Opvoed methode's

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Margje & Biko

" Ik heb maar 1 methode.

Ik doe mijn honden geen pijn, niet lichamelijk en niet geestelijk.
Dus ik sla niet, corrigeer niet en schreeuw niet tegen ze.
Ik motiveer ze, houd van ze, en krijg op die manier alles van ze gedaan.

t Is zo moeilijk niet, als je alles wat enigzins met geweld en corrigeren loslaat , ga je vanzelf naar andere manieren zoeken.
Toen ik een poosje terug hier over kalmerende signalen las, ben ik dat eens gaan proberen, en verrek, het werkt.
Verder ben ik van mening, dat wanneer je bepaald gedrag beloont , ze dit vaker zullen vertonen.
Dat doen ze dus ook. Ik commandeer niet, spreek op gewone coversatietoon met ze en dat begrijpen ze prima.
Ze zijn deel van ons gezin, geen onderdanen. "


Kan je daar een voorbeeld van geven, iets wat je met kalmerende signalen bent gaan doen en wat dan werkt bij jou?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Opvoed methode's" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel davendaven 3 doggies

honden foto van daven


Hoe die methodes allemaal heten en wat het inhoud geen idee , wat ik belangrijk is dat ik een band heb met mijn beesten hierdoor weten ze meteen als ik iets meen of niet Ik zal ze nooit straffen of pijnigen (is ook niet nodig met die lieve tutten van me hihi)Ik beloon wel veel als ze luisteren en zeg altijd braaf ,goed zo lieve hond etc of een knuffel :-)

Tuurlijk proberen ze me wel eens uit (is een bulldog en de andere een pup he ) ,maar dan wordt mijn blik wat strenger en mijn stem wat heftiger en dan is het vrij snel duidelijk ;-)

honden page profiel *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†*M*A*C* en K*Y*L*I*E*† 3 doggies

honden foto van *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†

Ik heb al zo lang honden in huis gehad en leer zelf nog bijna elke dag bij. Want net als kinderen... Geen 2 zijn hetzelfde, geen 2 reageren hetzelfde.

Laatst weer iets leuks ontdekt !

Op de autoweg of wegen waar je wat harder mag rijden slaapt Kylie vaak in de auto en als ze uit het raampje kijkt ziet ze veel, maar meestal geen honden. Ze piept of blaft dan ook niet.

Als ik daarentegen traag door de stad of een zone 30 rijd en ze ziet een hondje dan gaat ze piepen of blaffen. M'n gewone reactie was altijd van haar te kalmeren door dingen te zeggen als "'t Is goed Kylie, stop eens!" of "Hou eens op met piepen Kylie". Dat hielp omzeggens niets.

Nu heb ik ontdekt dat het voor Kylie voldoende is om te weten dat ik het ook zie om stil te zijn!

Als ik een hondje zie zeg ik nu zelf. "Kylie... Kijk, hondje", of "Kijk! Mooi klein hondje, Kylie" En dan kijkt ze en kwispelt ! Blaft niet, piept niet, hijgt niet... En ik vroeger maar niks zeggen en hopen dat ze het niet zag :-)

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

"

Kan je daar een voorbeeld van geven, iets wat je met kalmerende signalen bent gaan doen en wat dan werkt bij jou? "


Bv van een cursist van mij. Labrador reu van nu 15 weken. Commando af geleerd. Hond doet het maar met een blaf van te voren en de eigenaresse hangt voorover. Commando werd hard en dwingend gegeven. Advies van mij. recht op staan en commando minder scherp zeggen en ja hoor, hond blafte niet meer. De blaf was in dit geval een stress signaal omdat het commando te hard gezegt werd en omdat de houding van de persoon te bedreigend was.

Van de week kwam ze weer en nu met de klacht hond gaat alleen maar liggen. Zit commando en hond gaat liggen. Ja hoor, keer op keer gaan liggen. Koekje gepakt en zit opnieuw aangeleerd. Maar de hond in kwestie ging steeds meer achteruit. Doordat de hond te hard was aangepakt met de commando's kalmeerde de hond de baas door te gaan liggen. Na 10 min. kreeg ik hond in de zit positie maar mijn hand heb ik heel rustig moeten bewegen en de hond ging nog steeds van mij af zitten. Ik heb wel een koekje moeten gebruiken in mijn hand en er werd door de pup hardhandig met mijn hand omgegaan en dat is voor mij ook een stress signaal.

