Vraagje over Border Collie pups

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Lisanne & TysonLisanne & Tyson

honden foto van Lisanne & Tyson

Hoi hoi,

Ik heb een vraag over de border collie.. Vandaag kwam ik een vrouw tegen met een BC pup van 9 weken en deze kon al zit, af, dood, rollen en om een pion lopen op comando..Volgens deze vrouw moet je echtwel zo vroeg al beginnen met trainen omdat de BC dat nodig heeft. Nu was ik al heeel trots dat Tyson van acht weken al zit en af kan maar doe ik nu te weinig met mijn kleine pupje??

Groetjes

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Vraagje over Border Collie pups" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Elien & Jerome & LascoElien & Jerome & Lasco

honden foto van Elien & Jerome & Lasco

Ik heb geen BC, maar vind toch dat je een pup ook pup moet laten zijn. Je krijgt tijd genoeg om al deze trucjes aan te leren.
Knap dat hij al af en zit kan vind ik ;-)

honden page profiel Sigrid, Sandy, Diva & NalaSigrid, Sandy, Diva & Nala

honden foto van Sigrid, Sandy, Diva & Nala

nee je doet niet te weinig.
wij hebben ook een hond die best veel nodig heeft en daar deed ik toen ook nog niet veel met haar maar wel wat dingetjes op een leuke manier maar nu pas.
het is nog een pup dus laat ze lekker pup.
knap hoor dat hij al zit en af kan ! ;-)

honden foto van Charlotte, Marcel, James, Arthur & Grace

Volgens mij moet je een gulden middenweg zoeken tussen pup zijn en al trainen.
Het hangt er erg vanaf wat je later wil gaan doen met je pup, als je gehoorzaamheid wil gaan doen kan het geen kwaad om al op spelenderwijs de bevelen te leren. Ook vind ik dat "kom hier" niet snel genoeg aangeleerd kan worden! 

Ik heb ook geen BC maar toen Marcel pup was ben ik ook al begonnen met hem te trainen.
En ik denk dat dat de reden is dat hij zoveel heeft kunnen leren! Ik heb hem leren leren, en leren nadenken.

Hierdoor kan hij nu ook goed probleem oplossend werken, veel beter dan Charlie waar toen hij klein was niet zo mee getraind is.

honden page profiel Simone, Cody en FlynnSimone, Cody en Flynn

honden foto van Simone, Cody en Flynn

Ik heb er niet echt een mening over. Iedere pup is anders.
Ken ook een hondentrainster die haar BC pup al met 3 maanden 30 kunstjes kon laten doen.
Kan nou niet echt zeggen dat de pup eronder lijd.
Sommige pups kunnen het aan, andere niet.
Flynn vind het super leuk om commando's te oefenen.
Wij doen dit 2 keer per week 10 minuutjes.

honden page profiel FezFez

honden foto van Fez

Ik vind het persoonlijk te snel, te veel.. alles wat 'kan' met een BC kan later ook een 'moeten' worden. Ligt er misschien ook aan wat je er later mee wilt gaan doen.. kan me voorstellen dat als je de obedience oid ingaat je juist een zowat slaafse hond wil (dat zie je ten minste gebeuren met pups die dit al op jonge leeftijd leren).. iemand die gaat schapendrijven wil juist een hond die ook heel onafhankelijk kan zijn en zelf beslissingen durft te nemen. Enige commando's die die honden vaak leren hebben dan ook alleen met het schapendrijven te maken O-)

Het is jouw pup en niets 'moet' ;-)

honden page profiel Christel & DieksChristel & Dieks

honden foto van Christel & Dieks

Hier Ook een bc pup!
En inderdaad hier moet niks.. Op spelender wijs lekker laten leren! Toevallig van de week het 'hier' met Dieks geoefend, meneer begint lichtelijk te puberteit en het bij je komen wil dan nog wel eens moeizaam zijn...
Dus ik zat in de kamer mijn vriend in de keuken en Dieks heen en weer laten sjezen tussen ons, uiteraard kreeg hij lekkers als hij by ons kwam, dan 'geoefen' gaat dan zo ineens over in een spelletje, met bijv. Z'n piepspeeltje, die komt hij dan ook brengen... Hoe en wat je met je pup doet moet je vind ik zelf gewoon lekker zelf weten, het is jou pup,en er is geen goed of fout maar dat is mijn mening;-) succes met je pup! Grtz!

