Gos d'Atura Català

Gos d'Atura Català

Rasgroep van de Gos d'Atura Català

De Gos d'Atura Català behoort tot de Rasgroep "Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden"

Geschiedenis van de Gos d'Atura Català

Gos d'Atura Català

De Gos d’Atura Català is oorspronkelijk afkomstig uit de Spaanse Pyreneeën en verspreidde zich later over de gehele regio Catalonië, gelegen in het noordoosten van Spanje. In het Catalaans wordt met een Gos d’Atura elke soort hond bedoeld die men gebruikt voor het hoeden van schapen, geiten en soms ook koeien of paarden. De toevoeging “Català” geeft aan dat het gaat om een middelgrote, langharige, uit Catalonië afkomstige, rashond. De kortharige variant, die overigens nauwelijks nog voorkomt, is de Gos d’Atura Cerdà.

De herkomst van deze honden verklaart veel over zowel het uiterlijk als het gedrag en karakter,

De oorsprong is zoals die van de meeste werkhonden niet duidelijk, sommigen zien de door de Romeinen naar Spanje meegebrachte Berghond der Bergamasken als voorouder van enkele Zuid-Europese herdershondenrassen. Zeker is dat door de verschillen in klimaat en leef- en werkomstandigheden in de betreffende gebieden, er gaandeweg ook een grote verscheidenheid aan uiterlijke kenmerken en karaktereigenschappen ontstond: zo selecteerden de herders in iedere streek net zolang tot ze de voor hen ideale werkhond hadden gefokt.

Een goed voorbeeld hiervan zijn de verschillen tussen de Gos d'Atura Català en de Franse variant, de Berger des Pyrénées. De Pyreneese Herdershond is een stuk kleiner en lichter gebouwd dan de Gos d'Atura, omdat in het Franse gedeelte van de Pyreneeën de honden alleen de kudde hoefden te drijven, terwijl voor bewaking van de kudde de veel grotere en sterkere Pyreneese Berghond werd gebruikt. De herders aan de andere kant van de Pyreneeën konden zich deze luxe echter niet veroorloven en waren genoodzaakt een forser ras te fokken, dat niet alleen behendig en snel moest zijn om de kudde door het moeilijk begaanbare gebied te loodsen, maar ook moedig en sterk om de kudde te kunnen beschermen tegen roofdieren!
De dichte, lange vacht van de Gos d'Atura Català zorgt ervoor dat de honden bestand zijn tegen zowel de felle kou in de Spaanse Pyreneeën, als de hitte in de warmere en laaggelegen gebieden van de regio.
Daarnaast heeft de Gos d'Atura een enorm uithoudingsvermogen, terwijl het meest eenvoudige voedsel al voldoende is. Uiteraard kwamen deze eigenschappen goed van pas in het tamelijk arme en uitgestrekte platteland.
Hoewel er afbeeldingen uit de 15e eeuw bestaan van monniken met hun schaapskuddes en een hond die sterk lijkt op de huidige Gos d'Atura Català, dateert de eerste officiële rasstandaard uit 1929. Deze was gebaseerd op de reu Tac en het teefje Iris, beide geboren in 1926. Vanaf dat moment kon de Gos d'Atura dus overal ter wereld verschijnen op tentoonstellingen, maar dit gebeurde echter niet. Aan de ene kant bleek het erg moeilijk om met deze robuuste en degelijke werkhond door te dringen tot de in die tijd nogal elitaire tentoonstellingswereld, terwijl aan de andere kant het grootste deel van de eigenaren, de schaapsherders, helemaal niet geïnteresseerd waren in schoonheidswedstrijden.
Daarnaast namen deze herders het ook niet zo nauw met de raszuiverheid: omdat het hen in de eerste plaats ging om goede werkcapaciteiten, kwamen regelmatig kruisingen voor van Gos d'Atura’s met diverse soorten honden. Halverwege de jaren '70 slaagden de liefhebbers van het ras er eindelijk in de neergang om te buigen en binnen enkele jaren werd de rasstandaard uit 1929 geactualiseerd en de rasclub heropgericht. Vanaf die tijd zien we de Gos d'Atura steeds vaker op nationale en internationale tentoonstellingen en breidt de fokkerij zich uit.
Om de Gos d'Atura Català in zijn oorspronkelijke toepassing als herdershond aan het werk te zien moet tegenwoordig erg goed worden gezocht in het binnenland van Catalonië. Daarnaast worden de honden ook wel als waakhond gebruikt op boerderijen of buitenhuizen. Meer kans heeft u om de Gos aan het werk te zien tijdens de wedstrijden in het schapendrijven, die in menig Catalaans dorp jaarlijks vol enthousiasme worden georganiseerd!