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

"

Kan je daar een voorbeeld van geven, iets wat je met kalmerende signalen bent gaan doen en wat dan werkt bij jou? "


Nog een vb. van een cursist. Wetterhuon pup van nu 6 maanden. Rijdt div. keren op de eigenaaresse. Bij het wandelen ging het ook mis. Rijden (overprikkeling), na het wegzetten van de hond (omdraaien werkt niet) pakt de hond de lijn vast (nog meer overprikkeling), eigenaresse moest stilstaan (bevriezen) en hond werd rustig. De eigenaresse zei daar iets van op een rustige toon = braaf en ging weer rustig lopen. Op haar rustige braaf ging de hond schudden (kalmeren) en daarna ging de hond snuffelen (nog meer kalmeren). Door het begeleiden van de baas ging de hond kalmeren en konden ze rustig gaan wandelen.

Toen ik de cursisten vroeg of ze wat zagen, zagen ze kleine dingen over het hoofd. Daar is nu net het probleem wij zien het vaak niet.

Ook bv. het aaien na een koekje geven. Veel honden vinden dit storend en lopen weg bij de eigenaar of worden juist druk van het aaien na een koekje geven. Ook dit zien de cursisten vaak niet en ik merk dat wel op. Door het echt benoemen van de signalen zie je ze ook meer bij de honden en dat is nu juist het fijne daarvan.

honden page profiel sandrasandra 3 doggies

honden foto van sandra

ik heb al heel wat methodes gehad .

en ga nu met vito voor de kalmerende sigalen, positief opvoeden, vervelend gedrag ombuigen in positief gedrag . zelf de rust altijd bewaren , en het bevalt me tot nu toe prima.
ik heb net een heel verhaal verteld bij de topic nelis verhoeven wat tot nu toe mijn bevindingen zijn ;-)

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP) 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Ik heb wat meer over de roedelmethode gelezen, maar er staat voornamelijk wat ze niet doen (vind ik). Dat zegt me nog weinig over wat ze wel doen. Dat er naar de boeken verwezen word vind ik dan weer behoorlijk commercieel, op het CM en MG af (ook héél commercieel).

En toch denk ik dat ze op sommige delen de plank finaal misslaan. Zo een stukje over gedrag wat "niet goed" is. Dan moet de hond buitengesloten worden. Neem dan Dobby. Die sloot zichzelf buiten door obsessief te gaan zwem/jagen. Dan is dat buitensluiten dus niet de oplossing. O-)

Het gaat over motivatie, maar ik ervaar nu keer op keer dat ik pas als het gedrag is aangepast ik pas de motivatie kan zien, omdat het zich dan op een andere manier uit. Vaak een beter leesbare manier.

Misschien hebben ze het hier over een simpele niet luisteren naar een zit, niet hierkomen of eten jatten van tafel, maar niet over obsessief zelfbelonend gedrag wat buiten je bereik gebeurt, maar ik zie het niet. En ja, natuurlijk betrek ik het op mijn ervaring. Ik zie niet in hoe deze insteek bij ons voor een oplossing had kunnen zorgen. Niet met wat ik nu weet. Maar om dat uit te leggen heb ik teveel ruimte nodig, dus dat bewaar ik voor een andere keer. ;-)

honden page profiel Marleen , Blacky & JustyMarleen , Blacky & Justy 3 doggies

honden foto van Marleen , Blacky & Justy

Zelf ben ik momenteel ook bezig met kalmerende signalen.

De oudste hier heb ik verprutst :'( , zal ik het zo maar noemen door er 3 jaar gehoorzaamheid mee te volgen op een traditionele hondenschool,hier in Belgë roepen ze wel over positieve opvoeding maar bij het minste verplichten ze je haast een slipketting te gebruiken. En de prestatie druk ligt hier zo hoog omdat elke school de beste wedstijdhonden wil creeëren.

Gevolg daarvan was dat ze overtraint en overstresst is geraakt.

Vroeger heb ik nooit echt problemen gehad met mijn honden, ze hebben nooit een cursus gevolgd maar ze namen als het ware echt deel aan ons dagelijkse leven en kregen hun opvoeding aldaar.

De laatste tijd ben ik de kalmerende signalen en de daarbij komende adviesen van Nelis gaan toepassen en ze zijn veel relaxter, ook ten opzichte van elkaar.

Ik vind het moeilijk te verwoorden maar we moeten een betere en relaxtere relatie proberen op te bouwen met onze hond. Te beginnen met jezelf, minder druk , minder stress, speelser en ongedwongener proberen negatief gedrag om te buigen in iets positief.