honden page profiel GerdaGerdabijna goedgekeurde fokker

honden foto van Gerda

Ik doe het eerste jaar niks met mijn puppen. Ze leren alleen zit, af en hier spelenderwijs. Pas na dat jaar ga ik met ze trainen.

honden page profiel Diane, Casper & Tom†Diane, Casper & Tom†

honden foto van Diane, Casper & Tom†

Ik probeer de gulden middenweg te vinden. Casper is nu 18 weken en kent zit/af/los en high five, we zijn bezig met volg/blijf/hier. Bij ons gaat het ook het meeste spelenderwijs. Ik speel met hem en dan laat ik hem de bal loslaten en zitten voordat ik hem weer gooi enzo. Ik laat hem wel voor auto's zitten maar snap best dat ik het vaker dan 1x moet zeggen als er mensen en honden aan de overkant van de weg lopen. Hij moet van mij helemaal niks. Ik wil ook gehoorzaamheid met hem gaan doen en als ie dan niet slaafs is is ie dat maar niet! Komt vast wel goed allemaal. Ik merkte gewoon dat hij vrij snel overprikkeld raakte als ik teveel van hem vroeg en het is tenslotte nog maar een pup! En binnen gaat het beter dan buiten. Hij ploft als een baksteen op de grond als ik af zeg maar buiten gaat het allemaal wat langzamer. Geen probleem :-) Hij is pas 4 maanden en we zijn pas halverwege met de puppycursus ;-)

honden page profiel SuzanneSuzanne

honden foto van Suzanne

Misschien dat haar pup dat nodig heeft, maar ik kan je verzekeren dat mijn honden dat echt NIET konden op 9 weken hoor haha. Je kunt je beter focussen op goede socialisatie (dat is immers net zo vermoeiend voor je hondje en zorgt als je het goed doet voor een stabielere hond) dan op al die trucjes en commando's. Tuurlijk, zit af hier en blijf zijn wel erg handig vind ik zelf. Maar dat heeft allemaal geen haast hoor ;-) Ga liever lekker overal spelen, band opbouwen, nieuwe situaties in, vertrouwen creeeren, en op jullie tempo alles aanleren :-)

honden page profiel Petra, baasje van GuinnessPetra, baasje van Guinness

honden foto van Petra, baasje van Guinness

Lisanne,Laat je niet gek maken... andere mensen weten altijd precies wat jou hond nodig heeft.
Iedere hond is anders en het gaat erom hoe jij je hond wilt opvoeden en wat het beste bij jou en je hond past.
Issie al helemaal gewend  bij jou?
Veel plezier!

honden page profiel Billie BBillie B

honden foto van Billie B

Ik heb mijn oudste bc, die ik van pups af aan heb, ook wel "kunstjes" geleerd toen hij pup was hoor. Maar ik heb me vooral bezig gehouden om rust in te bouwen. Een border collie wil wel, die heeft het inderdaad op latere leeftijd nodig om te werken, om bezig gehouden te worden. Ik wilde een stabiele hond, met voldoende rust om hem goed te kunnen begeleiden.
Dat heb ik voor elkaar gekregen. Mijn oudste heeft nu de rust in z'n koppie om goed op te letten als ik met hem werk. Ik kan hem daarom heel goed belasten. En de pit die ik hebben wil tijdens de sport, die is nooit verloren gegaan. Hij zet zich nog altijd voor de volle 100% in, omdat hij het nog altijd fantastisch vindt om te werken.

