beroerte

honden encyclopedie > beroerte

beroerte

Bij mensen heeft men het vaak i.p.v. over een beroerte over CVA (Cerebro Vasculair Accident), wat letterlijk 'hersenbloedvatbeschadiging' betekent.

Bij een beroerte ontstaat een beschadiging in de hersenen. Dat kan op twee manieren:

  • bij een herseninfarct sluit een bloedstolsel of vaatvernauwing een bloedvat in de hersenen af. Hierdoor krijgt een deel van de hersenen te weinig zuurstof en sterft af;
  • bij een hersenbloeding scheurt een bloedvat met een dunne of starre vaatwand. Hierdoor loopt er bloed in een deel van de hersenen. Meestal is de slechte kwaliteit van bloedvaten de oorzaak van een hersenbloeding. Dit kan komen door ouderdom of bepaalde ziektes.
 
Wanneer honden ouder worden neemt de kans op een beroerte toe. Soms start de aandoening met krampen. De hond valt dan om en kan zelfs het bewustzijn verliezen, de tong wordt donker en het oogwit roodachtig. Wanneer de hond bijkomt zullen er verlammingsverschijnselen zijn. Hou de hond in een donkere ruimte zolang de aanval duurt. Men kan de medicijnen geven terwijl de hond nog buiten kennis is. Het is voldoende wanneer de druppels op het mondslijmvlies terecht komen. Wanneer de hond verlammingsverschijnselen houdt kan men de medicijnen proberen die bij verlamming zijn beschreven.

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^