Irish Softcoated Wheaten Terriër

Irish Softcoated Wheaten Terriër

Rasgroep van de Irish Softcoated Wheaten Terriër

De Irish Softcoated Wheaten Terriër behoort tot de Rasgroep "Terriers"

Geschiedenis van de Irish Softcoated Wheaten Terriër

Irish Softcoated Wheaten Terriër

Ruim 200 jaar geleden werd al melding gemaakt van de aanwezigheid van een "soft-coated dog" in Ierland.

De geschiedenis van het ras wordt zeer uitgebreid beschreven in het standaardwerk over de Irish Softcoated Wheaten Terrier, geschreven door Mrs. Maureen Holmes (ISBN 90-9004200-8). Het boek heeft als titel "The Softcoated Wheaten Terrier" en is in de engelse taal geschreven. In het boek is een gravure afgedrukt uit 1843 waarop een hond te zien is die zeer veel op een Wheaten lijkt.

De Wheaten was in Ierland de hond van arme Ierse boeren die een soort "manusje van alles" nodig hadden die niet duur was in de kost. Hij moest bovendien sterk en gezond zijn. Zijn werk bestond uit het bestrijden van ongedierte in en om de boerderij. Hij moest dus ratten, muizen, mollen enz. kunnen vangen. Verder hoedde hij de kudde en hield het varken uit de moestuin.

Vroeger werden honden enkel en alleen gefokt met het oog op het werk waar zij voor waren bestemd. Een hond, die door de één of andere oorzaak zijn werk niet goed kon doen, werd eenvoudigweg afgemaakt. De Wheaten was dus in de eerste plaats een werkhond. De arme Ierse boeren waren beslist niet geïnteresseerd in showeigenschappen van hun hond. Hij moest in de eerste plaats functioneel en gezond zijn. Er word verteld dat de Wheatens ergens "onder de heg" werden geboren. De sterkste pups overleefden en zij werden de voorvaderen van ons ras. Dat is waarschijnlijk de reden dat wij nu een ras hebben, waarin vrij weinig erfelijke afwijkingen voorkomen. Wheatens, die de leeftijd van 15 jaar bereiken zijn geen uitzondering.

Pas in 1937 werd het ras erkend en kreeg de naam "Softcoated Wheaten Terrier (in 1994 werd deze naam veranderd in Irish Softcoated Wheaten Terrier). Er werd een standaard opgesteld waarin beschreven werd hoe de ideale Wheaten eruit moet zien. Waarschijnlijk is het meest belangrijke van deze standaard dat een Wheaten in alle onderdelen een natuurlijke indruk moet geven.

In een later stadium kreeg het ras belangstelling in andere landen. Er werden Wheatens geëxporteerd naar o.a. Engeland, Finland, Zweden, Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten. In Nederland werden in de jaren 70 de eerste nestjes gefokt. Zo ontstonden er in deze landen subpopulaties. Doordat bij fokken altijd een selectie wordt toegepast, ontstonden er verschillen in uiterlijk. Engeland en Amerika stelden zelfs een eigen standaard op. Vooral wat betreft de vacht werd (en wordt) in sommige landen geselecteerd op steeds dikkere, wollige vachten. Dit tot groot verdriet van wijlen Mrs. Maureen Holmes, die algemeen gezien werd als "De moeder" van de Wheatens.

De Soft Coated Wheaten Terrier onderscheidt zich door zijn zachte zijdeachtige vacht en zijn vrolijke aard, hoewel hij dezelfde voorouders heeft als de Irish Terrier en de Kerry Blue.

Karakter van de Irish Softcoated Wheaten Terriër

Irish Softcoated Wheaten Terriër

De Irish Soft Coated Wheaten Terrier ( De Ierse zachtharige tarwekleurige terrier) is een middelgrote terrier met een zachte, zijdeachtige, blonde, golvende vacht. het is een krachtige goedgebouwde hond. Van karakter is de Wheaten zeer levendig, vrolijk en erg gevoelig. Hij blaft weinig en wil altijd in de buurt van mensen zijn. De Wheaten is absoluut niet geschikt als kennelhond. Hij wil je graag een plezier doen en is erg aanhankelijk.

De Wheaten is een echte terriër, eigengereid, levenslustig en aanhankelijk. In de juiste handen is het een heerlijke hond.