Als je het mij vraagt, zal de 9 weken oude pup die al zoveel kan, gewend raken zoveel te werken, en op latere leeftijd hieperdepyp druk worden omdat hij op latere leeftijd nog meer mentale uitdaging nodig heeft. Misschien dat er eigenaars zijn die dat fantastisch vinden.. Maar goed, wat ik wil zeggen, zou me niet te druk maken dat jouw pup dan maar 2 kunstjes kent hoor ;-).

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

Kunstjes en trucjes leren kan altijd nog wel, ik vind ook dat een pup zeker pup moet kunnen zijn en zich eerst fatsoenlijk moet kunnen ontwikkelen zonder al van alles te "moeten" en kunnen!
Belangrijker is denk ik het opbouwen van een band, dat kan ook op heel veel andere, leuke manieren!
Ik geloof ook wel dat iedere pup weer anders is, de ene pup heeft misschien al meer behoefte aan uitdaging en werken dan de ander.
Je hebt een heel intelligent ras en daar kun/mag je zeker al wel wat mee doen maar wel op een gepaste manier en ook denken aan de rustmomenten natuurlijk!

Je kunt bv aandachtsoefeningen gaan doen, dat je pup leert zich te concentreren op jou, kun je bv oefenen aan een lange lijn, eerst in huis, gaat dat goed, dan in de tuin, gaat dat goed, dan buiten en later in een prikkelrijkere omgeving.
Wat je ook kan doen is zoiets als hersen/denkwerk> speur/zoekspelletjes, hondenpuzzles etc.
Je kunt lekkers verstoppen in huis en dit je pup laten zoeken, samen zoeken, je pup helpen, stimuleren en belonen als het goed gaat!
Je kunt lekkers strooien in het gras en je pup dan laten zoeken.
Je kunt een doos nemen,daar lekkers in strooien en je pup het eruit laten smikkelen, daarna kun je het wat moeilijker maken door in die doos, boven op het lekkers, krantenproppen te leggen, zodat je pup net iets meer moeote moet doen, daarna kun je eventueel nog een stapje verder gaan door in die krantenproppen lekkers te stoppen en je pup het eruit moet zien te krijgen.
Je kunt lekkers in een washandje stoppen en je pup ermee bezig laten gaan, het lekkers eruit laten halen.
Je kunt in de tuin of in het bos oid lekkers verstoppen en samen gaan zoeken..

Hier een leuke websites met nog veeel meer leuke ideetjes;

http://hersenwerkvoorhonden.nl/

Ook is er een facebook pagina, dat heet;
Hersenwerk, de leukste hondenpuzzels maak je zelf!

Veel succes!
:-)

honden foto van Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtje

het moet niet perse op zo'n jonge leefijd, en als je wel veel wil trainen op zo'n jonge leeftijd zijn er naar mijn mening goede en slechte manieren om te trainen met zulke jonge pups. persoonlijk vind ik dat je met de meeste pups al best veel kan trainen, maar wel telkens korte stukjes, dus tot max. 5 minuten. en niks moet. op die leeftijd zou ik dus ook geen 'nee' zeggen als het fout gaat. zo is het voor de pup dan echt spelenderwijs leren. als je op jonge leeftijd al te veel druk op je pup legt, maak je daar een onzekere en nerveuze hond van. je vraagt namelijk dingen die de meeste pups dan nog niet aankunnen.

honden page profiel KimberleyKimberley

honden foto van Kimberley

Ik ben met Dana ook meteen begonnen met aanleren van commando´s en `trucjes´. En ze vind dit zelf alles behalve erg hoor, ze is een en al aandacht, en is duidelijk aan haar te zien dat ze het leuk vind. Ik vind het zelf ook gewoon leuk om af en toe eens op deze manier met haar bezig te zijn, naast al het knuffelen, wandelen en spelen. En ik merk dat de band tussen mij en haar hierdoor echt versterkt.
Maar denk ook echt dat dat per pup verschilt, het zijn toch allemaal aparte karaktertjes he :p

honden page profiel sumosumo

honden foto van sumo

Vergeet niet dat een BC met 1x de oefening meestal wel al weet. Dus zo zwaar trainen voor wat meer trucjes is er niet nodig. Het ligt geheel aan je pup en wat je zelf in gedachten hebt, vind ik.

