Schotse Terriers en windhonden gezocht!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel NOPPELNOPPEL

honden foto van NOPPEL

Hallo,

Misschien hebben jullie mijn andere Topic wel gelezen, dit is dezelfde oproep gericht aan de Schotse Terriërs en windhonden. Ik heb nog geen windhonden en maar 1 Schotse Terrier.

Voor degene die het nog niet gelezen hebben:

Ik ben een 4e jaars kunstacademie studente.
Naast kunst heb ik een grote passie voor honden en ga komend jaar beginnen aan de opleiding tot kynologisch gedragstherapeut.
De combinatie van kunst en honden vind ik heel interessant. Mijn derde hobby is schaken, en zo is mijn eerste grote project snel bedacht.

Een levend schaakspel met honden.
Elk van de stukken vertegenwoordigd een ander ras.

Pion (2x8) Dwergschnauzer / Schotse Terriër
Dame (2x1) Duitse herder korthaar
Koning(2x1) Duitse herder langhaar
Loper (2x2) Windhond (uit aanmeldingen wordt selectie gemaakt)
Paard (2x2) Poedel (groot)
Toren (2x2) Eurasier

Ik ga de honden samen met de baasjes trainen.
De trainingen beginnen met groepjes van 8 die ik uitbouw naar het hele schaakspel.
De groepjes worden op woonplaats ingedeeld waarbij het gemiddelde daarvan de trainingslocatie wordt.

De honden leren onder lastige omstandigheden te blijven zitten tot maximaal 6 minuten.
enkele honden gaan leren naar een bepaald veld of van het bord af te verplaatsen.

Het belangrijkste is dat de honden het leuk vinden, ik zal er alles aan doen om dit te bereiken.
Meer info is te vinden op www.schaakhond.nl en aanmelden kan via [email protected]

Hieronder de meest gestelde vragen.


-Wat is er leuk aan voor de honden?
Ik zal er alles aan doen om de honden het naar hun zin te krijgen. Dit wil ik doen door de training leuk te houden. De training zal niet alleen maar uit zitten bestaan.
De tijd van het zitten zal uitgebouwd moeten worden maar zal niet langer dan 6 minuten zijn. Verder wil ik de honden alleen positief belonen en niet corrigeren als ze niet blijven zitten bijvoorbeeld. Het moet leuk zijn voor ze, is het dit niet, dan moet ik mijn plan aanpassen zodat ze het wel leuk gaan vinden.
Na de training is er de mogelijkheid om los te wandelen met de honden.

-Wat moeten de honden doen/leren?

De honden moeten ongeveer 6 minuten kunnen blijven zitten terwijl er andere honden doorheen lopen. De honden die lopen moeten zich niet laten afleiden door de andere honden. Enkele honden moeten 1 of twee commando's leren waarbij ze naar een ander veld lopen en daar gaan zitten, of, als ze geslagen worden naast het veld gaan zitten.
Dit alles gebeurd op afstand van de baasjes.

-Krijgen 32 honden geen ruzie?

Doordat ik de trainingen langzaam opbouw van groepjes van acht, naar 16, naar 24 en uiteindelijk naar 32 probeer ik de honden te laten wennen aan elkaar en zo de kans op erge ruzie kleiner te maken. Ook hier geldt, gaat het te snel voor de honden, wacht ik nog een training langer of voeg ik minder honden tegelijkertijd toe.

-Hoe ga je ze trainen?
De honden ga ik doormiddel van positieve bekrachtiging trainen. Zo doen de honden alles uit vrije wil en niet omdat ze bang zijn voor de correctie. De training zal in ieder geval uit twee delen bestaan.

1. Zitten.
De honden moeten leren zitten wat uiteindelijk ongeveer 6 minuten zal zijn. Hierbij mogen ze niet gaan liggen. Dit is een hele uitdaging, want tijdens een partij zullen er andere honden doorheen gaan lopen. Dit ga ik dan ook trainen.
Ik begin zoals bij de A cursus de honden te laten zitten met de baasjes er tussen. De honden gaan langzaam steeds dichter bij elkaar zitten en de baasjes verder op afstand staan. Als de honden op afstand 2 meter uit elkaar kunnen zitten zal er iemand met een hond door gaan slalommen. Wanneer dit goed gaat gaan de honden ook weer steeds dichter bij elkaar zitten. De honden die slalommen wisselen continue.

2. Verplaatsen.
De honden die in de partij moeten verplaatsen zullen worden getraind om op commando naar een bepaald veld te lopen en weer te gaan zitten. De partij ligt vast en de honden verplaatsen maximaal 2 keer. De andere honden kennen de commando's niet dus die worden niet verder afgeleid. Ik leer ze wel een ander veld aan om mee te kunnen doen.

