stamboomhonden met neven en nichten?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Amigo en K.C.Amigo en K.C.

honden foto van Amigo en K.C.

Hoi hoi,

Ben me al een jaar of 3 aan het inlezen over het fokken van honden en weet dus inmiddels dat je dit doet met stamboomhonden en vooral honden die getest en "goedgekeurd" zijn.
Vind dat allemaal erg interessant en heb dan ook zeker plannen voor in de "verre" toekomst.

Nu sprak ik echter met een koper van een mechelse herder stamboom pup en nu vertelde ze dat ze in die fokkerij wel eens neven en nichten kruisen om de "goede" lijnen te behouden.

Ook vertelde de koopster dat bij stamboomhonden (Bijv. duitse herders en dobermans) zoveel word doorgefokt op de "harde" kant van deze honden dat het goede uit een ras word gehaald.

Weten jullie hier meer van? en waar kan je op letten bij de koop van zo'n stamboom pup om dit te voorkomen.

Alvast bedankt,

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "stamboomhonden met neven en nichten?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

Het goede uit een ras halen door op de 'harde' kant te fokken? Kun je dit misschien toelichten want je kunt dit op meerdere manieren opvatten.

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Met het laatste ben ik het wel eens, vroeger was de duitse pinscher veel feller, een echt boederijhond, maar tegenwoordig wil iedereen de honden in huis en moeten ze erg lief zijn.
dat bedoeld de fokker met de harde kant.

Als je wil voorkomen dat neven en nichten gebruikt worden in de nieuwe hond, moet je goed de stambomen van de ouders bekijken, als je vaak een zelfde hond of nestgenoten in de stamboom ziet staan doe je het niet.
maar soms kan het geen kwaad, soms is het juist goed voor de bloedlijn.

honden page profiel Amigo en K.C.Amigo en K.C.

honden foto van Amigo en K.C.

Ze had het over bepaalde fokkers (En er zijn er genoeg) die dit type honden voornameijk voor e waak, politie, bewaking etc. fokken en dus bepaalde honden kruisen die hier aanleg voor hebben (Karakter) en je dus die lieve kant van zo,n hond er een beetje uit haalt waardoor dit ras een stempel krijgt met bijv. waakhond, terwijl het net zo goed een huis hond kan zijn.
(Hoop dat ik het zo goed formuleer.

Von het zelf wel appart , maar er kan wel iets in zitten.

Het vervelendste vond ik het neven en nichten verhaal.

Wil alle valkuilen die ik kon weten weten voor ik er zelf aan begin zeg maar.

honden page profiel Amigo en K.C.Amigo en K.C.

honden foto van Amigo en K.C.

@ Veronique goede toelichting bedankt.

honden page profiel Amber & LootahAmber & Lootah

honden foto van Amber & Lootah

Klopt, in bepaalde lijnen word aan inteelt gedaan. Dit hoeft niet altijd kwaad te kunnen, want goede eigenschappen versterken erdoor. Maar ook slechte eigenschappen kunnen erdoor naar boven komen. Dus het is heel goed research doen :-)

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

Inteelt die wat verder weg zit dus bv geen vaderXdochter of broerXzus, heet lijnteelt.
Dit wordt door goede fokkers die hun lijnen kennen wel eens gebruikt.
Bepaalde eigenschappen kunnen worden versterkt. Slechte en goede.. Als je je lijnen kent dan kan je dus op goede selecteren.

honden page profiel Amigo en K.C.Amigo en K.C.

honden foto van Amigo en K.C.

Vind het alsnog appart , want er zijn toch ook genoeg "rasgenootjes"met goede eigenschappen die geen familie zijn en waarbij je toch ook de goede lijnen kent?

Mijn interesse lag eerst ij de japanse spits. Bij dt ra zal het echter wel moeilijk worden aangezien je maar 1 fokker hebt in NL en dus de meeste spitsen van daar komen. Dat is ook de reden dat ik misschien toch wil overstappen op een ras waar je wel genoeg keuze hebt.

honden page profiel gorby2009gorby2009

honden foto van gorby2009

volgens mij zijn hier regels voor gemaakt, per ras maar volgens mij ook in het algemeen wat wel of niet meer mag, anders wordt er geen stamboom afgegeven

honden page profiel Angela en MichelAngela en Michel

honden foto van Angela en Michel

Wat Mexx zegt kan ik nog wel even verduidelijken. Als je lijnteelt doet, dan moet je heel goed weten wat je doet. Lijnteelt versterkt nl DUBBEL goede en slechte eigenschappen! Als je dus een rasgenoot met dezelfde eigenschappen gebruikt, dan duurt het langer voordat je daar bent waar je wilt met de lijnen.

Snap je??

