Zal ik gaan speuren met Diesel?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel DIESELDIESEL

honden foto van DIESEL

Hallo iedereen!

Ik heb met diesel de puppycursus en de basiscurses met uitmuntende resultaten afgesloten. Nu is Diesel enorm fanatiek en wil maar door. Alleen waren voor mij de groepslessen gewoon geen succes omdat ik graag gewoon de volle aandacht krijg en niet steeds moet wachten waardoor Diesel ongeduldig wordt.

Omdat hij pas 9 maanden is kan ik niet de sporten zoals behendigheid gaan doen, en cirkeltraining lijkt me ook leuk maar is hij denk ik ook nog te jong voor.

Maar nu kwam ik uit op speuren. Hier in de buurt (wassenaar) zit een complex die speurlessen geven op eigen terrein en je hebt dan prive les. Aangezien diesel tijdens een wandeling graag alles besnuffelt en meer met zijn neus op de grond loopt als ergens anders, lijkt dit me wel wat. Toch zou ik graag nog wat meer willen weten...

Het is best duur, wat logisch is voor die prive les en eigen terrein. Maar heb je er uiteindelijk ook echt iets aan? Of is het voornamelijk bezigheidstherapie?

Diesel is niet te jong toch?

Zijn er mensen die dit ook daar doen? Of ergens anders maar goede (of slechte) ervaringen hebben?

Ik ben bezig met dingen te zoeken waarbij ik hem vooral mentaal helemaal uit kan putten. Dit is voor hem op dit moment namelijk belangrijker dan fysiek. Ik ben nu ook bezig met kalmerende signalen omdat hij lichte stressverschijnselen vertoont (door de chaos hier in huis, dus ben ook op zoek naar een huis maar dat duurt gewoon even). Dit werpt al zijn vruchten af, maarja ik laat hem nu ook niet meer uren rennen op de hei, omdat ik merk dat hij moeite heeft met die vrijheid en dan onzeker wordt. Ik heb dus nu een langere lijn en loop samen met hem hooguit een uur (grootste rondje, andere zijn 10, 20 of 30 minuten). Verder probeer ik hem nu de trucjes aan te leren uit het boek '101 hondentrucjes' maar hij heeft nog veel meer mentale uitputting nodig. O, hij heeft ook nog een doolhof voor snoepjes, maar dit heeft hij veels te snel door zoals alle spelletjes, dus dan blijf ik kopen. Maar het is een leuke afwisseling.

Graag jullie mening :-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Zal ik gaan speuren met Diesel?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel ChaveraChavera 3 doggies

honden foto van Chavera

Speuren is erg leuk en over het algemeen vinden de honden het te gek. Ik zou het doen als ik jouw was :-D

honden page profiel gorby2009gorby2009 3 doggies

honden foto van gorby2009

wij speuren ook met Gorby (praktijkspeuren) en het is super leuk om te doen
vermoeiend voor mens en hond

de hond leert zich concentreren en te doen waar hij het beste in is.... zijn neus gebruiken

prive lessen zijn wel duur is mijn ervaring, das het grote nadeel
en eigenlijk moet praktijkspeuren (waar onze hond op mensengeur speurt) wel 1 op 1
anders werkt het niet goed.

wij doen het nu zo'n 1.5jaar met heeeeeeel veel plezier
een aanrader dus ;-)

honden page profiel DIESELDIESEL

honden foto van DIESEL

Dit is inderdaad ook praktijkspeuren, en ze hebben een eigen afgezette stuk bos waar ze dit doen. Er staat ook een filmpje op de site.

Ik probeer nu al vanalles om diesel zijn neus te laten gebruiken, en hij vind het ontzettend leuk! Ik verstop bijvoorbeeld elke keer zijn voerbak op een andere plek, maar hij weet hem snel te vinden!

Hij loopt ook vaak in de lucht te snuffelen als hij iets ruikt, zo vertederend! Hij mag van mij ook zo veel snuffelen als hij wilt, want ik merk ook dat hij het vaak doet om zichzelf te kalmeren (een van de weinige signalen die hij nog kent, de rest moet hij weer 'aangeleerd' krijgen).

Tot de leeftijd van ongeveer een jaar tot anderhalf kan ik weinig met hem doen nog, maar speuren zou dan wel een ideale oplossing zijn.

Je kunt 2 introductielessen volgen voor 60 euro (30 euro per uur). De rest is 40 euro per uur, maar dan zit je wel 1 op 1 en op een prive terrein, dus je kan ook geen andere honden tegenkomen. Diesel heeft namelijk door zijn 'stress' nog wel eens de neiging om uit te vallen en vaak ook uit onzekerheid of omdat hij de kalmerende signalen gewoon niet opvangt. Dit zou voor mij dus ideaal zijn, met daarna een vervolging van cirkeltraining (ook prive) bijvoorbeeld. Wanneer het dan weer helemaal goed met hem gaat zou ik dan aan behendigheid of iets dergelijks kunnen beginnen.

honden page profiel gorby2009gorby2009 3 doggies

honden foto van gorby2009

onderschat het speuren maar niet, de hond gaat als het goed is vol in het tuig en is lichamelijk en geestelijk vermoeider na een uur speuren als na een uur behendigheid, alleen een stuk minder opgewonden O-)

speuren heeft niks met kalmpjes of rustigjes te maken
speurhonden hebben een zware taak, lichamelijk zijn ze vol in touw
en ze moeten nog denken ook

als ze echt goed aan het werk zijn (en dat heeft echt niets te maken met het zoeken van een verstopt snoepje, ook leuk, maar dat is iets totaal anders) zien ze andere honden amper meer, want ze staan op het spoor, er valt dan ook weinig te kalmeren, bovendien is het contact met hond heel anders als je gewend bent te doen.