Een speciale eigenschap van het ras is, dat Wheatens altijd bij mensen willen zijn. Het zijn geen honden, die in een kennel kunnen worden gehouden. Zij worden dan erg in zichzelf gekeerd en voelen zich diep ongelukkig. Mogen ze in de buurt van hun baasje (en de rest van het gezin) zijn dan voelt een Wheaten zich gelukkig. Het gevolg van deze eigenschap is, dat u van alles kunt ondernemen zolang u hem maar in de activiteit betrekt. Gaat u bijvoorbeeld kamperen in een tent of in een caravan, dan is dit voor hem geen enkel probleem.

Menige Wheaten eigenaar is op een camping door ander kampeerders aangesproken, die dan vragen wat voor hond dat nu is. Zij zien hoe rustig de hond is, steeds op eigen terrein blijft en geen enkele overlast veroorzaakt.

Deze eigenschap wil gelukkig niet zeggen dat een Wheaten niet alleen thuis kan zijn. Van jongs af aan moet hem worden geleerd, dat het baasje ook wel eens even zonder hem weggaat.

De Soft Coated Wheaten Terrier combineert de beste terrier kwaliteiten - hij is sterk, gracieus, vriendelijk en speels. Deze hond blaft tegen vreemden en is een zeer goede waakhond. Tegenover kinderen zijn deze honden attent en ze doen het goed met andere honden. De Soft Coated Wheaten Terrier is zeer intelligent. Om hen te laten kennis maken met een variëteit aan mensen en situaties moet deze hond op jonge leeftijd worden gesocialiseerd. Deze honden blaffen nooit onnodig en krijgen een nauwe band met hun familie. De Soft Coated Wheaten Terriers zijn zeer levendig en houden van kunstjes en spelletjes. Ze springen tegen mensen op om aandacht te krijgen.

Rasstandaard van de Irish Softcoated Wheaten Terriër

Algemeen voorkomen:

Een geharde, actieve hond met een korte lendenpartij, goed gebouwd, een indruk van kracht gevend. Niet te hoog en niet te laag op de benen.

Belangrijke verhoudingen: Voorsnuit niet langer dan de schedel.
Gedrag & Temperament: Levendig en dapper. Goedgehumeurd. Zeer aanhankelijk en trouw aan zijn eigenaren. Hoogst intelligent. Een betrouwbare, trouwe vriend, verdedigend, maar niet agressief.
Hoofd: Over het geheel kracht zonder grof te zijn. Het haar van dezelfde kleur als op het lichaam.
Schedel: Hoofd lang, in goede verhoudingen tot het lichaam. Schedel vlak en zuiver tussen de oren, niet te breed.
Stop: duidelijk.

Aangezichtsgedeelte

Neus: zwart en goed ontwikkeld.
Kaken: sterk en vastsluitend.
Wangen: geen duidelijk zichtbare botten.
Gebit: tanden groot, regelmatig, schaar-of tanggebit, onder- noch bovenvoorbijtend.
Ogen: donker, donker hazelnoot, niet te groot, niet uitpuilend, goed geplaatst.
Oren: klein tot middelgroot, naar voren gedragen op één lijn met de schedel. Donkere onderlaag op het oor toegestaan en niet ongewoon, vergezeld van een lichtgekleurde beharing er overheen. Roze-oor of "gevouwen" oor verwerpelijk.
Hals: Middelmatig lang en sterk, maar niet zwaar. Zonder keelhuid.
Lichaam: Compact en niet te lang. Vlakke bovenbelijning.
Schouders: fijn, goed schuin liggend, gespierd.
Borstkas: diep, met ribben goed gewelfd.
Lendenen: kort en krachtig.
Dijen: sterk en gespierd.
Staart: goed aangezet, niet te dik. Vrolijk gedragen. Gecoupeerd tot op éénderde van de totale lengte, of na de 6e wervel, voor zover dit in overeenstemming is met de verhouding tot het lichaam.
Ledematen

Voorhand: voorbenen, vanaf elke kant bezien, volkomen recht. Stevige botten en goed gespierd.
Achterhand: goed ontwikkeld met krachtige spieren. Gehoekt in de knieën.
Spronggewricht: goed laag, naar binnen noch naar buiten draaiend.
Wolfsklauwen: dienen verwijderd te worden.
Voeten: klein, niet gespreid. Nagels bij voorkeur zwart, andere kleuren toegestaan

Gangen en Beweging: Bij het komen en gaan moeten de benen zich in een recht vlak naar voren en naar achteren bewegen. Goed aangesloten ellebogen. Van opzij gezien: vrije, soepele, harmonische bewegingen.
Vacht

