Beschermend gedrag?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Danielle en JuultjeDanielle en Juultje

honden foto van Danielle en Juultje

Beste mensen,

Ik zit ergens mee en ik heb geen idee wat het nu precies is en hoe ik er op zou moeten reageren.

Juultje is een hele lieve hond. Ze is 5 jaar, we hebben haar nu 3 1/2 jaar inmiddels, een teefje en ze is gesteriliseerd(/gecastreerd, haar baarmoeder en eierstokken zijn er uitgehaald, al gedaan voordat we haar overnamen van vorige eigenaren).

Afgelopen zaterdag was er de jaarlijkse BBQ vlakbij het straks met wat familie. Juultje was de eerste hond die in de familie kwam, het was voor haar de 4e keer dat ze mee ging. In de loop vd tijd zijn er meerdere honden bij gekomen, waaronder een shih-tzu teefje. De shihtzu en Juultje hebben een tijd lang best veel mot gehad met elkaar maar eindelijk na 2 jaar kunnen ze elkaar negeren. In het begin was het dus wel soms grommen/snauwen/etc. Dit keer was er een ander teefje bijgekomen, een oppashond van 1 van de familie en dit was een flatcoat teefje. Het eerste wat Juultje doet is deze hond aanvallen en ze liggen te rollebollen.
Een familielid die al blijkbaar jarenlang honden heeft getraind/gehad grijpt in en vertelt me dat Juultje onzeker/beschermend is wanneer ik in de buurt ben. Nu weet ik wat ik al snel gespannen raak als er een hond in de buurt is waar Juultje op duikt. Toen dit dus weer gebeurde, ben ik weggelopen (op advies van die man) en was het ineens over. Het komt dus wel van mijn kant vandaan, maar wat het dan precies is weet ik eigenlijk niet. Want zodra alle 6 de honden op het strand waren was er helemaal niets meer aan de hand en heeft Juultje zelfs nog een poging gedaan om met de flatcoat teefje te gaan spelen!

Wat is het nu precies? Juultje is mijn eerste hond en ik ben wel bezig met het lezen over hondengedrag, maar wat ik hier nu mee moet doen heb ik geen idee van. Ik weet dus dat ik dit gedrag veroorzaak, want zodra ik weg loop is er ook niets meer aan de hand. Is het dan dat Juultje mij wilt beschermen tegenover de andere hond(en)? Is het de situatie, gewoon de familie samen met een vreemde hond die ze weg moet hebben want het is \'haar\' familie? Of is ze ook gewoon een beetje moeilijk op dat gebied? En hoe moet ik hier dan op reageren?

Ik heb namelijk echt het gevoel dat het mijn schuld is (wat wss ook zo is), maar gewoon het gevoel dat ik het niet goed doe, dat ik haar verpest heb of weet ik veel, ik voel me gewoon best wel naar door. Ik heb ook ff een potje zitten janken omdat ik Juultje nooit zo zie, normaal gesproken is het nooit zo heftig. En ik schrok er natuurlijk van.

Ik hoop dat ik het een beetje duidelijk heb uitgelegd, als er vragen zijn hoor ik dat graag.

Overigens begon ik ook weer te twijfelen van volgens die man (die zgn hondenexpert is) vertelde mij ook dat Juultje de baas over mij was omdat ze ook gezellig op de bank mag liggen ? Hij kwam iig over dat hij voor de dominantietheorie is.

Dus ik ben nu best wel in de war over alles... kan iemand mij helpen?

Groetjes Daan

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Beschermend gedrag? " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Brenda, Tessa & SkyBrenda, Tessa & Sky 3 doggies

honden foto van Brenda, Tessa & Sky

Hey Daan,

Je hebt al geconstateerd dat het "negatieve" gedrag van Juultje eigenlijk bij jou vandaan komt, ik denk dat je het beste gewoon positief naar de honden kan kijken als ze bij elkaar komen, je weet immers dat het wel goed gaat als je er niet bij bent! Als jij je niet druk maakt om de confrontatie doet Juultje dat vast ook niet!

