Griffon Bruxellois

Griffon Bruxellois

Rasgroep van de Griffon Bruxellois

De Griffon Bruxellois behoort tot de Rasgroep "Gezelschapshonden"

Geschiedenis van de Griffon Bruxellois

Griffon Bruxellois

Het Brusselse Smoushondje of de Griffon Bruxellois (Brusselse Griffon) dankt zijn rasnaam aan de hoofdstad van België, waar deze hondjes ooit met hun eigenaars op straat flaneerden. Het zijn opvallende rood rossige ruwharige hondjes met een klein lichaam, maar met flinke snorren en baarden. Waarschijnlijk stammen ze af van de Affenpinscher en kruisingshondjes. De oorspronkelijke Griffons leken meer op de Terriër dan de Griffons van nu. Dit is niet verwonderlijk, want men gebruikte Terriërs om dit ras te scheppen. Deze honden hebben een ruige of een gladde vacht en zijn van aard erg 'recht-door-zee'. Ze zijn wel klein, maar zo robuust, dat ze graag flink wandelen. Ze zijn alert en schrander, en leggen een ongekende trouw aan de dag voor 'hun' mensen. Ze passen zich aan en vanwege hun 'praktisch' formaat kunnen ze bijna overal mee naartoe worden genomen.

Deze intelligente hond is vrolijk, sociaal en sterk. Hij is gemakkelijk op te voeden en doet graag wat voor zijn baas. Hij trippelt indien hij de kans krijgt de hele dag om je heen en blijft tot op hoge leeftijd speels en is zeer verdraagzaam naar kinderen en andere huisdieren toe. Een typisch 'standje' van deze grappige hondjes is dat zij van nature graag op hun achterpootjes rechtop staan. Het eerste jaar oppassen, dat je dit niet stimuleert ivm de knieschijfjes die dan gespaart moeten worden.

Karakter van de Griffon Bruxellois

Griffon Bruxellois

De Griffon Bruxellois heeft dezelfde FCI standaard als de Griffon Belge en de Petit Brabançon (korthaar variant). De Griffon Bruxellois is rood rossig en heeft een ruwe vacht. De Griffon Belge is zwart, black&tan of rood met zwart doorstoken en ruwhaar. De Petit Brabançon is een korthaar in dezelfde toestaande kleuren als in de beide ruwhaar variëteiten. Ze kunnen ook binnen één nestje worden geboren. De Griffon Bruxellois werd voor het eerst gezien op een tentoonstelling in Brussel in 1880. Hij is waarschijnlijk door kruisingen van de Mopshond met de Affenpinscher en de Dwergspaniël ontstaan.

Rasstandaard van de Griffon Bruxellois

Aard
Deze intelligente hond is vrolijk, sociaal en sterk. Hij is gemakkelijk op te voeden en doet graag wat voor zijn baas. Hij trippelt indien hij de kans krijgt de hele dag om je heen en blijft tot op hoge leeftijd speels en is zeer verdraagzaam naar kinderen en andere huisdieren toe. Een typisch 'standje' van deze grappige hondjes is dat zij van nature graag op hun achterpootjes rechtop staan. Het eerste jaar oppassen, dat je dit niet stimuleert ivm de knieschijfjes die dan gespaart moeten worden.

CLASSIFICATIE: F.C.I. groep 9: Gezelschapshonden.
Sectie 3: Kleine Belgische hondenrassen. Zonder werkproef.

KORT HISTORISCH OVERZICHT:
Deze drie rassen (Brussels Griffonnetje, Belgisch Griffonnetje en Klein Brabandertje) zijn ontstaan uit een klein ruwharig hondje “Smousje” genaamd; dat reeds eeuwenlang in de Brusselse omstreken voorkwam.
In de 19e eeuw werd er ingekruist met de King Charles Spaniel en de Mopshond hetgeen hem zijn zwarte en korte beharing gaf en het huidig rastype werd gefixeerd. Deze kleine hondjes waren zeer waakzaam en werden gefokt om de koetsen te bewaken en de stallen vrij te houden van knaagdieren.
In 1883 werden de eerste Brusselse Griffonnetjes ingeschreven in het LOSH (Livre des Origines St.Hubert). Het betrof hier Topsy (LOSH N° 163) en Foxine (LOSH N° 164). Rond 1900 was het ras zeer populair, ondermeer dankzij de koninklijke belangstelling van Marie-Henriette, Koningin van België. Talrijke hondjes werden naar het buitenland geëxporteerd en hebben bijgedragen aan de verspreiding en de populariteit van het ras.