Ik heb er in elk geval wat aan want vooral Blacky lijkt echt uit haar schulpje(waar ik ze ooit in gedwongen heb :'( ) te komen.
Nu op 7 jarige leeftijd lijkt ze soms terug op een dartelende puber.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

Voor de Roedelmethode en nog een aantal van die prachtige namen had je de BlackBox methode en Stap-Contact, waar ik toen voor mijn hond wel het een en ander mee kon. Ik vind al die nieuwe methodes zo geweldig commercieel. Mijn mening is dat er geen 1 volledig toepasbaar is op die individuele hond. Haal dat er uit wat je kan gebruiken in de opvoeding en aanlering van je hond. Turid Rugaas is voor mij leidend in het leren begrijpen van een hond. Haar boeken vind ik in die zin wel waardevol, maar zeker niet alles is toepasbaar op mijn honden of zie ik als de 'waarheid' in de omgang met een roedel. Het zou niet nodig moeten zijn om al die verschillende methodes op een dier te moeten uitproberen. :-)

honden page profiel gorby2009gorby2009 3 doggies

honden foto van gorby2009

dus omdat er boeken zijn is het commercieel
das raar, want volgens mij komt alle "wijsheid' uit boeken
je moet ergens nu eenmaal je kennis overdragen
inclusief Turid Rugaas trouwens, ook al in boekvorm te verkrijgen ;-)

ik lees vaak: ik heb geen methode, want:
ik ben zo lief voor mn hond
ik heb zo'n goede band
ik commandeer niet
ik leef met mn honden

alsof dat een methode op zichzelf is....... wat ik dan weer niet snap, is dat dit blijkbaar dan dus niet binnen een "methode" past.
ik hoef mn hond niet meer op te voeden trouwens dat is tie allang
dus leef ik met mijn hond, maar wel met een vast kader waarbinnen hij vrij bewegen mag

en dus kan ik heel lief zijn voor hem, goed voor hem zorgen, hebben we een heel sterke band, commandeer ik nooit -we gebruiken heel weinig commando's en zeker niet met stem- en leven we altijd met onze honden.

het lijkt op HP vaak alsof het 1 het ander uitsluit, wat naar mijn mening toch naast de waarheid is

daarbij hebben we niet allemaal hetzelfde ras, en mag je dat dus ook nog vergelijken
mijn 1e eigen hond had amper een riem, zo makkelijk dat dier, achteraf gezien niet geheel onze verdienste, zijn aard was gewoon makkelijk, en over hoe dat toen ging denk ik nu toch echt wel anders over. ;-)

honden page profiel gorby2009gorby2009 3 doggies

honden foto van gorby2009

vraag aan Ester:
waarom is in jouw ogen uitschudden een kalmerend gebaar?
waar baseer je dat op, wat toont de hond en waarom gebruikt hij het uitschudden nu uitgerekend op dat moment om volgens jou te kalmeren?


vraag aan Wilma:
waarom vergelijk jij het gaan jagen/zwemmen van Dobby met het door het kort buiten de roedel sluiten zoals bv CM gebruikt (niet mijn ding trouwens, want ik vind het onhonds, en denk niet dat de hond er iets van begrijpt behalve dat hij gefrustreerd raakt)

en in het algemeen:
op HP komt het woordje stress denk ik (in combi met gedrag) het meeste voor
zijn alle honden tegenwoordig door ons gestresst?
en waar lezen jullie dat uit, hoe weet je dat zo zeker, en waarom is stress altijd zo slecht?


wat ik nu voornamelijk lees zijn mensen die heel geforceerd zich "rustig en kalm" houden
(en aan welke trainer/methode doet me dat nou toch zo denken -grapje want ik begrijp best dat mensen met die man niet bezig zijn ;-) , maar tis wel 1 van zijn punten altijd)
en wie zegt dat andere "methode's" (buiten NV dus nu) niet uit gaan van stabiele rustige en eerljke leiding?

sinds ik me echt verdiept het in de roedelmethode (en daar moet je echt induiken, boekenlezen, workshop doen, om te begrijpen wat zij bedoelen, of je je er in kan vinden is dan iets anders) maar eigenlijk gaat die hele methode over communiceren, en vooral de hond tot een totaal vertrouwen krijgen, vertrouwen kan alleen als de basis door en door goed is, vertrouwen ontstaat nooit op negatieve energie.

Ik heb trouwens ook een tijd bij Gaus getraind, heb nog geclickerd, maar dat vond ik vreselijk, ik persoonlijk vind gewoon dat de verhouding zo goed moet zijn, dat de hond vrijwel automatisch doet wat je hem vraagt (en dan heb ik het niet over gehoorzaamheidsoefeningen op het trainingsveld, al dan niet in wedstrijd verband, want dat zijn truckjes)

ik zal 1 voorbeeld noemen van gedrag van Gorby wat moeilijk was
Gorby werd stapel gek bij schapen, steeg op en was nauwelijks te houden
En hij is enorm sterk
Dat kan je corrigeren (dat werkte trouwens voor die wandeling dan goed, tot de volgende keer....)
Ik kan een dansje gaan doen om hem af te leiden (vergeet het maar, eerst pakt tie het schaap en daarna mij, want hij van zulke dingen wordt hij niet leuker)
Ik kan een stuk worst voor zn neus houden (wat hij negeert, maar na het schaap toch opeist)

