Verschil wachten en blijf + Speuroefeningetjes

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel PowerfulDogsPowerfulDogs

honden foto van PowerfulDogs

Ik zou graag willen weten wat het verschil precies is tussen wachten en blijf. Binnenkort gaan we weer naar cursus waar deze dingen ook geleerd moeten worden voor het examen. Dus ik wilde alvast gaan oefenen.

En weten jullie nog leuke speuroefeningetjes? Milo vindt speuren erg leuk, maar de dingen die wij nu doen worden een beetje saai voor hem. Wij verstoppen nu iets waar we 2 dingen van hebben, zoals: koffiepad, theezakje en geurkaarsen. Daar laten we één van ruiken en dan moet hij de andere opspeuren en gaan zitten zodra hij deze gevonden heeft.

Alvast bedankt!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Verschil wachten en blijf + Speuroefeningetjes" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel sofie, Lucky en Zita <3sofie, Lucky en Zita <3 3 doggies

honden foto van sofie, Lucky en Zita <3

Ik kan je niet helpen, maar ik volg graag even mee :-)

honden page profiel NaomiiNaomii 3 doggies

honden foto van Naomii

Bij ons is het verschil tussen wachten en blijf dat als ze loslopen enze heel ver voor me uitlopen dat ik het commando 'wachten' zeg en zodra ik er ben of zodra ik zeg vrij mogen ze weer verder,

Blijven is net andersom dan leg of zet ik hem neer en loop ik erbij weg en mogen ze pas van die plaats af als ik zeg 'kom voor' of 'hier' of 'vrij'

Het zou vast ook anders kunnen maar ik gebruik deze 2 commando's zo O-)

Groetjes,

honden page profiel Jeroen & LolaJeroen & Lola 3 doggies

honden foto van Jeroen & Lola

toevallig vd week op cursus gehad...
"Wachten" is voor eventjes...bv deur open maken, wachten voor d edeur, en met aan en oflijnen...
"blijven" kan voor langere tijd zijn...

zo is het tenminste bij ons O-)

honden page profiel Heleen, Brit & CodyHeleen, Brit & Cody 3 doggies

honden foto van Heleen, Brit & Cody

Bij iedereen dus weer anders.

Bij ons is het:

"wachten" als ze op een gegeven moment weer weg mogen, ook zonder dat we er weer naast staan. (bijv. als jij eerst door de deur loopt, wachten met oversteken)

"blijf" echt alleen weer weg mogen als we weer terug naast ze staan en toestemming geven (op cursus dus, als je ervoor moest gaan staan, rondje lopen, en dan er weer naast gaat staan als de oefening is afgelopen)

Anoniem (Gast)

commando "wacht" wordt tijdens een cursus vaak gebruikt wanneer de hond op zijn plaats moet blijven zitten/liggen en moet wachten op het volgende commando wat hij krijgt zoals "hier" of "voor"

commando "blijf" is in de regel ten alle tijden blijven op de plaats waar je de hond hebt achtergelaten en deze moet dan wachten totdat de baas weer terugkomt bij de hond om het commando op te heffen

honden page profiel Elly Van HeeringenElly Van Heeringengoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Elly Van Heeringen

Blijf is net zolang op de plek tot de baas weer terug bij de hond en dan volgt het volgende commando
Wacht is wachten tot er een commando volgt zonder dat de baas eerst terug is naar de hond

honden page profiel MissyMissy 3 doggies

honden foto van Missy

Bij de jachttraining: Wacht! (= op een nieuw commando, zoals hier, of apport) Blijf! (= tot ik bij je terugkom om je op te halen).

Maar omgekeerd kan ook, de woorden zijn niet belangrijk, wel dat je er altijd consequent hetzelfde mee bedoeld. :-)

honden page profiel PowerfulDogsPowerfulDogs

honden foto van PowerfulDogs

Bedankt voor de reacties! Het is helemaal duidelijk. Wachten gebruikten we al (op de goede manier gelukkig) en met blijf zijn we vandaag begonnen.

Weten jullie ook nog leuke speuroefeningetjes?

honden page profiel PowerfulDogsPowerfulDogs

honden foto van PowerfulDogs

Bedankt voor de reacties! Het is helemaal duidelijk. Wachten gebruikten we al (op de goede manier gelukkig) en met blijf zijn we vandaag begonnen.

Weten jullie ook nog leuke speuroefeningetjes?

honden page profiel Dewi • Promise • DuukDewi • Promise • Duuk 3 doggies

honden foto van Dewi • Promise • Duuk

Speuroefeningetjes? Oke ;-)
Ik noem dit trouwens niet speuren, maar zoeken. Hoop dat het is wat je bedoelt.
Ik doe dit met lekkers, kan ook met speeltjes als je hond daarvan houdt.

-Doe wat tonijn of ander sappigs in een sok en sleep hier een spoor mee. Laat je hond het spoor uitwerken/nazoeken met als beloning op het einde wat lekkers of speeltje.
-Leer je hond dat een bepaald doosje of trommeltje een trommeltje met iets héél lekkers erin is. Makkelijk beginnen, maar uiteindelijk kun je je hond leren dat ie waar dan ook (binnen, tuin of tijdens wandeling) gaat zoeken naar het door jou verstopte trommeltje.
-Hang (bijv. aan de deurpost) touwtjes met daaraan op verschillende hoogten worstjes. Aan je hond de taak uit te zoeken hoe hij dit kan bemachtigen. Je kunt het later moeilijker maken door een papieren zak op te hangen met daarin het lekkers. Daarna kun je weer een doosje met het lekkers in de zak doen. En zo verder, en zo verder.
-Iets lekkers in een dichte doos verstoppen. Wordt dit gemakkelijk kun je een doos in de doos doen. En in die doos weer een doos en een doos en een doos... je snapt 'm wel ;-)
-Lekkers in een laagje water leggen, ook het water kun je weer steeds dieper maken. Leert je hond snorkelen :-)
-Lekkers tussen de pagina's van een dik (telefoon)boek doen. Scheuren maar!
-Lekkers verstoppen in proppen papier, tussen een grote handdoek/laken.
-Allerhande materialen neerzetten/leggen. Oude schoenen/kleding/zakken/dozen/wcrolletjes/eierdoosjes/plastic plantenpotten/alles wat je maar kunt vinden. Hier tussen/in/op lekkers verstoppen.
-Een doos maken met hierin proppen papier/hooi/textiel whatever en daar het lekkers tussendoor. Een soort grabbelton voor honden.
-Voordat je je was in de machine doet, de hond laten snuffelen. Kan met of zonder lekkers erin. De hond zal dit met heel veel interesse doen.