Een ras waar je 'veel keuze' in hebt is trouwens ook niet altijd goed hoor. Vaak worden hier dezelfde dekreuen meermaals gebruikt bijvoorbeeld en komen de lijnen veel met elkaar overeen. Het is natuurlijk ook leuk om te 'zoeken' naar leuke lijnen. Of het nu een ras is waar er veel van zijn of weinig... Beiden hebben hun voor en nadelen ;-) .

Gorby... De meeste rasverenigingen hebben hier idd regels voor. Of je moet het aan de RvB aanvragen, dat kan ook.

honden page profiel Amigo en K.C.Amigo en K.C.

honden foto van Amigo en K.C.

@ Angela en Gorby,

Bedankt voor de informatie.

Ik wil graag een tweede hond om ten eerste shows mee te bezoeken en lekker te sporten.
Het fokken is de 2de insteek, maar wel iets wt we graag willen , omdat we het zelf erg interessant vinden (En dan wel alles er op en er aan (Matchen van de honden en daarna pup en baas, de pups zelf, te spanning bij het esten van de ouderhonden en de voldoening ervan (Eigenlijk alles er om heen).

Alleen twijfelen we bij de japanse spits ook of er wel enoeg animo voor is. HEt is natuurlijk een niet veel voorkomend ras.

honden page profiel Angela en MichelAngela en Michel

honden foto van Angela en Michel

Tja moeilijk. Ik denk dat je gewoon moet doen waar je je goed bij voelt!
En als je vaker gaat showen en mensen dus ook vaker een japanse spits zouden zien, dan word hij op een gegeven moment best bekender...

Denk iig goed na. Als ik geen beroerte had gehad, dan waren wij waarschijnlijk ook gewoon verder gegaan met de witte herder. Nu kan dat dus helaas niet en ben ik al heel lang op zoek naar wat kleiners. Ik zie echt super veel leuks voorbij komen, maar ik moet me inhouden en echt gaan voor het ras waar ik de toekomst in zie... Soms moet je daarom dus ook hondjes voorbij laten gaan die in eerste instantie heel leuk lijken O-) .

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker

Als je met een Japanse Spits wilt gaan fokken (en ik geloof dat er inderdaad maar 1 fokker in Nederland zit), dan kan je er van te voren rekening mee houden dat je voor dekkingen de grens over zult moeten. Ik heb nu een paar keer marktplaats advertenties gezien van betreffende fokker en ik vind het niet daverend. Moeten adverteren op MP vind ik al niks voor een goede fokker en ik zag daar pupjes tussen de houtvezels, niet echt huiselijk lijkt me...
Maar goed, ik zou dan zeker geen reu van hun gaan gebruiken, of die bij hun vandaan komt, want dan blijf je maar in datzelfde kleine kringetje doorfokken.

Zijn er geen andere leuke rassen waar je ook mee sporten kan? Lapinkoira? IJslandse hond? Schipperke? Ik noem maar wat hoor, maar dan heb je toch wat exclusievere rassen (de eerste twee ook rasgroep 5, de laatste rasgroep 1) die er niet zoveel zijn in Nederland, maar wel voldoende om iets meer keuze te hebben met fokken.

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Bij een normale populatie is het ook niet wenselijk om zo te fokken, maar bij sommige rassen zijn de v erschillende bloedlijnen zo schaars, dat ze dus wel eens neefxnicht doen. Soms kun je hiermee ook sterke genen versterken. Bij rassen met voldoende verschillende bloedlijnen is het vaak wel verboden om zo te fokken.
Bij een zeldzaam ras, moet je je idd afvragen of er niet al voldoende fokkers in NL zijn, want anders blijf je met de pups zitten. Er kan een heleboel tijd en geld in gaan zitten om een naam te vestigen als fokker. Je loopt dan vaak alle hondenshows en evenementen af, bent actief bij de rasvereniging, hebt een mooie en uitgebreide website, etc...

honden page profiel Amigo en K.C.Amigo en K.C.

honden foto van Amigo en K.C.

De overige honden uit rasgroep 5 hebben mijn partner en ik besproken en bijv. de ijslandse hond heeft een dun staartje (In verhouding) en een vi klein hoofd waardoor mijn partner de hele verhouding van de hond niet meer zo mooi vind als de japanse spits. Veel grotere rassen vinden we wel erg mooi , maar aangezien mijn partner maar 1.60 en 46 kilo is vind hij dat niet prettig.

We hebben nu een kruising border collie keeshond en zijn verhoudingen zijn ook heel mooi. Als dat een nieuw ras werd wisten we het wel O-) (Natuulijk getest en wel).