We hebben veel met hem getraind, ook met de hands-free-belly, de oefeningen tot vertrouwen gedaan
(en dat heeft niets met zit of af te maken) heel veel, langzaam op gebouwd, de "regels" rustig ingevoerd als manier van leven (er staat geen boete op een overtreding)
Inmiddels wandel ik al maanden langs en door schaapskudde's met een Gorby rustig naast me, hij taalt er niet meer naar.
Ik heb me niet hoeven forceren met rare dingen, in bochten moeten buigen of worst gekocht
Hij heeft gewoon geleerd, begrepen en aanvaard dat schapen aanvallen, hoeden misschien uit zijn optiek, niet nodig is, omdat ik degene ben die "voorop" gaat.

zo werken wij dus
en soms leest het voor mij als heel wat meer ontspannen als mensen die NV volgen en maar bezig zijn om hun gestreste hond te kalmeren ;-)

honden page profiel Lo&SoLo&So 3 doggies

honden foto van Lo&So

Mijn honden hebben op zich weinig stress. Maar onze Sorry heeft gewoon een nare start gehad en ze is angs en bezitsagressief.
Kijk, sommige mensen vinden dat een probleem. Als je een gezin hebt met kinderen is dat ook een probleem. Als je in een drukke woonwijk woont ook.
Maar wij hebben geen kinderen en we wonen buitenaf.
Als we bezoek krijgen , gaat ze in het kantoor, en draai ik de deur op slot. Daar staat haar bench, heeft ze haar botjes, probleem opgelost.

Nou ja, vanmorgen kwam onze dierenarts onverwacht voorbij rijden en zag mij in het weiland staan met de honden. Dus die dacht, ik ga even een bakkie doen.
Op dat moment is Sorry dus van de kaart. Toen heb ik lekkertjes rondom de dierenarts gestrooid en haar die laten opzoeken. Dierenarts heeft de hond geheel genegeerd, niet aangekeken en gewoon Sorry haar ding laten doen. Door het snuffelen en zoeken ging de borstel al snel naar beneden.
Uiteindelijk durfde ze zelfs een lekkertje van de dierenarts aan te nemen.
We hebben er nog even flink bij gegaapt en weg gekeken. Heel duidelijk laten merken dat de dierenarts geen bedreiging was.

Ik heb nooit geweten hoe ik mijn hond in hondetaal, duidelijk kan maken dat er niets aan de hand is. Nu weet ik dat wel. En ik sta eigenlijk versteld hoe snel het werkt.

Lola kan nogal waaks zijn op haar weiland. Ze doet in principe niets, maar als er mensen aan de overkant voor ons weiland gaan staan wil ze haar grondstuk bewaken. Ik begrijp dat wel, maar wil niet continu een blaffende hond voor het hek hebben.
Hier pas ik hetzelfde grapje toe. Ik strooi de lekkertjes als er iemand aankomt, laat haar snuffelen, gaap een paar keer, en doe een paar passen van het hek weg.
Nu houdt ze haar aandacht bij mij en vliegt ze niet meteen naar het hek.

Op het moment dat ze de mensen wel ziet, maar er niet naar toe vliegt, is ze nog ontvankelijk voor beloning. Dat doe ik dan ook meteen.
Eerder kreeg ik hier de kans niet voor. Ik bedoel, ik kan wel "hier" gaan schreeuwen, maar dat werkt toch niet wanneer een hond iets zelfbelonends gaat doen. Het enige dat je ze dan leert is dat ze geen commando op hoeven te volgen. Gelukkig was ik dus zo snugger om dat nooit te doen.

Ik was qua methode aan het twijfelen tussen de longeerlijn en de kalmerende signalen, of dit dus te combineren.
Maar het werkt bij mijn honden zo goed, dat ik die lijn niet eens nodig heb.

Ik denk wel, en daar ben ik heel eerlijk in, dat dit niet voor iedere hond werkt. Je hond moet 200% vertrouwen hebben in jouw capaciteiten als leider. Maar voor ons werkt het heel goed.

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden 3 doggies

honden foto van Gerdine van der Linden

Ik denk dat geen enkele manier goed is zolang het geforceerd is.
Het moet natuurlijk komen, een 2e natuur worden dan werkt de methode goed.

Het is niet een trucje van even gapen en tada je hond is rustig, nee het kost veel meer dan dat.
Net als met de roedelmethode, het gaat niet om regeltjes, het gaat om je manier van doen.

Dit geld voor elke methode, je moet iets zoeken wat goed voelt voor jou, en voor je hond.

Dan heb ik ook nog een vraag,

Wat is positief..

Heel vaak hoor je mensen roepen, ik train positief met mijn hond. Ja, wat doe je dan?
Toch zie je dan vaak dat deze mensen denken dat positief is, ik beloon ze met eten. Maar als ze vervelend zijn dan corrigeer ik ze wel, door bv schreeuwen, een tik of in het ergste geval op de grond duwen en nekvel grijpen.