Dat Juultje de baas over jou zou zijn omdat ze gezellig op de bank mag liggen vind ik een vreemde theorie, ik ken maar heel weinig hondenhouders waarbij de hond niet op de bank mag.... Tessa en Sky liggen ook vaak gezellig bij ons op de bank, lekker knuffelen, alleen wanneer wij zelf rustig op de bank willen zitten/hangen/liggen dan mogen ze er niet op, ik ben van mening dat als je grenzen stelt er niets aan de hand is, Tessa en Sky mogen dan ook alleen op uitnodiging bij ons op de bank komen.

honden page profiel Danielle en JuultjeDanielle en Juultje

honden foto van Danielle en Juultje

Ja dat is dus het probleem... Ik kan dat gevoel niet zo goed van me af zetten. Maar misschien ook omdat ik niet precies weet waarom Juultje zo 'handelt', dus zou het wel beschermend kunnen zijn dat ze niet wilt dat een bepaalde hond in de buurt komt? Andere hondjes mogen dan weer wel bij mij in de buurt komen dus dat vind ik wel apart. Maarja misschien komt dat ook omdat ik daar dan niet bang voor ben dat het escaleert ofzo. Wow ik word nu echt gek van mezelf O-)

Ja naja ik vond het ook wat raar overkomen dat Juul de baas over mij zou zijn omdat ze op de bank mag... Ze weet bv dat ze bij mijn vader niet op de bank mag omdat mijn vader dat liever niet wilt, dus dat doet ze niet, bij mijn moeder mag het wel dus daar doet ze het wel. En de meeste honden die ik ken liggen ook gezellig op de bank, dus ja het is wel vreemd.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Ga jezelf nou niet onzeker voelen door een man die wel even verteld hoe fout jij bent hoor, zo zwart wit is het allemaal ook niet en situaties als die jij beschrijft zijn niet de makkelijkste en kan er weleens wat gebeuren door alle drukte en spanning.

Natuurlijk zijn wij mensen vaak de "schuldigen" als er iets mis gaat, de hond is blijkbaar niet de rustige, uitgebalanceerde hond in welke drukke situatie dan ook, die wij ervan hadden moeten maken. Daar moet dus nog aan gewerkt worden als dit niet zo is. :-) Rust en zekerheid uitstralen is idd een kunst :-)

Een hond is niet jouw baas en het lijkt me al heel sterk dat de hond dat zelf vindt, omdat ze op de bank mag liggen hoor, het is een regel die vroeger werd gebruikt om het mensen makkelijker en overzichterlijker te maken.

Hier is een leuk artikel om eens door te lezen



http://moniquebladder.com/2011/04/28/de-baas-of-de-leider-is-er-een-verschil/


honden page profiel Brenda, Tessa & SkyBrenda, Tessa & Sky 3 doggies

honden foto van Brenda, Tessa & Sky

Snap dat het moeilijk is om dat gevoel van je af te zetten, maar je hebt dat gevoel dus niet altijd.... doe het gewoon in fases, vraag je familie om eens af te spreken in een bos ofzo met de oppashond.... andere omgeving voor de doggies maar ook voor jou, niet teveel mensen eromheen, het is natuurlijk ook druk met zo'n familie bbq.....

Ben mezelf ook hard aan het "heropvoeden" hier, hebben sinds 2 maanden een tweede hond en zie bij mezelf ook een heleboel dingen die ik anders moet doen dus begrijp hoe je je voelt, en ook de verwarring, het ene moment heb je het idee hé ik ben goed bezig, het andere moment SHIT daar ga ik ff de mist in!!!

Komt vast goed met ons hahaha

honden page profiel Danielle en JuultjeDanielle en Juultje

honden foto van Danielle en Juultje

@Dobry: omdat ik nog iets te onzeker ben over dat hele honden gedrag (waar ik ook gewoonweg mee moet stoppen) raak ik er wel van in de war ja. Over die linkjes, waren erg interessant om te lezen!

@Brenda: ja ik heb het gevoel alleen wanneer een hond eigenlijk constant om je heen is... Als ik gewoon een uur ga wandelen en ik kom honden tegen is het geen probleem, ze hebben de ruimte, kunnen elkaar ontlopen etc. Succes met je 'heropvoeding'! Ik zal er ook nog aan moeten werken.

honden page profiel Danielle en JuultjeDanielle en Juultje

honden foto van Danielle en Juultje

Nog steeds zit ik met vragen..

Hoe kan ik nu het beste reageren als ze 'uit bescherming' een hond aanvalt? Weglopen, moet ik haar roepen, of juist niet haar naam roepen...

Laatst waren we wel op het strand wat heel goed ging, dan is ze de sociale hond. Zeker 5 hondjes waar ze kennis mee heeft gemaakt, alleen even ruiken en weer verder gaan. Maar ik merk dat ik toch gespannen raak als ik een hond tegen kom, al is mijn vertrouwen wel wat beter geworden omdat het gisteren zo goed ging. Ik ben dus gewoon steeds door gelopen zodat ik op een goede afstand stond (geen reden voor haar om dan ineens aan te vallen).

honden page profiel BoogyBoogybijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Boogy

Het heeft met je " energie" te maken. Het is niet zo zweverig als het klinkt haha.