Ik sta bij Gea op de wachtlijst voor een toy aus, omdat ze even groot als Amigo word en ook even veel energie. Het problee bij de toy is echter dat hij in NL niet erkend is en dus geen stamboom krijgt en ik de fok ook minder leuk vind. (Dat is meer een maatje voor Amigo en een sportief hondje).

Lastig is het wel en vooral omdat we nog niet eens het "Perfecte"ras gevonden hebben om te fokken O-)

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Het is trouwens wel interessant om op een verantwoorde wijze mee te helpen aan het fokken van een 'nieuw' ras. Uiteindelijk, als het ras erkend wordt, krijgen de honden wel een stamboom. Met een ARFE-stamboom kun je bijvoorbeeld wel heel goed de combinaties bijhouden en de lijnen uitpluizen. ;-)

honden page profiel Amigo en K.C.Amigo en K.C.

honden foto van Amigo en K.C.

@ Angela Actief zullen we er zeker mee bezig zijn qua shows, evenemnten , website etc. Mijn partner is namelijk 40 uur thuis en ik 20. Daarbij ligt onze interesse er beide voor 100 % in en zullen we dus ook niet aan half werk doen ;-)


De reden an dit topic is puur om andwoorden te krijgen op mijn vragen.

Daarbij gaan we eind dit jaar verhuizen naar een oning met goede tuin etc en voor we helemaal gevestigd zijn etc. duurt dat nog even. Toch wil ik voor 100% voorbereid zijn snapje. ;-)

honden page profiel Amigo en K.C.Amigo en K.C.

honden foto van Amigo en K.C.

@ Angela weet jij hoe zo'n procedur zou gaan? in de ontwikkeling van een nieuw ras? ben er namelijk wel in geintereseerd.

honden page profiel Amigo en K.C.Amigo en K.C.

honden foto van Amigo en K.C.

Heb wel wat uitgezocht, maar op internet lees je zoveel dat het mij niet duidelijker word.
Wel weet ik natuurlijk af van het testen etc. Maar echt de procedure tot stamboom.

honden page profiel Amigo en K.C.Amigo en K.C.

honden foto van Amigo en K.C.

Trouwens e zijn bijv. ook erg gek van e : american eskimohond, Norbottenspets Alleen moeten we voor die rassen ook buiten nederland zijn. Dus als jullie van 1 van de 2 een goede fokker kennen? De informatie is erg welkom!

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Nou, ik weet niet alles van zo'n erkenningsproces. Ik weet wel dat bepaalde niet-erkende rassen er wel mee bezig zijn, zoals het markiesje en de boerboel.
Er komt dan een fokplan om de raseigenschappen en het uiterlijk te shapen naar een bepaalde standaard. Als je het goed doet, houd je hier ook de gezondheid in de gaten en de erfelijke aandoeningen die ontstaan. In het begin wordt er wel eens met andere rassen gefokt (dan krijg je bewuste kruisingen). Na een x aantal generaties kun je kruising met kruising gaan fokken, zodat je uiteindelijk tot 1 ras komt. Maar daar gaan generaties overheen en het kan wel tientallen jaren duren voordat je erkenning krijgt.

Bij zeldzame rassen is het altijd lastig om zo'n nieuw ras 'aan de man' te krijgen. Je moet dan regelmatig de publiciteit opzoeken zodat mensen het ras een beetje leren kennen. Je hebt altijd types die voor iets 'nieuws' willen gaan, maar die types zijn niet altijd geschikt voor het ras... Maar je kan zo'n ras altijd naar NL toch? Is ook met de toy-aussie gebeurt...

honden page profiel Angela en MichelAngela en Michel

honden foto van Angela en Michel

Pff... ontwikkeling van een nieuw ras. Moeilijk hoor! Ik geloof (maar pin me er niet op vast) dat je dan 8 stambomen moet hebben met 10 generaties. En daar mag dan dus niks 2x in voorkomen. Van die acht dus ook niet. Lastig uitleggen...
Dit stukje over de witte herder is misschien wel interessant...http://www.of-kimberlys-pride.com/geschiedenis.htm

Maar een ras erkend krijgen is heel moeilijk! En echt niet alleen te doen! Je zult dus met een aantal mensen heel goed moeten samenwerken. En het is niet te doen in een jaar hoor ;-) .

Maar wat Angela zegt... Een ARFE is toch ook goed? En bij de toy is de ASDR toch ook goed? Een FCI is niet persé noodzakelijk ;-) .

honden page profiel MaritMaritgoedgekeurde fokker

honden foto van Marit

Als je wil fokken met de kleine aus, zou ik gaan voor honden die MASCA-reegistratie hebben. Die zitten het dichtst bij erkenning. Hiervoor worden ook shows en al georganiseerd, vooral in Duitsland. ASDR kunnen alle honden krijgen, MASCA is net een stapje 'officieler'. En je bent bang dat een toy te klein is, Amigo was 35 cm, dan kun je misschien beter naar mini's kijken. Die hebben een schofthoogte vanaf 35 cm. Maar formaat is geen garantie... Zo ken ik een reu van 44 cm waarvan de ouders 32 en 35,5 cm waren.

