vraag over opspringen tegen de bank(zitters)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Juul (Gast)

Hallo allemaal,
Al tijden lees ik ter voorbereiding mee op dit forum en heb dankbaar van alle tips en adviezen gebruik gemaakt, nu wij onze pup inmiddels 4 maanden hebben plaats ik toch zelf ook een berichtje aangezien ik graag wat advies van jullie zou willen krijgen over het volgende:

Wanneer wij of eventueel bezoek op de bank of stoelen zitten kan onze pup geen rust meer vinden en blijft opspringen en nu hij wat groter is ook met een sprongetje direct op de bank springt. We hebben al het volgende (voor langere tijd) geprobeerd:
-Hem steeds rustig vastpakken en weer met vier pootjes op de grond zetten > met als resultaat> veel gekwispel en het opspringen blijft doorgaan plus dat hij richting de handen hapt wanneer we hem vastpakken. (hij denkt dit is een mooi spelletje?)
-Steeds wanneer hij opspringt zelf opstaan en met het lichaam de bank voor hem blokkeren >resultaat gekwispel en lang aanhoudend geblaf, bij weer gaan zitten herhaalt het springen zich weer.
-Wat het goede gedrag belonen betreft, als hij rustig bij me komt liggen en ik prijs hem daarvoor begint het springen weer

Het tweede heeft er mee te maken, wat ik nu namelijk probeer is wanneer hij springt laag en op een normaal volume ‘nee’ zeggen en rustig naar de andere kamer lopen om daar een paar seconden te blijven. Mij idee was namelijk dat hij onze correcties tot nu toe maar wat leuk en interessant vond en negeren moeilijk te doen is (hij klimt dan namelijk gezellig en triomfantelijk op de bank en dat is iets wat we voorlopig echt nog niet toe willen staan). Door nu weg te lopen krijgt hij dan helemaal geen aandacht en gezelschap (iets waar hij dol op is)
Nu ben ik daar dus vandaag met goede moed mee begonnen maar tot mijn verbazing heeft hij een paar ongelukjes gehad, terwijl hij al twee weken alles keurig buiten deed.
Mijn vraag is dus… komt dit door mijn nieuwe aanpak, en doe ik iets verkeerd?

Nou het is een heel verhaal maar ik dacht alles maar even goed uit te leggen om een goed beeld te schetsen. Ik hoop dat jullie wat advies voor me hebben, alvast heel erg bedankt!

Ps. Hij slaapt overdag goed in verhouding 1 u actief 2u rust, en we houden ons netjes aan de uitlaattijden voor pups, en we gaan naar puppycursus (daar hadden we de eerste twee adviezen ook van gekregen)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "vraag over opspringen tegen de bank(zitters)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Hij raakt overprikkeld van de visite en wordt in dit gedrag beloond met aandacht. Misschien moeten jullie proberen hem te blijven negeren; niets zeggen, niet aanraken, niet aankijken. Het gedrag kan eerst erger worden, maar bij lang genoeg negeren, dooft dit gedrag uit. Als hij netjes gaat liggen, kun je zonder hem aan te kijken of iets te zeggen hem wel belonen met iets lekkers of een kluifje. Aankijken en met je stem belonen kan hem weer triggeren om op te staan.

Een bench of eventueel bij je houden aan de riem is ook nog een optie.Of iets voor de bank zetten, zodat hij er niet op kan springen (voorkomen).

Of de ongelukjes met je aanpak te maken hebben, weet ik niet. Het kan zijn dat hij nog niet helemaal zindelijk is en toen gewoon moest, maar het kan ook zijn dat hij gevoelig is en de 'nee' hard aankomt,ook al zeg je het rustig. Nee zeggen is uiteindelijk ook aandacht, dus ik zou hem echt proberen te negeren. Vooral vermijden van oogcontact is belangrijk.

honden page profiel dedeynededeyne

honden foto van dedeyne

positief gedrag veel meer stimuleren.

als hij iets doet wat hem niet is gevraagd,
stuur hem naar zijn mand en straffen met te negeren.