Wat is positief.

Dat is wel grappig aan Kalmerende signalen, wij noemen ons zelf niet positief, maar hond georienteerd ;-)

honden page profiel gorby2009gorby2009 3 doggies

honden foto van gorby2009

positief is ten eerste zonder geweld (dat wordt denk ik meestal bedoeld)

voor mij is positief de hond absoluut niet vermenselijken, niets menselijks van hem verwachten en niet menselijks in hem proberen te zien, maar me intens te verdiepen in hoe een hond leeft, communiceert en dat proberen in te passen in wat we zelf doen. ;-)

honden page profiel sandrasandra 3 doggies

honden foto van sandra

Gorby hoe werkt dit dan ?:We hebben veel met hem getraind, ook met de hands-free-belly, de oefeningen tot vertrouwen gedaan

Marleen de ervaring die jij omschrijft dat herken ik nu ook al bij vito . bij mij is het nu vooral dat ik verander door de dingen die ik gehoord heb en Vito gaat daar in mee ..rust ,

honden page profiel sandrasandra 3 doggies

honden foto van sandra

Gerdine heb ik het nou goed begrepen bij de theorie van nelis dat honden een vermogen hebben van kinderen tot 5 jaar ?

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

Henrike, wat heb je het top omschreven.

@ Gorby: schudden als een hond niet nat is, is een kalmerend signaal. De hond schud letter en figuurlijk de spanning van zich af. Na het schudden werd de hond kalmer en ging snuffelen. Snuffelen is ook een kalmerend signaal.

"en in het algemeen:
op HP komt het woordje stress denk ik (in combi met gedrag) het meeste voor
zijn alle honden tegenwoordig door ons gestresst?
en waar lezen jullie dat uit, hoe weet je dat zo zeker, en waarom is stress altijd zo slecht?"

er zijn idd veel honden gestresst. Als ik het zo bekijk van mijn cursisten is dat een feit. Men neemt een hond maar realiseerd zich niet wat het inhoudt. Als het een 2de hond is, dan kijkt men alleen naar de 1ste hond. Ze kijken niet naar het individue. Bv. ze hebben eerder een wetterhuon gehad en nu weer en ze vergeten te kijken naar het individue.

De geluiden in huis zijn veel heftiger. Meer pc geluiden, grotere tv en hardere qua geluid. Telefoons met veel ringtonen etc.etc. Ook ons leven is hectischer. Ik weet het van mijzelf wel. Dat brengt spanningen met zich mee. Leuke spanning ja hoor, maar teveel leuke dingen kunnen weer hetzelfde gaan doen als 1 negatief ding. Als ik 3 weekenden achterelkaar wat leuks plan dan moet ik zoziezo de 4de rust hebben. Want om die 3 weekenden weg te gaan (leuke dingen te doen, workshops volgen, naar lezingen gaan) moet ik door de week meer dingen plannen om zo toch mijn dingen klaar te hebben (schoonmaken, boodschappen doen etc.etc.)

Ook de honden zelf qua socialisatie veel te verduren. Bij de fokkers zie je vaak gesocialiseerd met kinderen. Maar hoe dan? Gewoon rustig laten spelen of mochten de kinderen er mee rond lopen etc.etc. Bij thuiskomst laten we de pup maar janken? Ook daar verschillen de meningen over.

In de natuur is het regelmatig jagen (stress aanwakkeren). Na het jagen mogen ze de prooi opeten ( stress verlagen) want kauwen zorg voor stressverlaging. Wat doen wij na het spelen? Ophouden met spelen (stress hormonen worden aangewakkerd) maar de stress wordt niet verlaagd (geen kauwen of snuffelen) nee, de hond moet maar leren dat de bal of speeltje weggaat maar aan stress verlaging wordt niet nagedacht.

Ook zijn er in de natuur niet zoveel geluiden etc. Er heerst meer rust in de natuur en dat is bij ons nu niet meer het geval. We moeten van alles en o, ja er is ook nog een hond die eruit moet.

Hebben jullie wel eens die reclame van Sire gezien? Die van bij het voetbal veld? Een schilder krijgt in de week veel stress te verduren en bij het voetbalveld komen de spanningen eruit? En wordt dan tegen de schilder gezegt? Hoe was je week? Nou, ik zie dat hier op de hondenschool en in de buurt ook vaak gebeuren. Wij zijn gestresst en iemand (vaak de hond) moet het ontgelden.