-Waarom heb je voor deze rassen gekozen?

Ik heb geprobeerd de personages zo goed mogelijk in het uiterlijk van de honden terug te laten komen. De pionnen geven mij het gevoel als moedige ridders die weten dat ze opgeofferd zullen worden. De Dwergschnauzers hebben dat dappereridder postuur, met name door het kapsel. De torens zijn groot, sterk en deinzen nergens voor terug. Dit gevoel heb ik ook bij de Eurasïer. Ze zijn breed, waardoor ze overkomen alsof ze de hele wereld aankunnen.
De paarden zijn poedels, deze heb ik gekozen vanwege hun haar, ze zijn mooi in model te knippen en krijgen daar al snel het idee van een paard. De Greyhounds zijn snel en wendbaar, wat ik het beste bij de lopers vind passen.
Als laatste de koning en dame. Ik vond het belangrijk om dit deze twee stukken uit hetzelfde ras te laten bestaan. Hiervoor gebruik ik de witte en zwarte herders. Die zijn groot, en bestaan in langstokhaar en stokhaar. De dame is elegant en slank terwijl de koning bij mij overkomt als een grote beer met zelfvertrouwen.

-Wat is het einddoel?

Als alles goed gaat spelen we een partijtje schaak met de honden. Dit wordt gefilmd(±4 standpunten) en gefotografeerd. De partij loopt ongeveer zo:

Er wordt gestart met filmen.
De baasjes zetten de honden op hun plek, laten ze zitten en lopen weer uit beeld. zo blijven ze 15 a 20 seconden zitten waarna er twee mensen aan komen lopen. De ene die achter de witte honden gaat staan, en de ander achter de zwarte honden. Deze twee mensen lopen daarna naar elkaar toe, geven elkaar een hand en lopen weer terug naar hun plek achter de honden. Ze wachten een aantal seconden en beginnen de partij. ze zeggen de commando's die staan voor de velden waar de honden naar toe moeten. Bijvoorbeeld. E4 of Loper G5. De honden die worden geslagen krijgen ook een commando, maar dan met een hand gebaar van iemand die buiten beeld staat. Staat zwart mat, dan blijven de honden weer 5 seconden zitten waarna de twee mensen weer naar elkaar toe lopen om elkaar een hand te geven. Ze lopen samen uit beeld waarna de honden nog 10 of 15 seconden blijven zitten waarneer ze het commando "vrij" krijgen. Na 30 seconden stopt de film.

-Aan welke eisen moet mijn hond voldoen?
De hond moet sociaal zijn, kunnen zitten en minimaal één minuut kunnen blijven zonder te gaan liggen. Het is mooi meegenomen als de hond dit ook op een afstand kan.
Is de hond loops? Dan moet de hond thuis blijven, het baasje mag natuurlijk wel komen. Laat wel even weten of je komt of niet.


Hieronder mijn eerste opzet voor de training.



Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Schotse Terriers en windhonden gezocht!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel GeenZinMeerGeenZinMeer

honden foto van GeenZinMeer

Leuk idee en snap je bedoeling (heb zelf mijn opleiding bij ArtEZ in Arnhem gedaan en afgerond). Ik zou ook erg graag mijn medewerking verlenen maar mijn afghaan 6 minuten stil laten zitten... gaat je niet lukken hoor ;-) Of ze gaan keihard rennen en spelen met de andere honden of je vervelen zich en gaan languit op de grond zitten.
Ben wel benieuwd naar het eindresultaat!

honden page profiel GeenZinMeerGeenZinMeer

honden foto van GeenZinMeer

Zou jij je bericht misschien kunnen sturen naar www.nvow.nl? Dit is de Nederlandse Vereniging voor Oosterse Windhonden.
Misschien kunnen zij hier iets meer mee.

honden page profiel ArVArV

honden foto van ArV

Ik heb dan wel een schotse terrier, maar Willem is nog maar 14,5 weekjes oud, dus ik denk niet dat dat gaat lukken

honden page profiel chrischrisgoedgekeurde fokker

honden foto van chris

Eurasier als toren vind ik echt niet geslaagd (mooie honden hoor) maar groot? krachtig? (ziet er zacht en poezelig uit door mijn 'kunstenaars' ogen). Dit lijkt me toch echt iets voor de molossers, in ieder geval een gladharige gespierde hond. (koning met langhaar en koningin met kort, zou ik ook nog over twijfelen, maar kan ik nog iets in zien)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Schotse Terriers en windhonden gezocht!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^