honden page profiel Inge, baasje van Sasha en Myra <3Inge, baasje van Sasha en Myra <3

honden foto van Inge, baasje van Sasha en Myra <3

top dat jouw pup zit en af kan met 8 weken! Zover was ik toen ook met mijn bc , ik kijk nr me hond en als ze behoefte toonde aan uitdagingen ging ik meer leren, zo niet deed ik dat ook niet! Ik heb Myra op jonge leeftijd nooit extreem veel geleerd alleen de basis dingen en heb haar ook niet ver uitgelaten, nu hebben we hier profijt van want ze is een heerlijk rustig hondje binnen! Nu is ze 10 maanden en ik ben denk ik pas met 8 maanden begonnen met kunstjes leren en om pionnetjes cirkelen. Kijk als jij topsport wilt gaan doen met Tyson moet je vroeg beginnen maar anders zie ik geen reden... Ik ga gwn lekker doen met Myra waar zei behoefte aan heeft en ik pas me daarin aan ;-)

honden page profiel Jeanine :)Jeanine :)

honden foto van Jeanine :)

Laat je niet gek maken. Ik was met Luna ook eerst bezig met het socialiseren en als eerste commando's zit en blijf. En deed het 1 voor 1 als ze dat goed wist naar een blijf ofzo en op die manier steeds meer. 
kijk wat voor jou belangrijk is op welk moment en werk daaraan. 

Hersenwerk, de leukste hondenpuzzels maak je zelf.

dat is de pagina waar ik ook bij ben en staan hele leuke dingen in en ook op spelende wijze kun je zit, blijf en ga leren doe ik bij bv het flessen spel en zo heb je 2 in 1. En het leren van, leuk bezig met je pup en hij doet hersenwerk en wordt lekker moe ... ow dat zijn er 3 :-)

honden page profiel Lisanne & TysonLisanne & Tyson

honden foto van Lisanne & Tyson

"
 nbisanne,Laat je niet gek maken... andere mensen weten altijd precies wat jou hond nodig heeft.
Iedere hond is anders en het gaat erom hoe jij je hond wilt opvoeden en wat het beste bij jou en je hond past.
Issie al helemaal gewend  bij jou?
Veel plezier! "

Volgens mij is hij wel gewend ja, hij zoekt ons op om te knufflelen en als er iets  gebeurd wat hij eng vndi komt hij tussen je benen staan..

honden page profiel Petra, baasje van GuinnessPetra, baasje van Guinness

honden foto van Petra, baasje van Guinness

Leuk leuk! En die rust komt dan ook wel!!!Geniet nog lekker van je lieve, mooie, schattige hondje en laat anderen lekker praten...

honden page profiel Lisanne & TysonLisanne & Tyson

honden foto van Lisanne & Tyson

Bedankt allemaal! Ik ga gewoon door hoe we het nu doen, we zijn nog veel bezig  met rust vinden.. Tyson vind dit namelijk heel moeilijk O-). Leuke site trouwens, die over hersenwerk :-D

honden page profiel Jeanine :)Jeanine :)

honden foto van Jeanine :)

" Bedankt allemaal! Ik ga gewoon door hoe we het nu doen, we zijn nog veel bezig  met rust vinden.. Tyson vind dit namelijk heel moeilijk O-). Leuke site trouwens, die over hersenwerk :-D "

;-)

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Ik heb al heel mijn leven honden gehad. Mijn eerste was een border colli en het was de slimste die ik ooit heb gehad. Misschien daarom dat ze zo vlug iets aanleren ?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Vraagje over Border Collie pups" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^