Karakter van de Gos d'Atura Català

Gos d'Atura Català

Gossen zijn erg temperamentvolle, zelfstandige en intelligente honden,
echte herders met ook nog behoorlijk wat drijfdrang,
al uit zich dat soms op heel verschillende manieren.
Daarnaast zijn ze vrij territoriaal, niet zozeer betreffende een bepaald terrein
maar meer een bepaalde cirkel rond de baas.
Het feit dat ze het ook als waakhond goed hebben gedaan
geeft aan dat er een zekere terughoudendheid in de hond zit
ten aanzien van onbekenden en dat onbekenden met enige argwaan bekeken worden.
De zelfstandigheid maakt ook nog dat ze de neiging hebben om bij onvoldoende leiding
het zelf wel even te beslissen.
Allemaal dingen die afkomstig zijn uit hun oorspronkelijke taak
en die zijn ze beslist nog niet kwijt uit hun genensysteem.
Dat gekoppeld aan het feit dat ze behoorlijk laat volwassen worden (2 a 2,5 jaar)
maken het makkelijke honden om op te voeden.
Hun temperament wordt vaak onderschat!"


Rasstandaard van de Gos d'Atura Català

Herkomst
De Gos d'Atura Catala is oorspronkelijk afkomstig uit de Spaanse Pyreneeen en verspreidde zich later over de gehele regio Catalonie.

Schofthoogte
47 tot 55 voor Reuen, 45 tot 53 voor Teven.

Gewicht
Afhankelijk van grootte, reu of teef: 15 tot 25 kg.

Vacht
Lang en sluik met weinig krul. Droog maar niet zacht. Overvloedige bovenvacht vooral op de achterhand. Het hoofd is ook goed behaard maar de ogen blijven zichtbaar. Staart en poten zijn ook goed behaard. De hond verhaart in drie gedeeltes ,eerst voor ,dan tussen en dan de achterkant. De hond lijkt op afstand te bestaan uit een kleur maar van dichtbij zie je dat het vaak een mengeling is van diverse tinten; roestbruin, roodbruin, zandkleur, grijs, en zwart.
Witte vlekken of aftekeningen zijn niet wenselijk.

Gebruik
Van oorsprong gebruikt bij het hoeden van de kudde niet alleen op bevel van de herder maar ook in staat zelfstandig beslissingen te nemen. Vanwege zijn onverschrokkenheid en durf ook gebruikt als waakhond. Het kan een uitstekende gezelschapshond zijn vanwege de grootte, intelligentie en trouw mits tegemoet wordt gekomen aan de dagelijkse behoefte aan geestelijke en lichamelijke inspanning.

Gezondheid van de Gos d'Atura Català

Gos d'Atura Català

Er kan HD voorkomen en de meeste honden, die ingezet worden voor de fok, worden gerontgend. HD-A is de beste uitslag, HD-E de minste. Er mag uitlsuitend worden gefokt met honden met een uitslag beter dan HD-C, waarbij een hond met een uitslag van HD-C altijd moet worden gekoppeld aan een hond met een a of b uitslag.

Verzorging van de Gos d'Atura Català

De vacht vraagt mn wanneer de vacht veranderd van puppy naar volwassen vacht wat extra aandacht. Daarnaast volstaat, in de meeste gevallen, een wekelijkse borstelbeurt. Gossen hebben dubbele wolfsklauwen aan de achterpoten, de nagels van deze extra 'tenen' moeten soms worden geknipt.

Opvoeding van de Gos d'Atura Català

Gos d'Atura Català

Gossen zijn nog echte werkers en zullen elke hondensport of activiteit met de baas met veel vreugde begroeten, maar bij herhalingen van oefeningen vervelen zij zich snel ,variatie is wat ze willen ,

Een Gos is een makkelijke blaffer en dit moet van jongsaf aan met zachte hand in goede banen geleid worden,anders zit u een jaar of vijftien met een eeuwig blaffende hond .
Uiteraard moeten gossen ook sociaal zijn naar mens en dier ,maar in de pupperiode moet dat langzaam opgebouwd worden ,dus niet te veel met een jonge pup tegelijk doen want overprikkelingen geeft een averechts effect.en de kans is dan groot dat u een drukke nerveuze hond gaat krijgen .

Rasvereniging van de Gos d'Atura Català

Helaas, er is nog geen rasvereniging bekend van de Gos d'Atura Català.

Popularitieit van de Gos d'Atura Català

De Gos d'Atura Català staat op dit moment op de 110e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Gos d'Atura Català

Geen overige informatie over de Gos d'Atura Català gevonden.
Heb jij overige informatie over de Gos d'Atura Català ? Dan kun je dat toevoegen

Gos d'Atura Català pup aanschaffen

Dat verschilt nogal per fokker ,
Er zijn fokkers die 1000 euro of meer willen hebben en er zijn fokkers die rond de 800 euro vragen.
Vraag altijd naar de hd uitslagen ,die moet u op papier kunnen zien .
.

Gos d'Atura Català fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Gos d'Atura Català.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Gos d'Atura Català pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer weten over de Gos d'Atura Català ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: middelgroot
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Gos d'Atura Català:


Afbeeldingen

Gos d'Atura CatalàGos d'Atura CatalàGos d'Atura CatalàGos d'Atura CatalàGos d'Atura CatalàGos d'Atura CatalàGos d'Atura Català

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Gos d'Atura Català hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^