Goeie stress moet idd ook want anders kom je nergens. Maar houdt het in de hand. Zorg dat een hond kan zakken in emotie en dan kan een hond weer leren. Pups die nergens komen en geen stress krijgen, worden honden die onbetrouwbaar worden en uitvallen. Maar vaak hoor ik van o leuk even ergens naar toe. Bv. van mijn 1 cursist is. Ik (eigenaresse, wij als mens dus) wil graag naar een show (buiten show) en ik neem mijn pup mee (van toen 5 maanden). Na een aantal uren ging de pup door het lint. Veel handen hebben haar betast en het was warm en de hond liet zich op een gegeven moment niet door een fokker corrigeren want die fokker die moest zonodig even het gebit bekijken. Conclusie van fokker was te verwent nest, pup was aggressief en moest op de rug worden gelegt. Eigenaresse was geheel overstuur en werd onzeker. Dit alles was op zaterdagmiddag gebeurd en de cursist kwam maandagmorgen op les. We hebben het besproken en het was veel te lang voor de pup. Socialiseren prima maar niet uren weg. Ga dan een half uurtje en ga dan weer naar huis.

De pup was overprikkeld op dat moment en dat uite zich in het druk doen en zich niet meer laten betasten. De maandags was de hond nog overdreven druk en dit was nog te wijten aan de lange zaterdagmiddag.

Bovenstaande was bedoeld als positieve stress maar werd helaas negatieve stress. Die scheidslijn is lastig en per hond verschillend.

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden 3 doggies

honden foto van Gerdine van der Linden

Ja zo ongeveer, ik weet nog niet of ik het er mee eens ben

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

" positief is ten eerste zonder geweld (dat wordt denk ik meestal bedoeld)

voor mij is positief de hond absoluut niet vermenselijken, niets menselijks van hem verwachten en niet menselijks in hem proberen te zien, maar me intens te verdiepen in hoe een hond leeft, communiceert en dat proberen in te passen in wat we zelf doen. ;-)

"


Dit is ook wat ik doe. Bv. vaak kletsen we teveel tegen hond, dat doe ik niet. Vaak worden honden daar te druk van. Ook spreken we vaak te hoog tegen een hond zodat de hond het niet goed kan begrijpen.

honden page profiel sandrasandra 3 doggies

honden foto van sandra

gerdine dit stukje wat je schrijft is zo herkenbaar :

In de natuur is het regelmatig jagen (stress aanwakkeren). Na het jagen mogen ze de prooi opeten ( stress verlagen) want kauwen zorg voor stressverlaging. Wat doen wij na het spelen? Ophouden met spelen (stress hormonen worden aangewakkerd) maar de stress wordt niet verlaagd (geen kauwen of snuffelen) nee, de hond moet maar leren dat de bal of speeltje weggaat maar aan stress verlaging wordt niet nagedacht.


Vito werd er zo gestrest van dat bal gooien en de bal weer weg leggen enz enz en nu dat ik een sok verstop en hij mag zoeken is hij veel rustiger . en nna het zoek spelletjes doe ik de sok ook in me tas maar dan laat ik hem nog even lekekrs zoeken en dan wandelen we weer kalm verder poehhhhhhh wat een verschil ..Vito had een mooi voorbeeld geweest van een hond die zo gestrest raakt van het spel bal gooien

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden 3 doggies

honden foto van Gerdine van der Linden

Bedankt voor de eer, maar tis esther ;-) O-)

honden page profiel sandrasandra 3 doggies

honden foto van sandra

hahah ja ik zie het het was esther haar stukje ;-)

maar dat is echt zo herkenbaar esther .

honden page profiel sandrasandra 3 doggies

honden foto van sandra

Ik heb onder de topic Nelis Verhoeven ook mijn uit gebreide ervaring geschreven met het uit laten en nu met de kalmerende signalen er bij .

ik heb ook gegaapt toen vito schrok van een berg zand op de weg ..en echt waar het werkte Vito schud zich uit en we liepen kalm weer verder :-)

Esther jij bent ook een Gd ? en werkt ook met kalmerende signalen ?

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

" Esther jij bent ook een Gd ? en werkt ook met kalmerende signalen ? "
Ja, ik ben ook een gd en werk idd ook met kalmerende signalen.

Iedereen adviseerd Nelis hier maar ik doe hetzelfde alleen ik zit in het noorden van het land en de meeste mensen zitten dichtbij Nelis vandaar dat Nelis hier vaak voorbij komt.

honden page profiel gorby2009gorby2009 3 doggies

honden foto van gorby2009

@ester
ik ben het niet eens met dat uitschudden, ik vind dat je dat in de gehele context kan zien

als Gorby dit doet na een oefening, wil hij niets kalmeren, dan is hij gewoon boos
als je dat zonodig als kalmeren ziet en een teken dat ik met dingen moet stoppen, dan heeft hij mij wel aardig naar zijn poot gezet.