ALGEMEEN BEELD:
Klein gezelschapshondje; intelligent; evenwichtig; alert; fier; robuust; nagenoeg vierkant; met goed bot; maar tevens elegant in zijn beweging en bouw. Hij trekt de aandacht door zijn bijna menselijke expressie.
De twee Griffonnetjes zijn ruwharig en onderscheiden zich door hun kleur; terwijl het Klein Brabandertje een korte vacht heeft.

BELANGRIJKE VERHOUDINGEN:
De lichaamslengte; gemeten van de boegpunt tot de zitbeen punt moet zoveel mogelijk gelijk zijn aan de schofthoogte.

GEDRAG / KARAKTER: Een klein; evenwichtig hondje; alert; fier; zeer gehecht aan zijn meester; zeer waakzaam. Niet angstig (schuw) noch agressief.

HOOFD:
Dit is het lichaamsdeel dat het meest karakteristiek is en dat bij het ras het meeste in het oog springt. Het hoofd is vrij groot in verhouding tot het lichaam en heeft een bijna menselijke uitdrukking. Bij de Griffonnetjes is het haar hard; rechtopstaand en warrelig; het is langer boven de ogen; op de neusrug; de wangen en de kin en vormt het hoofdgarnituur.

SCHEDELGEDEELTE: Breed en rond. Het voorhoofd is goed gewelfd.
Stop: Zeer sterk benadrukt.

SNUITGEDEELTE:
Neus:
Zwart. De neus bevindt zich op dezelfde hoogte als de ogen. De neus is breed en de neusgaten zijn goed geopend. De neuspunt is naar achteren gekanteld; waardoor in profiel gezien; kin, neus en voorhoofd op éénzelfde lijn liggen.
Snuit:
De neusrug; neus inbegrepen is zeer kort en zal niet 1,5 cm overschrijden. Bij het Klein Brabandertje lijkt een correcte neusrug wat langer; door het ontbreken van het garnituur. Een niet gekantelde (opgewipte) neusrug; evenals een neus met de bovenzijde onder de verbindingslijn tussen de ogen; geven een verkeerde expressie en zijn zware fouten.

Lippen:
Zwart. De boven- en onderlip sluiten strak en dicht aaneen. De bovenlip mag geen hanglip vormen en bedekt niet de onderlip. Een te losse bovenlip schaadt de gewenste expressie.

Kaken / gebit:
De onderkaak is goed opgebogen naar boven; zij is breed; niet puntig en steekt voor de bovenkaak uit. Het ras is een ondervoorbijter. De zes snijtanden van iedere kaak zijn bij voorkeur regelmatig ingeplant; in rechte lijn; en boven en onder mooi evenwijdig aan elkaar. De mond moet goed sluiten, waarbij noch de tanden; noch de tong zichtbaar zijn. De breedte en het vooruitsteken van de kin zijn van groot belang voor de gewenste expressie. Er moet opgelet worden dat er geen snijtanden ontbreken.

Ogen:
Goed uit elkaar geplaatst; groot en rond; nooit uitpuilend. Bruine kleur; zo donker mogelijk. Zwart omrand; en bij voorkeur zonder het wit van de oogbol te laten zien. Een klein oog of ovaal of lichtgekleurde ogen zijn een fout.
Oren:
Klein; hoog aangezet; met voldoende afstand tussen beide oren. De niet-gecoupeerde oren worden halfopstaand gedragen en vallen naar voor. Te grote oren zijn ongewenst; evenals opzij van het hoofd neerhangende oren. Gecoupeerde oren zijn puntig en recht opstaand. Zowel gecoupeerde als niet-gecoupeerde oren worden als evenwaardig beschouwd.