Dat geldt trouwens voor veel snuffeldingen, er hoeft niet persé eten aan te pas te komen. Het snuffelen op zich is voor een hond al vaak een hele belevenis. Je kunt bijvoorbeeld ook als je de kans hebt je hond op afstand laten ruiken aan een andere hond of andere diersoort. Neem een lapje en wrijf hiermee over koe/kat/varken/geit/paard. Je hond zal dit prachtig vinden!

Je hond echt moe maken? Geef 'm een snuffelwandeling. Steek je neus maar overal in, ik loop wel met je mee. Voor je hond heel bevredigend, het geeft hem het gevoel dat jullie samen bezig zijn en het neusgebruik (in een interessante omgeving) maakt je hond heel voldaan.
Ik ga wel eens met de honden naar bijv. het station of een leeg terras na een drukke avond. Succes verzekerd! ;-)

Ik kan zo nog uren doorgaan, wil je meer weten, hoor ik het vanzelf.
Snuffel ze!

honden page profiel Moos!Moos! 3 doggies

honden foto van Moos!

@ Dewi en de beardeds: Wat een leuke oefeningen heb je beschreven...bedankt je hebt me inspiratie gegeven!!!! Moos zal je dankbaar zijn :-D !

Had vandaag wat kaas meegenomen tijdens de wandeling. Beetje een suf rondje is dat want hij mag daar niet los. Er staan rond de singel veel grote bomen, ik laat Moos dan zitten en wachten...vervolgens verstop ik een stukje kaas in de boom (onder wat schors of in een kier)...Moos laat z'n neus het werk doen! Maak het hem soms wat moeilijker, door de kaas geur op meerdere plekken te markeren ;-) !

Veel plezier!

honden page profiel Dewi • Promise • DuukDewi • Promise • Duuk 3 doggies

honden foto van Dewi • Promise • Duuk

@ Moos, graag gedaan :-)

Die van de schors doe ik inderdaad ook. Leuk he, hoe ze dan fanatiek de boom afsnuffelen :-)

Zo kun je je buiten ook weer door heel veel dingen laten inspireren om neusoefeningetjes mee te doen.

honden page profiel Sigrid, Sandy, Diva & NalaSigrid, Sandy, Diva & Nala 3 doggies

honden foto van Sigrid, Sandy, Diva & Nala

hoe je het verschil het beste kan onthouden is wacht opdarcht en blijf is op de zelfde plek blijfen

honden page profiel FriedaFrieda 3 doggies

honden foto van Frieda

Hoi!
ik ben wel heel benieuwd hoe je dat met die twee dezelfde dingen hebt aangeleerd! Kan je dat beschrijven, dan heb ik naas al die leuke dingen die Dewi en de beardeds beschrijft ook leuk gaan doen.

honden page profiel PowerfulDogsPowerfulDogs

honden foto van PowerfulDogs

We hebben eerst het woordje 'zoek' geleerd. Door iets lekkers op de grond te strooien en 'zoek' zeggen.

Volgende stap: Milo op de gang en iets lekkers verstoppen op niet al te moeilijke plaatsen. Uit de hal halen en 'zoek' zeggen. En dan steeds moeilijkere plaatsen en steeds minder lekkers. Je begint bijv. met 10 brokjes en je bouwt dit af.

Tweede stap: Milo op de gang en de koffiepad of wat dan ook 'verstoppen'. Wij zijn gewoon begonnen door de koffiepad midden in de woonkamer te leggen en een spoortje te trekken over de vloer. Je laat de andere koffiepad ruiken en je zegt: 'zoek'. Milo had het meteen door. Hij had alleen wel de neiging om meteen de koffiepad te slopen als hij hem had gevonden. Daarom hebben we hem nu aangeleerd om te gaan zitten bij datgene wat hij heeft gevonden.

Als je ziet dat hij het moeilijk vindt dan laat je het nog een keer ruiken en wijs je het gebied aan waar hij moet zoeken.

Vervolgens kun je het wat moeilijker maken. Zo hebben we het ook gedaan met theezakjes, dan moest hij de aardbeienthee zoeken en dan verstopten we ook een citroenthee. Ook kun je het zoekgebied natuurlijk steeds verder uitbreiden.

Het leuke is dat je ziet dat hij steeds beter zijn neus gaat gebruiken.

honden page profiel FriedaFrieda 3 doggies

honden foto van Frieda

Ha leuk!
dank je! Het lekkers zoeken kan hij al, dus ik ben benieuwd of hij ook de stap gaat maken naar spullen toe!

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP) 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Hier heel simpel: wachten = stilstaan. Blijf is vaak blijven liggen.

Wachten gebruik ik hier voor het oversteken, als hij te ver vooruit loopt enzovoorts.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Verschil wachten en blijf + Speuroefeningetjes" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Trucjes aanleren?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^