ik zie het vrijwel altijd als een uiting van afschudden van spanning
zoals wij ons kunnen uitrekken, maar het kalmerende zie ik er nooit aan


ik ben met je eens dat op onze honden veel te veel druk wordt gelegd.
ik haalde het gister al aan hoe bij ons de oude buurman over dat nieuwerwetse socialseren dacht
en hij had gewoon gelijk, dus niet alle nieuws is goed, zijn honden werden heel langzaam "gebracht" en hoewel zijn stijl als africhter totaal de mijn niet is, heb ik nooit bij hem een asociale en/of stuiterende hond gezien ;-)


@sandra
wij wandelen met gorby regelmatig met een riem die niet in onze handen zit, maar aan een riem om je middel zit, hiermee is ook onze verhouding met Gorby getest, en dat was nogal verrassend kan ik zeggen, omdat dat alle imput van je handen wegvalt en je hond dan toch echt anders reagert (of vaak zelfs heel anders) dan met de riem in je handen, je wilt niet weten hoeveel kleine signaaltjes er door die riem gaan, door de hond aan je middel te verbinden, leert de hond op je lichaam te letten, en andersom ook, je wilt niet weten hoevaak ik vrijwel letterlijk en ook letterlijk over Gorby gevallen ben in die test, om de doodgewone reden dat hij mij keihard ging lopen blokkeren met zelfs opzettlijk op mijn voeten gaan staan, grappig verdween dit best snel, want het wegvallen van de input van je handen en de lijn geeft de hond ook meer ruimte om zichzelf positief te laten zien ;-)
maar dit is slechts een onderdeel van......

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

Je moet ook de context zien. In mijn vb. was het schudden een kalmeringssignaal omdat na het schudden, snuffelen kwam. En snuffelen staat als signaal onder schudden en daarom is het schudden een kalmeringssignaal. En het schudden kwam na een zinnetje van de baas (steun geven in rustig gedrag) daarna durfde de hond zich te kalmeren d.m.v. schudden.

Lastig hé om via een forum dit schetsen.

Het schudden kan idd ook een stress signaal zijn maar dan zou na het schudden bv. trekken aan de lijn of de lijn vastpakken, blaffen, grommen etc. moeten komen.

honden page profiel gorby2009gorby2009 3 doggies

honden foto van gorby2009

" Je moet ook de context zien. In mijn vb. was het schudden een kalmeringssignaal omdat na het schudden, snuffelen kwam. En snuffelen staat als signaal onder schudden en daarom is het schudden een kalmeringssignaal. En het schudden kwam na een zinnetje van de baas (steun geven in rustig gedrag) daarna durfde de hond zich te kalmeren d.m.v. schudden.

Lastig hé om via een forum dit schetsen.

Het schudden kan idd ook een stress signaal zijn maar dan zou na het schudden bv. trekken aan de lijn of de lijn vastpakken, blaffen, grommen etc. moeten komen. "



weer die context dus :-D
en dat vind ik zelf zo gevaarlijk van dat boekje van Turid Rugaas
het is veels te beperkt, je MOET de hond in kwestie bezig zien, om de motivatie van het signaal te herkennen, en dat kan tegengesteld zijn aan kalmerend (weet ik uit bittere ervaring inmiddels)

schudden heeft natuurlijk wel altijd iets met stress afreageren te maken, de vraag is wat voor stress :-)

honden page profiel KaiKai 3 doggies

honden foto van Kai

" en in het algemeen:
op HP komt het woordje stress denk ik (in combi met gedrag) het meeste voor
zijn alle honden tegenwoordig door ons gestresst?
en waar lezen jullie dat uit, hoe weet je dat zo zeker, en waarom is stress altijd zo slecht? "


Volgens mij zijn zelfs de meeste mensen gestressed in deze samenleving. Hoe kunnen honden, die alles nog veel sterker ervaren, in hemelsnaam niet gestressed zijn? En nee, chronische stress is niet goed. Voor het lichaam niet, en voor de mentale gezondheid al evenmin.

Taal kun je controleren door het te vergelijken met het beoogde doel. Als ik tegen jou zeg "geef mij de schaar" en jij komt terug met wat ik een "lepel" noem...hebben we elkaar niet begrepen. Kom jij terug met een schaar, dan snappen we elkaar(en krijg je een brokje). Zo werkt het ook met kalmerende signalen. Door het effect te meten (van rustig naar onrustig, als direct resultaat van het kalmerende signaal...en dat steeds opnieuw) kunnen we wel degelijk opmerken dat ze werken. Wanneer we trouwens dat verschil in gedrag zien, kunnen we ook opmerken dat onze honden vaak wel degelijk onrustig zijn...ze kunnen immers veel rustiger worden.