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker

Ik vraag me af of je wel eens op een show bent geweest om andere rassen in het echt te bekijken. Op een plaatje kan het al snel lijken of een ras niet mooi in verhouding is. De IJslander een te dunne staart? is me nooit opgevallen hoor, en ik heb er toch al heel wat in levende lijve gezien.
Het is onzin om te zeggen dat een kruising keeshond/ bordercollie altijd een lichaam zal hebben wat mooi in verhouding is. Het is een kruising, de ene keer zal die heel anders uitvallen dan de andere keer. Pas als je een generatie of 6 gefokt hebt, kan je gaan selecteren op bepaalde uiterlijkheden en heb je kans dat je een redelijk homogeen nestje kan fokken.

Eerlijk gezegd vind ik dat jullie nog lang niet aan fokplannen toe zijn. Een hond erbij prima, maar leer eerst echt alle ins en outs van het ras. Spit de hele geschiedenis van het ras door. Vraag je af of er verschillende types in zijn, ga na welk type je het mooist vindt. Leer bepaalde lijnen en stromingen in het ras te herkennen. Bezoek eerst verscheidene shows met je hond, spreek andere fokkers...
Ik had 12 jaar samojeden voor ik ging fokken. Daarna heeft het nog 2 jaar geduurd voor het eerste nestje er was. Alleen met een hele lange voorbereiding en een hele studie over het ras zal je dat kunnen doen waar fokken om gaat, wat de enige goede reden is óm te fokken, nl. het in stand houden en waar mogelijk verbeteren van een ras.

Als je goed en verantwoord wilt fokken moet je heel sterk in je schoenen staan. Je moet naar het buitenland kunnen reizen voor dekkingen, als je een nestje hebt 8 weken thuis blijven, etc...
Ik heb nu dus een nestje van 4 liggen en het is echt niet altijd leuk. Ik word nu al nachten lang om 5 uur 's ochtends mijn bed uit gegild en ben doodmoe. Op een regenachtige dag als vandaag doe je niks anders dan dweilen en soppen en kranten verschonen en puppen die oorverdovend krijsen omdat ze naar buiten willen stil proberen te krijgen. (Vrijstaand wonen zoals wij is ook erg prettig als je fokker bent...) Ik heb nog twee weken te gaan. Maar ik zal niet klagen, ik hoorde vorige week van iemand die haar teefje verloren is, inclusief alle ongeboren pupjes. Ook dat zijn risico's die je loopt. Zelf hebben we in totaal ook al 9 doodgeboortes gehad. Ik zou zeggen, zoek een leuke hond die helemaal binnen jullie "roedel" past en ga dan nog eens heel erg goed nadenken of je wel fokken wilt.

honden page profiel Caroline & AtlasCaroline & Atlas

honden foto van Caroline & Atlas

Ik kan je helaas niet helpen, maar ik wil dit topic wel blijven volgen omdat ik mezelf in je herken. Ik kan hier nog veel van bijleren, daarom mijn reactie zodat ik het topic kan blijven volgen :-) Succes verder.

honden page profiel CabasjaCabasjagoedgekeurde fokker

honden foto van Cabasja

Hier een lijnteelt fokker :-D

Als je lijnteelt fokt dan haal je inderdaad de punten van die hond,waar je op terugfokt,naar boven.
Mara het is dus niet per definitie de beste.... want als je teef a hebt die nauw loopt van achtere en je laat een dochter daarvan dekken door een reu die ook als moederhond teef a heeft dan haal je juist het nauw lopen naar boven dat is niet de bedoeling.
Als je lijn fokt dan moet je wel op de juiste hond terug fokken.
Ik ben trots op mijn honden,mijn honden zijn 1...als mensen een dwergschnauzer zien en ze kennen mijn honden dan weten ze dat deze van mij af komen....
Ik heb hele specefieke koppen en harde haren....wat ik echt verbeterd zou willen hebben is dus dat ze wat breder van achtere zouden mogen lopen....maar we blijven ons best doen.
Fajra loopt super breed en Yahoo de aanstaande papa ook,dus wie weet,hahaha
Maar dit is dan weer geen lijnteelt,ja heel ver weg.....maar ooit moet je wel buiten je lijn anders loop je vast ;-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "stamboomhonden met neven en nichten?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: weerwat foto's van beegee
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^