trainen: waar begin je mee

honden encyclopedie > trainen: waar begin je mee

door honden page profiel neophyteneophyte

trainen: waar begin je mee

De eerste oefening die we een hond leren is om op te letten als zijn naam wordt genoemd.
De reden dat we een hond dit aanleren is heel simpel: we kunnen hem alleen iets bijbrengen als wij zijn volledige aandacht krijgen.
Door deze simpele maar zeer belangrijke oefening te trainen vormen we een solide basis voor alle andere oefeningen. U zult er veel gemak van ondervinden bij het trainen van uw hond.

We kunnen deze oefening op verschillende manieren trainen. Bijvoorbeeld met de etensbak.
Voordat u de hond eten geeft laat u eerst de etensbak zien. U noemt de naam van de hond en laat hem naar u kijken met de etensbak in uw hand. U begint met een tijdsbestek van een paar seconden, zegt 'brave hond!' en geeft de gevulde etensbak aan hem. Elke keer verlengt u de 'let op' tijd tot ongeveer vijftien a twintig seconden of langer.

De volgende stap is als volgt. Voordat u de hond voert gaat u eerst op de bank zitten. U neemt een stukje worst in uw hand en herhaalt de bovenstaande oefening eerst met een paar seconden en daarna steeds iets langer totdat de hond ongeveer vijftien tot twintig seconden naar u kijkt.
Vervolgens begint u opnieuw maar dan met iets lekkers in uw dicht gevouwen hand:
onzichtbaar voor de hond maar nog wel te ruiken voor hem. U begint met een paar seconden en geeft de hond vervolgens zijn beloning. Iedere oefening maakt u de 'let op' tijd iets langer alvorens hem een beloning te geven.
Vervolgens herhaald u de oefening met niets in uw hand wederom tot de hond vijftien tot twintig seconden op u gefocust is. Uiteraard geeft u hem wel zijn beloning: U zegt 'brave hond!' en geeft een stukje worst, want daar doet uw hond het allemaal voor.
Uiteindelijk herhalen we de oefening nog een keer zonder een beloning in het vooruit-zicht te stellen. We noemen de naam van de hond, zeggen 'let op' en beginnen met een paar seconden dat we volledige aandacht verwachten en breiden de tijdsduur uit tot vijftien tot twintig seconden.
Na elke oefening geven we de hond zijn beloning. Pas na verloop van tijd kunt u bij uitzondering eens niets geven ,maar wel met de stem blijven belonen.

Nu uw hond het commando 'let op' door en door kent kunt u zo nu en dan de verschillende stappen nog eens doornemen om deze oefening perfect te laten uitoefenen. Mocht het eens wat minder gaan, wanhoop niet en doe gewoon een stapje terug en uw hond pikt het zo weer op.
Het is aan te raden om deze oefening ook eens in een andere omgeving te oefenen.
Als u de hond deze oefening stap voor stap heeft geleerd zal de uiteindelijke uitoefening van dit commando geen enkel probleem opleveren.

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^