cursus volgen: één baas of twee?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel KeesWKeesW

Als je met een puppy cursussen wil volgen, is het dan beter om één persoon als 'baas' te zien die de cursussen loopt of kun je dat met je partner afwisselen?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "cursus volgen: één baas of twee?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D

honden foto van J. & T. van H & D

Ik vind het geen probleem, als de andere baas aan de kant staat kun je ook heel veel leren, tenminste dat horen wij vaak. Ook is het voor de eenheid in de opvoeding ook een goeie zaak, zo kun je elkaar aanvullen, verbeteren en steunen en zo reageren jullie allebei het zelfde op de hond :-)

honden page profiel Anne met Ike en JackoAnne met Ike en Jacko

honden foto van Anne met Ike en Jacko

Hier hebben we met beide mannen afwisselend les gevolgd.
Tot ze beide A+ zaten, toen eb ik het overgenomen omdat ze beter op mij reageerde en gewoon beter luisteren dan naar mijn ex-vriend.
Maar als jij les volgt en je partner kijkt, kan men ook veel van opsteken!Termen, handgebaren, houdingen,...

honden page profiel hondhond

honden foto van hond

Wij gaan ook met meerdere mensen naar cursus. Ik ging altijd samen met 1 van de kids. Toen ik last kreeg van een hernia en geen cursus meer kon doen konden mijn kinderen , 11 en 9, het van mij overnemen. Toen ik herstellende was van mij operatie heeft mijn man samen met de kids de cursus gedaan. Doordat wij met het hele gezin de cursus deden wisten we ook allemaal wat te doen. Wat ik ook handig vond was dat 2 altijd meer onthouden dan 1 en we hierdoor de mensen die die week niet mee waren thuis goed konden vertellen wat we allemaal gedaan hadden. Ook is het handig met het thuis oefenen omdat we allemaal weten hoe het moet, kunnen we elkaar ook op de kleine dingen wijzen die toch nog niet helmaal zijn zoals het hoort denk hierbij aan houding, toon van stem of de plek waar de hond moet zitten of staan.
Ons is het prima bevallen en onze leidster vind het geen enkel probleem. Zij geniet hier alleen maar van zij ziet dat we met het hel gezin enthousiast werken met onze hond.

honden page profiel DoberkikiDoberkiki

honden foto van Doberkiki

ik verkies één persoon, enkel voor het gemak van de hond.
Met twee is natuurlijk voor de opvolging beter.
Hangt natuurlijk erg van de hond af, of 'ie twee baasjes accepteert.(Voor de oefeningen speelt dit waarschijnlijk geen rol)

honden page profiel EvaEva

honden foto van Eva

Vaak heeft de hondenschool hier een regeling voor.

Mochten jullie het allebei prettig vinden om te trainen, ga dan allebei naar alle trainingen. Zo krijgen jullie beide mee wat er gebeurt, wat er wordt gezegd, hoe het wordt uitgelegd en wat er verwacht wordt de volgende keer. Mij lijkt het me heel praktisch omdat je ook samen thuis kan trainen en elkaar kan helpen. In je eentje zie je toch minder dan samen. Ook duidelijk voor jullie pup. Jullie zijn allebei het baasje.

honden page profiel DoberkikiDoberkiki

honden foto van Doberkiki

@Eva; ik weet van sommige rassen,zoals een Dobermann, dat die eigenlijk maar één echte baas accepteren. Ze kunnen wel naar meerdere luisteren, maar in essentie is het er maar een.

ik ben natuurlijk ook voor gezamenlijke trainingen hoor.(gemakkelijk)

honden page profiel ka-girlka-girl

honden foto van ka-girl

Ik geef zelf puppenles en moet wel zeggen dat als je 2 mensen hebt die de pup begeleiden en het gaat beter bij de 1 dan de ander. Dat diegene waar het wat minder bij gaat, uiteindelijk beslist dat diegene waar het wel goed gaat maar gaat lopen. Die is dan meestal wat meer op de achtergrond aanwezig en probeerd zijn/haar partner te corrigeren. Dit vind ik altijd wel jammer. Vaak doen ze dat om schaamte; waarom lukt het bij haar wel en niet bij mij? of, straks denkt de groep dat onze hond niet luisterd en dat is dan mijn schuld (of zo iets)
Dat is mijn ervaring. Maar vind het altijd wel goed als er 2 personen met 1 hond trainen (en het goed gaat).

honden page profiel Dewi • Promise • DuukDewi • Promise • Duuk

honden foto van Dewi • Promise • Duuk

Als het voor iedereen werkt (beide partners en de hond) denk ik dat het goed is. Ik wilde vriend ook altijd aanmoedigen het een keer te proberen. Had mij heel leuk geleken ze een keer vanaf de zijlijn bezig te zien.
Maar hij wilde niet, voelde zich dan te bekeken door mij zoals ka-girl hierboven zegt.

honden page profiel Anna-WietskeAnna-Wietske

honden foto van Anna-Wietske

Bij ons loopt iedereen met de pup in huis en buitenshuis.
Mijn man mijn zoon en ik.
Wij zijn alledrie roedellijder om zo maar te zeggen haha.
De honden zijn het meest bij mij omdat ik meer thuis ben dan de rest.