De hond spiegelt jou! Wanneer jij gespannen bent zal de hond dat ook zijn wanneer jij zenuwachtig bent zal de hond dat ook zijn. Wanneer een hond dat is is hij niet stabiel en zal hij afwijkend gedrag gaan vertonen (dit is heel kort door de bocht hoor maar even gewoon ter info).

Wat je naar mijn mening zou moeten doen is jezelf (van binnenuit) rustiger maken. Vergeet wat er is gebeurd vroeger (vorige familie dagen), doet de hond ook. De hond leeft in het hier en nu. Die denkt niet aan de vorige keer, die denkt alleen aan het moment zelf en reageerd. Wanneer jij bij het zien van een andere hond er al vanuit gaat dat er wel weer wat zal gebeuren, straal je dit uit naar je hond toe en vaak zal dit dan ook gebeuren. Wanneer jij ook in het nu leeft en gezellig de honden de gang laat gaan (natuurlijk onder supervisie) zal je zien dat jouw hondje ontspannen is en het gedrag niet gaat vertonen.

Jouw familielid had gelijk, een hond is een spiegel van jezelf.

Succes!

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Blijkbaar doe jij iets wanneer je een andere hond ziet, deze stress signalen geef je onbewust. Honden zijn heel goed in het lezen van lichaamstaal. Jouw hond ziet jouw stress en gaat iets aan de oorzaak doen. Waarschijnlijk heb je in het verleden ook gereageerd die je hond als instemming of zelfs aanmoediging opvat. Bv roepen of schreeuwen. Jij denkt dat je je hond vertelt dat niet te doen en je hond denk "zie je wel, de baas doet ook mee, ik heb gelijk" Door weg te lopen haal je voor je hond de reden en de steun voor het vertoonde gedrag weg, ik zou niet roepen.
Als je heel goed na gaat denken over hoe je reageert wanneer je gedonder verwacht kan je jezelf leren om bewust anders te reageren èn je kan je hond leren dat jouw stressignaal betekent dat ze bv iets lekkers krijgt. Dus je kan de betekenis van jouw, sneller ademen, verstijven, etc veranderen èn je kan ipv snel ademen bewust een rustige buikademhaling kiezen. Het mooiste is als iemand je daarbij kan helpen door je bv een keer te filmen of gedrag te benoemen wat je vertoont in een stresssituatie.
En ik gooi er een linkje tegenaan, gaat niet precies over jouw probleem maar kan je wel helpen.
http://www.clickertraining.com/files/Emma_Clean_Run.pdf

honden page profiel Danielle en JuultjeDanielle en Juultje

honden foto van Danielle en Juultje

Bedankt voor de berichten, het zorgt wel voor opheldering en wat duidelijkheid!

Ik besef me ook, ik ben natuurlijk nog nooit op cursus geweest. Ik wil het wel, maar de tijd is er niet (druk studentenleven) maar hopelijk kan ik het als nog doen in de toekomst, ik denk dat mij dat ook meer zelfvertrouwen zou geven.

honden page profiel Brenda, Tessa & SkyBrenda, Tessa & Sky 3 doggies

honden foto van Brenda, Tessa & Sky

Hey Danielle

Een cursus is (vind ik) echt een aanrader, het zal je zeker meer vertrouwen geven, vooral omdat er tijdens de cursus ook andere honden zullen zijn en de trainer je eventueel kan begeleiden in hou je ermee om moet gaan als het wel "fout" dreigt te gaan voor jou gevoel.
Wens je heel veel sterkte en geloof in jezelf, maar vooral in je hond, dan komt het helemaal goed!!!

honden page profiel Danielle en JuultjeDanielle en Juultje

honden foto van Danielle en Juultje

Ik wil dolgraag op cursus maar het zit er voorlopig niet in. In het verleden wild eik me wel aanmelden, maar omdat we echt in the middle of nowhere wonen kon ik niet bij de cursus komen (rijden na 6 uur geen bussen daar naartoe en mijn ouders konden niet rijden op dat moment). Nu zit ik op kamers en ga ik binnenkort op stage, dus veel ben ik er niet meer helaas. Daarom hoop ik wanneer ik klaar ben met stage, het wel te kunnen proberen :-)

Dit is echt het enige 'probleem' waar we tegen aan lopen, verder is Juultje ontzettend lief, ze luistert goed, doet alles prima dus ergens doe ik het ook wel goed als hondenbaasje O-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Beschermend gedrag? " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: zorgen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^