uiteraard wordt dit stapsgewijs aangeleerd, en als geleider heb je heel wat werk te doen en veel te leren, de lijnvoering is van het allergrootste belang
dus het is echt niet iets wat je ff tussendoor doet
zou ik zelf heel erg zonde vinden van het geld

speuren is beslist geen "werk" voor alleen jonge of oude honden
integendeel, hoewel je op alle leeftijd nog heel actief kan zijn omdat hun neus gelukkig altijd blijft werken

speuren ze op prive terrein bij wassenaar, toch zeker op Meijendell?
dat is wel prive terrein, maar gewoon toegankelijk voor iedereen ;-)

wij vinden het super om te doen :-D
en dan echt een wonder als hij op geurgeven een voor hem (onbekende) persoon toch weer vindt
wonderlijk...........

honden page profiel DIESELDIESEL

honden foto van DIESEL

Nee ik onderschat het zeker niet hoor! Maar ik wil zeg maar niet dat ik iets in groepverband doe en mijn hond geen aandacht meer krijgt waardoor hij onrustig wordt. 1 op 1 is gewoon perfect en dan kan hij er vol voor gaan.

Ik wil juist een uitdaging met hem aan gaan, zowel op fysiek maar vooral op mentaal gebied. Iets wat ik samen met hem kan doen en niet gewoon zomaar trucjes leren en mooi naast leren lopen. We zoeken echt een uitdaging, en vooral omdat diesel zo ontzettend fanatiek is!

Het is bij hondencentrum natuurlijk. Deze leek mij het beste in deze regio (den haag/zoetermeer). Waar het precies stond over dat stuk weet ik niet meer, maar wel iets over prive terrein ofzo.

eerst inderdaad alles aanleren op een apart veldje, en daarna het echte werk.

Mijn vriend vind het leuk, maar ziet het nut er niet van (behalve dat mentaal bezig zijn dan). Hij zegt: Ja bij zo'n gehoorzaamheidscursus dan leer je dingen die je altijd toe kan passen, maar dit is een bezigheid. Je hebt er verder niets aan.

Dit was ik met hem eens, maar het is gewoon een fanatieke bezigheid waar we ons op kunnen storten. En wanneer het echt goed gaat kunnen we altijd kijken of hier nog meer in te doen is (vast wel toch? Hier heb ik me nog niet echt op gericht).

honden page profiel gorby2009gorby2009 3 doggies

honden foto van gorby2009

Speuren een bezigheid..... tja zo kan je het zien
Maar het is heel veel meer
En wat ligt nu meer in de natuur van een hond??
Zijn neus gebruiken, spoor volgen, leren onderscheiden wat hij wel of niet moet volgen
Concentratie, uithoudingsvermogen (want het is ontzettend vermoeiend, ze zijn kapot in het begin)

en als baas moet je je hond leren lezen, en dat gaat ook niet zomaar
en de baas leert de hond vertrouwen (moet ik echt rechtsaf hier??/) maar ook andersom, de hond meot op de baas vertrouwen als je bv een kruising leert uitwerken.

het heeft niks te maken inderdaad met aanleren van oefeningen
maar die dienen in feite ook nergens voor, zijn op de training alleen maar kunstjes, niks meer en niks minder, de basis "gehoorzaamheid" moet er zijn in de gewone leefomgeving en dat is vaak heel wat anders als op een trainingsveld oefeningen aanleren, tis maar net hoe je het bekijkt

bij het speuren praat je trouwens helemaal niet tegen de hond, alleen het commando "zoek".

zou zeker een proefles doen, want ik denk ook niet dat speuren iets is voor iedereen
het is op een heel natuurlijke manier aan het werk zijn met je hond, en niet iedereen vind dat leuk (gelukkig maar, iedereen is anders) en kiest dan bv voor treibbal of behendigheid.

en fanatiek........ tja, wij vinden het rustgevend, het woord fanatiek is niks voor ons
maar dat heeft dan niets te maken dat het niet zwaar en vermoeiend is ;-)

honden page profiel DIESELDIESEL

honden foto van DIESEL

Je hebt precies verwoord wat ik niet kon verwoorden haha.

Ik vind dat gehoorzaamheid belangrijk is, maar om nou hiermee door te gaan totdat hij perfect naast mij kan lopen en dergelijke nee, dit kan ik zelf ook op mijn eigen manier aanleren.

Ik zou dan inderdaad eerst voor die introductielessen gaan, maar zo te zien en te lezen is het echt wat ik zoek. Dat wederzijdse vertrouwen wat je opbouwd (wat je ook met cirkeltraining opbouwt, alleen is dat meer richting behendigheid en dit echt mentaal) is precies wat ik wil. 1 worden met je hond en elkaar blindelings bijna kunnen aanvoelen.

Praten ben ik nu ook mee opgehouden, en doe alles met lichaamstaal. Voor ons werkt dit het beste en zorgt voor meer rust in zijn koppie.

Het lijkt me vooral voor Diesel een enorme leuke uitdaging, waar hij zich helemaal op kan storten. Kapot zal hij inderdaad zijn, want hij wil zelf vaak te veel en te snel, maar ik denk dat hij hier veel aan zal hebben.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Zal ik gaan speuren met Diesel?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^