Haar: zacht en zijdeachtig aanvoelend, niet grof. Jonge honden worden hiervan uitgezonderd. Trimmen is toegestaan.
Getrimde hond: vacht getrimd tot dicht op de huid bij de hals, borst en schedel, vooral lang boven de ogen en bij de onderkaak. Snorren goed ontwikkeld. Overvloedige bevedering aan de benen. De romp wordt zodanig getrimd dat de contouren van het lichaam zichtbaar zijn. Staart kortgetrimd en netjes taps toelopend.
Ongetrimde hond: de vacht mag op zijn hoogst niet meer dan 12,7 cm lang zijn. Overvloedig en zacht, gegolfd of met losse krullen. (Overvloedigheid niet uit te leggen als lengte).
Onder geen voorwaarde mag de vacht een donzig, bol idee geven als bij de Old English Sheepdog of de Poedel. Honden als zodanig geshowd moeten onverbiddelijk achteruit gezet worden, want ze geven een verkeerd beeld van type en ras. Speciale aandacht wordt gevraagd voor de ontwikkeling van de vacht in de jeugd. Aangezien puppy’s zelden geboren worden met de vacht die voor de volwassen hond vereist is, moet men voorzichtig zijn wanneer men dit punt wil beoordelen. Ze ondergaan verscheidene veranderingen in kleur en vachtsamenstelling vóór ze de "volwassen" vacht hebben. Gewoonlijk wordt deze verkregen tussen de 18 maanden en 2½ jaar.
Puppy’s worden typegetrouw geboren. Ze zijn rood, grijs en soms zuiver tarwekleurig. Meestal met zwarte maskers. Soms een zwarte streep midden op de rug of zwarte vlekjes in de vacht van de romp. Deze donkere tekening verdwijnt gedurende de groei.
Op geen enkele leeftijd is zwart in de vacht toegestaan, met uitzondering van de voorsnuit die gelijk verkleurt en de oren, zoals eerder genoemd (zie oren).
Kleur: Elke schakering van licht-tarwe tot een rood-gouden tint.
Maat en Gewicht

Schofthoogte: reuen 46 - 48 cm. Teven iets kleiner.
Gewicht: Reuen 15,75 - 18 kg. Teven iets minder.
Fouten: Ondervoorbijten. Overbijten. Neus een andere kleur dan zwart. Een volwassen vacht die niet geheel zuiver tarwekleurig is. Nervositeit. Kwaadaardigheid.
Diskwalificerende fouten: Gele ogen. Bruine vacht. Witte vacht. Doffe, dikke, wollige of katoenachtige structuur van de vacht.
Opmerking: Reuen moeten twee duidelijk waarneembare, normale teelballen hebben die geheel in de balzak zijn ingedaald.

Gezondheid van de Irish Softcoated Wheaten Terriër

Irish Softcoated Wheaten Terriër

Geen informatie over de gezondheid van de Irish Softcoated Wheaten Terriër gevonden.
Heb jij ontbrekende informatie over de gezondheid van de Irish Softcoated Wheaten Terriër ? Dan kun je dat toevoegen

Verzorging van de Irish Softcoated Wheaten Terriër

De verzorging van een Wheaten vergt toch wel wat tijd. Een Wheaten heeft een enkele vacht, d.w.z. dat hij niet zoals vele andere rassen een boven en een ondervacht heeft. Z´n vacht is te vergelijken met mensenhaar. Het haar groeit en na een bepaalde periode sterft het af. Dit dode haar blijft in de vacht zitten. Het zal er dus uitgekamd moeten worden. Gebeurt dit niet dan ontstaan er klitten.
1 tot 2 maal in de week goed door kammen is voldoende zolang alle dode haren eruit gekamd worden.

Zijn vacht is z'n trots en het is voor de Wheatenbezitter ook fijn dat hij geen haren verliest. Eens in de drie tot vier maanden worden Wheatens geknipt. Het knippen van de vacht kan gebeuren door de fokker, in een ervaren trimsalon of door de eigenaar zelf.

Opvoeding van de Irish Softcoated Wheaten Terriër

Irish Softcoated Wheaten Terriër

De basis is een goede opvoeding. Met tact en geduld is veel aan te leren, maar eenmaal verkeerd aangeleerd gedrag is moeilijk te corrigeren.
De Wheaten is een ideale huishond. Hij wil graag onderdeel van het gezin zijn. Het gezin ziet hij als zijn roedel. Daarbij wil hij zich graag schikken naar de wil van de roedelleider en dat bent U! Het komt in ons ras eigenlijk nooit voor, dat een Wheaten de taak van de roedelleider wil overnemen. Hij wil echter wèl duidelijkheid. De opvoeding moet consequent zijn. Wat u één keer verboden hebt, is voor altijd verboden en wat één keer mag, mag altijd.

