bij het horen van het belletje van de ijscoman worden kinderen helemaal dol (denk aan deurbel!) rennen naar je toe voor geld en daarna naar de ijscoman. Al het spel, hoe leuk ook, stopt meteen. Het reageren op het belletje levert een beloning op, namelijk een ijsje.
Wat gebeurt er nu als de ijscoman keer op keer alleen maar citroenijs bij zich heeft, of alleen waterijsjes met cranberriesmaak.. Na dat een aantal keer te hebben meegemaakt reageren steeds minder kinderen op het belletje. Het belletje betekend geen beloning meer en dus neemt het gedrag dat daarop volgt af. Logisch.

Zo'n zelfde oplossing moet je verzinnen voor je hond. Hij blaft en dat levert hem iets op, de mensen die voorbij lopen gaan weg, jij geeft hem aandacht, hij krijgt aandacht van bezoek enzovoorts.
Door hem de beloning te ontnemen, zal zijn gedrag afnemen en uiteindelijk stoppen.

Wat je kunt doen is bijvoorbeeld een lijn omlaten en iedere keer als je hond ook maar 1 keer blaft, ga je op de lijn staan, zonder iets te zeggen, pakt de lijn op en begeleid de hond rustig naar een rustige kamer. Daar laat je hem een paar minuutjes zitten en laat hem er weer uit (alleen als hij stil is).
Telkens als de hond blaft staat hij 20 seconden later in zijn eentje ergens anders... geen sociaal contact van jou, niemand weggejaagd... dat schiet niet op!

Het is wel zaak om heel heel consequent te blijven!
Dus volhouden!
Gedrag dat niet beloond wordt sterft uit, maar gedrag dat je incidenteel beloont veranker je juist sterker!
Hierbij moet je denken aan het ´gokkasteffect´. Hoe onvoorspelbaarder de uitkomst (de beloning) hoe meer je geneigd bent kwartjes in die automaat te blijven gooien... dus dat is altijd iets om goed op te letten!

Groeten, Margje

's Nachts blaffen
Het antwoord is simpel: negeer de hond. Door te blaffen, is hij je aan het leren om te antwoorden. Je hebt waarschijnlijk last van enkele lawaaierige nachten, maar je laat zo zien, dat blaffen niet werkt. Je moet in ieder geval nooit reageren door te schelden of te schreeuwen. Als je dat doet, zal de hond alleen maar denken dat het blaffen produktief was, omdat jij ook hebt geblaft.

Excessief blaffen
De reden van excessief blaffen is angst en hij is bang omdat hij niet gesocialiseerd is. Hij is nerveus door elk geluid dat hij hoort en blaft om de dreiging weg te jagen. Een hond die constant huilt, jankt en blaft of destructief is, kan soms huidproblemen hebben. Hij likt, krabt zichzelf door de stress, veroorzaakt doordat hij alleen gelaten wordt. Over het algemeen komt dit probleem niet bij honden voor die gesocialiseerd zijn door een opvoedingscursus op jonge leeftijd. De oplossing is socialisatie via gehoorzaamheidscurussen en door thuis duidelijke regels te stellen.

Blaffen als de baas weg is
Dit is een groot probleem dat veroorzaakt wordt door bazen. De hond is een roedeldier en als hij als lid van de familieroedel de vrijheid krijgt om overal in het huis te komen en om in de slaapkamer te slapen, zal hij aan stress leiden als de roedel weg gaat, omdat hij verwacht dat hij meegaat. Als mensen het huis verlaten, zouden ze hem 10 minuten van te voren niet meer moeten aanraken of met hem praten. Hetzelfde geldt als ze thuiskomen: negeren, niet praten, niet aaien, niet kijken, niks. Zo begrijpt de hond, dat zijn blaffen de baas niet terug heeft gebracht. Hij heeft namelijk geblaft terwijl je weg was en hij wordt hiervoor geprezen door je aandacht als je thuiskomt. Hij denkt dan, dat zijn blaffen je terug heeft gebracht. Hoor je, wanneer je terug komt, dat je hond blaft, wacht dan als dat mogelijk is tot hij een wat langere periode (2 minuten) aaneengesloten stil is. Ga dán pas naar binnen. De hond zal zo geen verband leggen tussen zijn blaffen en jouw thuiskomst.
De uitdrukking luidt: een hond blaft erger dan hij bijt. Dit geldt zeker voor de buren van een constant blaffende hond die te lang alleen wordt gelaten. Hopelijk zal geen enkele lezer toelaten dat zijn hond zo'n last voor de buurt wordt.