HALS:
Middelmatig lang; gaat harmonisch in de schouders over.
LICHAAM: De lichaamslengte moet zoveel mogelijk gelijk zijn aan de schofthoogte. Het algemeen voorkomen is een vierkant en krachtig hondje.
Schoft: Licht uitkomend.
Rug: Recht; kort en sterk.
Lendenen: Kort en gespierd; zeer licht gewelfd.
Kruis:
Breed; vlak of zeer licht hellend.
Borstkas: Breed; diepte tot aan de ellebogen. Het sternpunt is aangeduid; hetgeen in profiel gezien een licht vooruitkomende voorborst geeft. De ribben zijn goed gewelfd; maar niet tonvormig of te vlak.

Onderbelijning: Buik licht opgetrokken; flanken goed uitkomend.

STAART:
Hoog aangezet en tamelijk hoog gedragen. De gecoupeerde staart is met 2/3 van zijn lengte ingekort. De niet-gecoupeerde staart wordt omhoog geheven gedragen; met de staartpunt gericht naar de rug; zonder deze te raken en zonder opgerold te zijn.
Een van nature korte staart; gebroken of over de rug gerolde staart is een ernstige fout.

LEDEMATEN

VOORSTE LEDEMATEN:
Algemeen beeld: De voorbenen evenwijdig geplaatst; hebben een goed bot en staan voldoende ver uit elkaar.
Schouders:
Normale schouderhoeking.
Ellebogen:
Goed aanliggend bij lichaam.
Polsen: Stevig.
Voeten: Klein; rond; noch naar binnen noch naar buiten gericht. De tenen zijn dicht bij elkaar geplaatst. Het is een fout wanneer de tenen aan elkaar verbonden zijn. Dikke voetkussens en zo donker mogelijk. Nagels bij voorkeur zwart en zo gepigmenteerd mogelijk.

ACHTERSTE LEDEMATEN:
Algemeen beeld: De achterste ledematen hebben een goed bot en zijn evenwijdig geplaatst; de hoeking is in harmonie met de voorste ledematen.
Knie: Voldoende gehoekt.
Hakken: Goed laag geplaatst; van achteren gezien noch te dicht noch te wijd uit elkaar.
Voeten: Zie voorvoeten. Hubertusklauwen zijn niet gewenst.

GANGWERK: Krachtige; evenwijdige beweging van de ledematen; met goede achterhandsstuwing. Steppen en telgang zijn fouten.

VACHT
HAAR:
Haarkwaliteit: Het Brussels Griffonnetje en het Belgisch Griffonnetje zijn de twee ruwharen met ondervacht. Het haar is van nature ruw; licht gegolfd; niet gekruld; maar wel getrimd. Het haar moet voldoende lang zijn om de textuur te kunnen beoordelen. Een te lange vacht schaadt het silhouet en is niet gewenst. Zijdeachtig haar of wolachtig haar zijn een zware fout.
Het Klein Brabandertje heeft kort haar. De vacht is stug; glad aanliggend en glanzend; maximale lengte is 2 cm.

Hoofdgarnituur:
Bij de Griffonnetjes begint het garnituur (baard en snor) onder de neus-oog en strekt zich uit van oor tot oor; de snuit en de wangen goed bedekkend met dicht haar; dat langer is dan op de rest van het lichaam. Boven de ogen moet haar langer zijn dan op de rest van de schedel en vormt daar de wenkbrauwen.


KLEUR:
Brussels Griffonnetje: Rood: Rossig; wat zwart aan het hoofdgarnituur wordt getolereerd.

Belgisch Griffonnetje: Zwart; Zwart met roodbruin (black&tan). De tan aftekeningen moeten zuiver zijn en een diepe kleur hebben. Ze bevinden zich aan de voorbenen; van de voeten tot aan de polsen en op de achterbenen van de voeten tot aan de hakken. Aan de binnenzijde van de ledematen lopen ze hoger op. De aftekeningen komen ook voor op de voorborst; de wangen; de kin; boven de ogen; aan de binnenzijde van de oren; onder de staart en aan de anus. Het zwart mag vermengd zijn met roodbruin; hetgeen toegelaten is; alhoewel het zuiver zwart en het zuiver zwart met roodbruin (black&tan) de voorkeur hebben.