Rasvereniging van de Irish Softcoated Wheaten Terriër

Helaas, er is nog geen rasvereniging bekend van de Irish Softcoated Wheaten Terriër.

Popularitieit van de Irish Softcoated Wheaten Terriër

De Irish Softcoated Wheaten Terriër staat op dit moment op de 74e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Irish Softcoated Wheaten Terriër

Hoewel hij over het algemeen vrolijk en vredelievend is, kan hij ook ondernemend en 'recht door zee' optreden. Deze hond is een goede keuze als huisdier; hij is trouw en lief, zeker ook voor de kinderen. Hij is begaan met alles wat er in en rond het gezin gebeurt. Het is een intelligente, geharde en uitstekende waakhond.

Wheatens kunnen goed overweg met kinderen. Ze zijn zelfzeker, waarschijnlijk is het dat ook, waarom ze het niet nodig vinden hun positie binnen de roedel (het gezin) te verdedigen. Zelf met de allerkleinsten kunnen ze goed overweg. Maar ook voor een Wheaten geldt:
laat ze nooit alleen met een kind. Kleine kinderen kunnen hen pijn doen en ook een Wheaten zal zich dan verdedigen. Ook zijn ze vaak overenthousiast en kunnen wederom een kind pijn doen.

De Soft Coated Wheaten Terrier is een gezond ras. Net als alle hondenrassen heeft dit ras de juiste verzorging en voeding nodig om een lang en actief leven te kunnen leiden.

De Soft Coated Wheaten Terrier kent net als andere rassen erfelijke ziektes. Onderzoek door dierenartsen heeft twee mogelijk genetisch overgedragen ziektes bij de Wheatens gevonden; PLN, protein-losing nephropathy en PLE, protein-losing neuropathie.

De gemiddelde levensverwachting van de Soft Coated Wheaten Terrier is 12 tot 15 jaar.

Irish Softcoated Wheaten Terriër pup aanschaffen

U zoekt een Wheaten puppy...
Maar dan wel een uit een verantwoorde combinatie, van een fokker die lid is van de rasvereniging...

U kunt bij onze pupinformatie ([email protected]) terecht voor meer informatie of vul het formulier in:
www.formdesk.nl/iswt/pupinfo

Irish Softcoated Wheaten Terriër fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Irish Softcoated Wheaten Terriër.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Irish Softcoated Wheaten Terriër pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Irish Softcoated Wheaten Terriër hebben ook deze rassen

Meer weten over de Irish Softcoated Wheaten Terriër ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: middelgroot
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Irish Softcoated Wheaten Terriër:


Afbeeldingen

Irish Softcoated Wheaten TerriërIrish Softcoated Wheaten TerriërIrish Softcoated Wheaten TerriërIrish Softcoated Wheaten TerriërIrish Softcoated Wheaten TerriërIrish Softcoated Wheaten TerriërIrish Softcoated Wheaten TerriërIrish Softcoated Wheaten TerriërIrish Softcoated Wheaten TerriërIrish Softcoated Wheaten TerriërIrish Softcoated Wheaten TerriërIrish Softcoated Wheaten TerriërIrish Softcoated Wheaten TerriërIrish Softcoated Wheaten TerriërIrish Softcoated Wheaten TerriërIrish Softcoated Wheaten TerriërIrish Softcoated Wheaten TerriërIrish Softcoated Wheaten TerriërIrish Softcoated Wheaten TerriërIrish Softcoated Wheaten TerriërIrish Softcoated Wheaten TerriërIrish Softcoated Wheaten TerriërIrish Softcoated Wheaten TerriërIrish Softcoated Wheaten TerriërIrish Softcoated Wheaten TerriërIrish Softcoated Wheaten TerriërIrish Softcoated Wheaten TerriërIrish Softcoated Wheaten TerriërIrish Softcoated Wheaten TerriërIrish Softcoated Wheaten Terriër

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Niet voldoende informatie over de Irish Softcoated Wheaten Terriër

De volgende items bevatten geen informatie. Heb jij ontbrekende informatie over de Irish Softcoated Wheaten Terriër ? Dan kun je dat toevoegen

  • Gezondheid

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^