" wat ik nu voornamelijk lees zijn mensen die heel geforceerd zich "rustig en kalm" houden
(en aan welke trainer/methode doet me dat nou toch zo denken -grapje want ik begrijp best dat mensen met die man niet bezig zijn , maar tis wel 1 van zijn punten altijd)
en wie zegt dat andere "methode's" (buiten NV dus nu) niet uit gaan van stabiele rustige en eerljke leiding? "


Waar haal jij uit dat mensen dit geforceerd doen? Dat idee krijg ik namelijk niet.

" sinds ik me echt verdiept het in de roedelmethode (en daar moet je echt induiken, boekenlezen, workshop doen, om te begrijpen wat zij bedoelen, of je je er in kan vinden is dan iets anders) maar eigenlijk gaat die hele methode over communiceren, en vooral de hond tot een totaal vertrouwen krijgen, vertrouwen kan alleen als de basis door en door goed is, vertrouwen ontstaat nooit op negatieve energie.

Ik heb trouwens ook een tijd bij Gaus getraind, heb nog geclickerd, maar dat vond ik vreselijk, ik persoonlijk vind gewoon dat de verhouding zo goed moet zijn, dat de hond vrijwel automatisch doet wat je hem vraagt (en dan heb ik het niet over gehoorzaamheidsoefeningen op het trainingsveld, al dan niet in wedstrijd verband, want dat zijn truckjes) "


Ik denk dat dit een fundamenteel verschil is tussen de twee slagen honden opvoeders. De opvoeders die de hond opvoeden omdat ze iets van hem verlangen (gehoorzaamheid) en de opvoeders die uitgaan van een bepaald zelfbeschikkingsrecht van de hond...als levend wezen op zich. Ik denk dat de Roedelmethode juist jou aanspreekt, omdat het je over een bepaalde controle laat beschikken over de hond.

De kalmerende signalen methode(zo noem ik het dan maar even, het positieve, stress verlagende, systeem) is veel meer bezig met hoe je de hond zich zo goed mogelijk kunt laten voelen...zonder met daarachter het doel van complete gehoorzaamheid.

honden page profiel sandrasandra 3 doggies

honden foto van sandra

Ik heb hier nu ook een leuk voorbeeld .

net 5 min geleden gebeurt :

er word bij mij aangebeld ze willen een pakje afgeven van de buren ( ik heb geen zin om open te maken erg he ? ;-) ) dus ik sta achter de deur ..de honden blaffen mijn kleine yorkje blijft altijd heel lang blaffen ..nu keek mijn kleine yorkje naar me haar (naam is Lady) ..want ik maakte niet open ik bleef kalm staan ik deed mijn tong over me lippen en ze stopte met blaffen ..ze keek nog even naar me schudde zich uit en ging weer op de bank liggen ..dat is toch een super voorbeeld ..normaal blaft ze altijd veel langerrrrrrrrrrrrrr

Gorby dat lijkt me ook wel leuk om te doen . de riem om je middel maar dat durf ik nog niet zo goed ik denk dat ik dan de straat over gesleurd word hahah , maar nu moeten wij tip van Nelis een lijn van 3 meter gebruiken die heb ik nu ..de lijn hangt slap zo min mogelijk aan die riem zitten ..staat er spanning op sta ik stil vito kom terug ..en als de lijn slap hangt en komt onder zijn poten terecht dan lost vito dat zelf op ..eerst deed ik nog net of de riem een vis hengel was haha dat mag ik nu niet meer gewoon laten hangen dus zo min mogelijk met de riem bezig zijn .

honden page profiel gorby2009gorby2009 3 doggies

honden foto van gorby2009

ik lees dat forceren wel, want het kost mensen blijkbaar moeite om die omschakeling te doen
en vinden het dan opvallend wat voor effect dat heeft

dat bedoel ik trouwens niet als kritiek
want ik ben er van overtuigd dat veel mensen op veel reguliere hondenclubs veel te veel worden aangezet tot druk gedoe, er moet van alles, en van orde is vaak niet zoveel sprake meer, alles moet leuk zijn en dat werkt enorme opwinding in de hand, en dat dus eigenlijk 'gewoon" is geworden
(en ik heb het op meer clubs gezien 2 jaar terug en ben er ook voor afgehaakt met Gorby)

in plaats van ordelijke rust en discipline op een traningsveld
wat vroeger, misschien wat te erg, maar wel de gewoonte was.

en het laatste snap ik niet
want ik werk wel naar complete gehoorzaamheid, maar ik bereik het natuurlijk nooit, een hond is ook een levendwezen, maar in mijn optiek is het doel wel dt hij komt als ik hem roep, ik doe dat nl niet voor niets, ik roep de roedel weer bij elkaar en dan meestal uit veiligheidsoogpunt niet omdat ik zo nodig mn hond wil commanderen, maar als ik iets wil.... sorry, maar dan gebeurd het ook.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Opvoed methode's" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 2 van 5 123 4 5
Volgende forumvraag: Salmonella in Lotgering
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^