Klein Brabandertje:
Dezelfde kleuren als bij de Griffonnetjes. Hij heeft een donker masker. Aanwezigheid van grijs in het masker van oudere honden mag niet bestraft worden.
Bij deze drie rassen worden enkele witte haren op de voorborst getolereerd; maar zijn niet gewenst.

GEWICHT: Varieert van 3,5 kg tot 6 kg.

FOUTEN: Al wat afwijkt van wat hier vermeld wordt; dient als fout aangerekend te worden. De bestraffing volgt in evenredigheid tot de graad van afwijking.

UITSLUITENDE FOUTEN:
• Elk teken van agressiviteit; zeer angstig.
• Gedepigmenteerde neus of een andere kleur dan zwart.
• Constant zichtbare tong wanneer de mond gesloten is.
• Scheve onderkaak.
• Bovenkaak die voor de onderkaak uitsteekt.
• Andere kleuren dan deze in de standaard vermeld; zoals grijs; blauw &
tan; bruin & tan; leverkleurig.
• gelijk welke witte vlek.

NB De reuen moeten twee ontwikkelde testikels hebben die volledig in het scrotum afgedaald zijn.

Gezondheid van de Griffon Bruxellois

Griffon Bruxellois

- Patella luxatie, verder is het verstandig om de ouderdieren waarmee gefokt worden jaarlijks vooraf te screnen op oogafwijkingen.
- Verder is het bekend dat Syringomyelia in het ras voor kan komen. Men kan dit opsporen dmv een kleine MRI scan van het hoofd en de nek.
- Heup Dysplasie komt ook in het ras voor maar omdat het kleine hondjes zijn hebben ze daar veel minder last van dan bijvoorbeeld grotere rassen.


Verzorging van de Griffon Bruxellois

Twee per jaar met de hand de vacht trimmen/plukken, ZEKER niet scheren, kan gemakkelijk geleerd worden. Voor tentoostellingsdieren geldt een wat uitgebreidere behandeling van de vacht.

Opvoeding van de Griffon Bruxellois

Griffon Bruxellois

Leert zeer vlug, zeer intelligent, alles met een zachte hand, doch laat je niet vertederen door hun schattige uitdrukking, wees duidelijk wat niet en wel mag.

Rasvereniging van de Griffon Bruxellois


Pekingees- en Dwergspanielclub
Pekingees- en Dwergspanielclub

Nieuw-Amsterdam
Website: http://www.pekingees-en-dwergspanielclub.nl/

Popularitieit van de Griffon Bruxellois

De Griffon Bruxellois staat op dit moment op de 103e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Griffon Bruxellois

Lieve, schattige hondjes, ideaal als huishond, zelfs op een appartement Ze zij helemaal niet blafferig of dominant, kunnen uitstekend met andere honden leven, of alleen met de baasjes, zijn niet veeleisend doch schuwen aggressie of luidruchtigheid.

Voor meer informatie secretariaat rasclub in België: 0032 16 81 38 57 of [email protected]

Griffon Bruxellois pup aanschaffen

Vanaf 800 euro in Nederland en daarbuiten meer.

Griffon Bruxellois fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Griffon Bruxellois.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Griffon Bruxellois pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Griffon Bruxellois hebben ook deze rassen

Meer weten over de Griffon Bruxellois ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: klein
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Griffon Bruxellois:


Afbeeldingen

Griffon BruxelloisGriffon BruxelloisGriffon BruxelloisGriffon BruxelloisGriffon BruxelloisGriffon BruxelloisGriffon BruxelloisGriffon BruxelloisGriffon BruxelloisGriffon BruxelloisGriffon BruxelloisGriffon BruxelloisGriffon BruxelloisGriffon BruxelloisGriffon Bruxellois

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Griffon Bruxellois hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^