als hij iets goed doet, (ook zonder te vragen)
positief stimuleren.

door weg te lopen,
eist hij de kamer op en is hij dominant,
dus leider;

loopt niet weg,
hij moet naar zijn mand en wanneer hij dat goed doet belonen met je stem.

als hij springt bij het belonen is dat goed,
dat kun je er later uit krijgen.

als er bezoek is MOET hij in zijn mand,
als je een regel stelt hou je eraan.
blijf consequent en consistent.


probeer ook eerst een grotere toer te wandelen voor je eraan begint.


onthoud dat aandacht een beloning is,
is die dan slecht of goed,
het blijft een beloning.

honden page profiel dedeynededeyne

honden foto van dedeyne

laat het bezoek hem dan ook negeren tot hij volledig kalm is,
maar leer hem als er bezoek is dat hij in de mand moet.
als hij kalm is en geleerd heeft in zijn mand te blijven,
dan kan het bezoek aandacht aan hem geven.
ENKEL nadat jij en je gezin eerst begroet zij geweest,
dan pas de hond aandacht geven.

wees streng en autoritair over de hond.

de aanhouder wint.

honden page profiel dedeynededeyne

honden foto van dedeyne

laat onbekenden voor de hond,
(iedereen di niet tot het gezin hoort)
dezelfde regels toepassen met drang!!!

een goede raad,

spreek uit ervaring.

Anoniem (Gast)

Hoi Angela,

Bedankt voor het meedenken, het liefste zou ik hem ook willen negeren want ik denk dat dit de beste aanpak voor hem zou zijn. Het probleem is echter dat wanneer ik hem (want hij doet dit dus ook zonder visite) negeer, hij naast mij op de bank springt en er dan eens lekker bij gaat liggen (en zijn doel dus bereikt is :-) )
Ik kan ook niet echt iets voor de hele bank zetten en het zo voorkomen. Ik ben wel na je advies gisteren gelijk begonnen met negeren vanuit de stoel, heb vooral op oogcontact gelet want ik denk dat je daarmee al de spijker op zn kop sloeg, en dat ging na drie keer gelijk prima (hij was ook al slaperig dus dat hielp mooi mee!)
Maar ik zit dus nog een beetje met wat ik moet doen met de bank…
Wat het belonen betreft, hij kan ook heel erg opgewonden worden van iets lekkers dus kan ik het springen daarmee denk ik ook opwekken. Denk je dat het gewoon aan mijn voeten mogen liggen (doet hij graag) ook genoeg beloning kan zijn, of lijkt dat dan te veel op negeren?

En Dedeyne, het bezoek had die instructies inderdaad al, maar ik denk dat we hem toch te vroeg weer aandacht geven en niet wachten tot hij helemaal rustig is dus dat gaan we eens proberen!

Juul (Gast)

Daar ben ik weer, want ik ben bang dat ik toch nog wat hulp nodig heb.
Net waren mijn ouders op bezoek die ook regelmatig op hem passen en hier langs komen, zij hebben hem prima genegeerd, alleen begon hij naast het springen heel erg te blaffen, aan de kleding trekken en hen en mij in de benen te bijten om aandacht te krijgen. Als ik hem aan de lijn doe richt hij het bijten vervolgens op mij en de riem.
Ik snap dat negeren niet in 1 keer werkt hoor maar het wordt natuurlijk wel heel erg moeilijk om het bijten ook te negeren aangezien het pijn doet.
Kan ik tijdens het negeren corrigeren wanneer hij begint met bijten, en hoe?
Of moet ik hem toch echt aan gaan leren om naar zijn plaats te gaan en daar al die tijd te blijven?