honden page profiel Esther&Tibbe Esther&Tibbe

honden foto van Esther&Tibbe

Mijn vriend en ik doen de cursus samen, ik heb niet altijd de energie om het te doen wegens ziekte dus soms neemt m'n vriend het over. Maar we vinden het daarbij ook allebei leerzaam om erbij te zijn dus we gaan altijd samen.
Gaat prima hoor! Ik vind het leuk om zelf te doen maar ook heel leuk en leerzaam als mijn vriend de cursus een keer doet, dan zie je toch weer andere dingen dan wanneer jezelf loopt.

honden page profiel marionmarion

honden foto van marion

op onze hondenschool mag je de puppie cursus samen doen in de zin van afwisselend de lessen volgen als er 1 verhinderd is maar bij de vervolgcursussen mag dat niet

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

Ik doe de cursussen gewoon alleen, moet ook eerlijk zeggen dat ik het vaak rommelig vind 1 hond 2 bazen.
Puppycursus oke de meeste stoppen daarna toch maar als je verder gaat lekker alleen en als mijn man ook bezig wil zijn met de hond op cursus gebied gaat hij zelf een andere cursus met de hond volgen.

honden page profiel  Kiki met Harley D. & Pampus Kiki met Harley D. & Pampus

honden foto van  Kiki met Harley D. & Pampus

ook ik doe de cursus alleen.
Harley reageert dan ook niet goed op andere mensen die
hem commando's willen geven.
als leek zijnde denk ik dat het echt aan je hond ligt,
of hij / zij het allemaal prima vind en er geen problemen van maakt.

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

bij ons mocht het wel met z'n tweeen, maar dan moesten we er wel elke keer samen zijn en niet de ene week de een en de andere week de ander. dan moeten ze alles elke keer dubbel uitleggen

honden page profiel delilah, (mede)baasje van drumdelilah, (mede)baasje van drum

honden foto van delilah, (mede)baasje van drum

laat 1 iemand vast trainen , maar laat de rest van het gezin meekijken ;-) thuis kun nen andere gewoon de oefeningen doen.

honden page profiel Sam voortaan zonder ZoëSam voortaan zonder Zoë

honden foto van Sam voortaan zonder Zoë

ik had hiervoor een rottweiler.
die kocht ik toen zij drie was

ik ben toen op gehoorzaamheidstraining geweest bij de rottweilerwerkgroep
daar mocht alleen de baas met de hond trainen.

ik was een keer lichamelijk niet lekker waardoor ik niet kon trainen.
mijn vriend heeft toen de les gedaan. ik was wel mee gegaan naar de club.
maar er werd toen gezegd dat alleen ik met haar mocht trainen

honden page profiel Janaida & MikaJanaida & Mika

honden foto van Janaida & Mika

ik denk dat het per school verschilt
Bij ons wilden ze dat één de cursus volgde, behalve als er iets was waardoor je verhinderd was mocht iemand anders het doen. Maar ze gaven dan nog de voorkeur er aan de je dan zelf een inhaalles volgde ipv die ander.

honden page profiel Mira&ik&Lobs altijd in mn hartMira&ik&Lobs altijd in mn hart

honden foto van Mira&ik&Lobs altijd in mn hart

Mijn man en ik gaan altijd samen naar de training. Alleen als Jos niet kan ga ik alleen. We gaan nu ook met twee honden. We wisselen ook af met hond. Ik doe het meest met de honden en juist daarom vind ik het belangrijk dat mijn man ook met de honden traint. Ze moeten naar hem ook luisteren als ik er niet ben. Gelukkig hebben ze hier op onze hondenschool geen problemen mee. Er zijn ook ouders die een kind mee nemen.

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D

honden foto van J. & T. van H & D

Ik heb laatst vijf kinderen gehad in de les elke week weer een ander, en je steekt zelf ook nog veel op ;-)

honden page profiel Irene Emma. Irene Emma.

honden foto van Irene Emma.

Wij hadden toen 2 honden ,dus samen . Maar wij hadden ook 2 kinderen thuis en moesten vertellen hoe ze het moesten doen,mijn zoon vond het in de eerste instandsie onzin,later begreep hij het gelukkig. Of je het alleen doet maakt niet uit ,je moet op een lijn met je huisgenoten zitten.

honden page profiel KeesWKeesW

Nou, dat is nogal wat stof tot nadenken die jullie me hier met z'n allen geven...! Hartelijk bedankt allemaal voor die reacties.
Gelukkig hebben we nog voldoende tijd om eea af te wegen; we hébben inmmers nog niet eens een hond, dat gaat pas medio volgend jaar gebeuren.
Als ik de reacties nu zo overzie (en een beetje mijn eigen idee eraan toevoeg..) denk ik dat het allerbelangrijkste is dat de personen die met de hond zullen omgaan een vergelijkbare benadering van de hond hebben. Dwz dat de gedachte gedeeld wordt dat de hond in elk geval onderin de 'roedel' thuishoort en zeker niet en nieuwe huisgenoot met menselijke trekjes is.
Binnen die vergelijkbare benadering lijkt het me ook belangrijk dat een zelfde 'methodiek' van opvoeden/commando's geven wordt gebruikt. Positief, belonend, vs meer straffend...
Tenslotte zou, zo begrijp ik uit de reacties, ook het karakter van de hond (en misschien ook wel van de betrokken mensen...) de uiteindelijke keuze tussen 'alleen of samen' mee bepalen.
We slaan dit allemaal op en houden er rekening mee bij zowel het kiezen van een pup als daarna de school.
Bedankt allemaal!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "cursus volgen: één baas of twee?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: welk ras is je hond?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^