Tegen de postbode blaffen
De postbode of een ander persoon die regelmatig aan de deur komt, wordt door de hond als een indringer beschouwd en daarom blaft hij en wordt hij meteen beloond doordat de postbode weg gaat. Hij denkt dat hij de indringer heeft weggejaagd en zijn plicht heeft gedaan. Praat met je postbode en probeer hem te laten meewerken. Zeg hem, dat je een hondensnackje voor de deur laat liggen en vraag hem het door de brievenbus te stoppen voordat hij de brieven erin gooit. De snack is een betere beloning dan de postbode wegjagen.

Blaffen als de telefoon overgaat
Als je tegen je hond schreeuwt als hij blaft wanneer de telefoon gaat, moedig je hem aan om nog meer te blaffen. Hij voelt dat er gevaar is als je reageert. Vraag een vriend om je op bepaalde afgesproken tijden te bellen. Beweeg of praat niet als de telefoon overgaat. Nadat je vriend dit een paar keer heeft gedaan, zal je hond niet meer blaffen als de telefoon overgaat.

Blaffen vanaf balkons
Als een hond tegen een voorbijganger blaft vanaf het balkon, is hij domweg zijn dominatie aan het tonen. Ten eerste door vanaf het balkon af op mensen neer te kijken (staan lager, dus hond is superieur), ten tweede door hen met succes te vertellen dat ze weg moeten wezen. (Vergelijk het verhaal van de postbode.) Wat de hond betreft, is hij aan het protesteren tegen het betreden van zijn terrein. En wat nog aangenamer is, zijn geblaf wordt beloond doordat de voorbijganger wegloopt.
Simpelste antwoord: verban de hond van het balkon.

Wanneer je het geblaf ècht wilt aanpakken, zul je hulp van anderen moeten inschakelen. Zij moeten gedurende een aantal voorafgesproken tijden verschillende keren langs komen en onder het balkon blijven staan. Wanneer de mensen niet weglopen, zal de hond minder het idee hebben dat zijn geblaf werkt en zal het langzaamaan verminderen. Eventueel kun je de hond opdracht geven te gaan liggen.
Blijft de hond blaffen, dan kun je hem op het balkon zijn eten geven en vervolgens je vriend vragen langs te komen. Zo kun je de hond langzaam leren niet te reageren op passerende mensen. De ervaring leert dat wanneer je het op de juiste manier oefent, de meeste honden het vrij snel leren. Maar het kan ook veel geduld en tijd vergen. Dan is het de vraag of je vrienden je zo vaak willen en kunnen helpen. Bovendien kunnen je buren over al het geblaf moeilijk gaan doen... ;-(

Ditzelfde geldt ook voor wanneer hij van achter het tuinhek staat te blaffen!

Er zijn echter baasjes die er bewust voor kiezen hun hond jùist te laten blaffen. Zij leren hun hond op commando blaffen. Zo weet de buitenwereld dat er een (waak)hond aanwezig is. Dit kan zolang je de hond ook op commando leert te stoppen met blaffen. Als jij een goede roedelleider bent bepaal jij wat er gebeurd en zal je hond van jou accepteren wanneer hij mag blaffen of niet.
Bij wolven is het ook zo dat de alpha-wolf, de roedelleider, gedrag van de andere wolven bepaald. Als een lager geplaatste wolf iets doet wat niet bevalt zal hij deze op zijn plaats zetten. Zo werkt het ook bij baasje en hond(en). Als je niet wilt dat je hond blaft, dan zet je hem -op de juiste manier- op zijn plaats. Jij bent de leider.

Nu ik een pup in huis heb leer ik hem ook om niet te blaffen. Het is een poedel, een ras dat als erg blafferig bekend staat. Maar omdat ik het blaffen gelijk in de kiem smoorde, blaft hij niet.
Er zijn situaties waardoor je je vat op de hond kwijt kan raken. Een hond kan verdwaasd zijn van angst of ziek worden. Het kan zijn dat hij zich dan zo rot in zijn vel voelt zitten, hij zoveel pijn heeft, zich zo hulpeloos voelt of ongelukkig is, dat hij hierdoor gaat blaffen. Dan kun je hem niet meer kunt corrigeren op blaffen of welk ander gedrag. Je zult dan eerst de oorzaak moeten zoeken van het ontstane gedragsprobleem. En daarmee aan het werk gaan. Een blaffende hond is niet nodig, je kan er wat aan doen! @san - AvW

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^