Verder gaat alles trouwens prima en hebben we geen problemen met hem, vandaar dat dit nu even moeilijk voor ons is om een geschikte aanpak te vinden

Juul (Gast)

Heeft iemand misschien nog tips of een idee voor ons? :-)

honden page profiel Helene en TyborHelene en Tybor

honden foto van Helene en Tybor

Hallo Juul,

hier ook zo,n ondeugd die sinds een paar dagen je verrast door als je even op de bank ligt of een krant zit te lezen er bovenop springt.Wij willen dit echt niet dus zetten hem weer meteen op de grond.Met als gevolg geblaf en lopen uit te dagen.Wij gaan dan even wat andere dingen met hem doen, bijv even een oefeningetje zitten, volgen, en zo lopen we samen naar een speeltje en belonen hem als hij met zijn speeltje verder gaat. De rust is dan weer voor een poosje terug. :-)

Juul (Gast)

Hoi Helene,
Hier inderdaad ook een heerlijk ondeugende schat en zou hem absoluut niet meer willen missen, maar wat dit betreft zit ik echt met mijn handen in het haar.
Nu net was mijn zwager op bezoek en herhaalde het feest zich weer en konden we dus mooi de laatste tips uitproberen, maar voor ik het weet begint hij weer met springen en bijten in kleding. Ik wil hem dan zo graag de rust bieden die hij nodig heeft maar alles wat ik de afgelopen tijd geprobeerd heb slaat naar mijn idee niet aan.
Ik zie ook aan hem dat hij ontzettend opgewonden en hyper wordt, en hoop dan stiekem dat de visite snel weg gaat om maar weer rust in de tent te krijgen. Maar op die manier leert hij (en met name ik O-) ) het natuurlijk nooit…
Voel me dus echt een beetje een incompetent 'baasje'

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Je kunt je pup aanlijnen en van het bezoek gaan afzitten zodat het bezoek eerst rustig naar binnen kan komen. Is je pup rustig dan mag hij los maar anders niet.

Wordt hij niet rustig dan begeleiden naar de slaapplek en laten rusten zodat hij leert: O ik ben druk dan mag ik niet bij de visite.

De pup moet gewoonweg niet de kans krijgen om springen en de visite moet de kans krijgen om je pup echt te negeren. Bijten, in kleding hangen vind ik geen gedrag om te negeren en vind ik geen ding dat de visite moet oplossen. Jij, als baas, moet je pup begeleiden.

honden page profiel Helene en TyborHelene en Tybor

honden foto van Helene en Tybor

Juul, wat Esther aangeeft om de hond aan de lijn te doen is ook een goed idee.
Laat het bezoek eerst gaan zitten en pas als de hond rustig is laat je hem het bezoek begroeten.
Maar ik zie al weer helemaal voor me hoe zoiets in z,n werk gaat jij met je hond in een hoek van de kamer en de rest gezellig met elkaar aan de koffie. :-D :-D :-D :-D :-D :-D

Juul (Gast)

Haha ja dat laatste zie ik ook al helemaal gebeuren! Zoals jij en Esther het beschrijven gaan we het proberen. Ook dit zal zich wel weer oplossen, ik dacht met al mijn voorbereiding dat ik er helemaal klaar voor was om een pup op te voeden, maar de praktijk is toch wel even anders ;-)
Ik wil jullie iig heel erg bedanken voor het meedenken, ik zal nog laten weten hoe we over een paar weken verder zijn! Ik ga weer met goede moed van start!

honden page profiel Helene en TyborHelene en Tybor

honden foto van Helene en Tybor

Nou Juul,dit is niet eens onze eerste hond, en heb me een jaar suf gelezen om het allemaal goed te doen maar ben wel eens bang dat ik het te goed wil doen.Maar blijf positief en consequent en het gaat helemaal goed komen.Laat het plezier het belangrijkste blijven.

honden page profiel zoeyzoey

honden foto van zoey

kan je hem gewoon niet effe buiten zetten tot hij rustig is? O-)

Juul (Gast)

Ja, dat zou prima kunnen :-D Alleen denkt hij dat hij een grote toekomst heeft bij de plantsoenendienst ;-) Dus dan zou ik alsnog buiten bij hem moeten blijven zitten, en dan zit ik toch wat liever binnen nu het kouder begint te worden haha!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "vraag over opspringen tegen de bank(zitters)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^