Raskeuze laten beïnvloeden door (on)gezondheid v/h ras?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Angela en DieselAngela en Diesel

honden foto van Angela en Diesel

ik denk dat je, als je een dergelijk ras graag wilt, dat je gewoon heel erg kritisch moet wezen.
en niet zomaar de eerste beste pup moet kiezen.
onder alle rassen zitten slechte fokkers, dus je zult je toch zelf moeten informeren over gezondheidstesten ed

Ik denk dat wij heel erg veel geluk hebben gehad met diesel.
hij is nu bijna 5 en voor een wandeling van 10 km draait hij zijn poot niet voor om.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Raskeuze laten beïnvloeden door (on)gezondheid v/h ras?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Angela en DieselAngela en Diesel

honden foto van Angela en Diesel

" Ja gezondheid telt ook hier zwaar mee.

Bij ons gaat het in deze volgorde:
- karakter
- gezondheid
- uiterlijk

Mijn vriend zou dolgraag een EB willen, hij is met ze opgegroeid. Ik hou alleen mijn poot stijf, hier komt er geen in. Zelfs niet als herplaatser hoe lullig dat ook klinkt. Vind (bij iedere Bulldog) het karakter echt geweldig maar de gezondheid laat gewoon te wensen over. Daarom heb ik nu de hond die ik heb.

Overigens valt het me op dat eigenaren dit altijd blijven verdedigen terwijl ze eigenlijk zelf wel weten hoe het zit. Argumenten als: Mijn hond niet betekenen niet dat het ras niet naar de knoppen is. Laatst nog een man, zijn EB was ook niet zo. 'Kon een uur rennen zonder buiten adem te raken.' Dat hij hem daarna halfdood onder de lauwe douche moest zetten ach, dat maakte niet uit. "


ik vind het wel jammer dat je er zo over denkt, want er zijn echt wel goed gefokte bullen, maar je moet alleen wel heel goed zoeken.
ik ben het wel met je eens, dat het soms hartverscheurend is om een bulletje achter zijn baasje aan zit sjokken met zijn tong op de grond. dan schieten vaak de tranen me in de ogen. dan denk ik weleens dat het beter is om dat soort gevallen uit hun lijden te verlossen, want dat is geen kwalitatief goed leven

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

De problemen rond de Engelse Bulldog gaan verder dan "een aantal slechte fokkers". Door de wensen van de mens is dit ras letterlijk verkloot en zelfs de "verantwoorde" of "goeie" fokkers weten amper gezonde bullen te fokken omdat er simpelweg amper gezonde ouderdieren te vinden zijn. Ik ken maar heel weinig bullen die in staat zijn tot een normale wandeling bij een beetje warme temperaturen. Vaak zijn dit de bullen die niet voldoen aan de standaard en daardoor redelijk kunnen functioneren.

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

"

ik vind het wel jammer dat je er zo over denkt, want er zijn echt wel goed gefokte bullen, maar je moet alleen wel heel goed zoeken.
ik ben het wel met je eens, dat het soms hartverscheurend is om een bulletje achter zijn baasje aan zit sjokken met zijn tong op de grond. dan schieten vaak de tranen me in de ogen. dan denk ik weleens dat het beter is om dat soort gevallen uit hun lijden te verlossen, want dat is geen kwalitatief goed leven "


Dat heb ik precies hetzelfde, vreselijk vind ik het. En die eigenaren het maar grappig vinden want het "hoort zo".

Goed gefokte EB's zullen er zeker zijn al heb je geen garantie op een makkelijk ademende, goed bewegende honden.

Het feit dat de meeste nog steeds via de keizersnede geboren moeten worden omdat ze simpelweg niet kunnen bevallen of zelfs via K.I verwekt moeten worden staat me ook tegen. Als ze niet eens normaal kunnen voortplanten zegt dat al genoeg voor mij. Zonde van een eens zo mooi ras.

honden page profiel Angela en DieselAngela en Diesel

honden foto van Angela en Diesel

"

Dat heb ik precies hetzelfde, vreselijk vind ik het. En die eigenaren het maar grappig vinden want het "hoort zo".

Goed gefokte EB's zullen er zeker zijn al heb je geen garantie op een makkelijk ademende, goed bewegende honden.

Het feit dat de meeste nog steeds via de keizersnede geboren moeten worden omdat ze simpelweg niet kunnen bevallen of zelfs via K.I verwekt moeten worden staat me ook tegen. Als ze niet eens normaal kunnen voortplanten zegt dat al genoeg voor mij. Zonde van een eens zo mooi ras.
"


dat is helemaal waar. veel mensen vinden het snurken grappig, maar eigelijk is het heel zorgelijk..
gelukkig doet diesel alleen snurken in zijn slaap.
maar ik zeg wel eerlijk, dat als diesel wel had gesnurkt ed, had ik hem ook niet genomen.
ik wist toen ook nog niet zoveel als nu. als ik nu zou moeten kiezen, zou ik ook een ab of een oeb kiezen

honden page profiel Angela en DieselAngela en Diesel

honden foto van Angela en Diesel

" De problemen rond de Engelse Bulldog gaan verder dan "een aantal slechte fokkers". Door de wensen van de mens is dit ras letterlijk verkloot en zelfs de "verantwoorde" of "goeie" fokkers weten amper gezonde bullen te fokken omdat er simpelweg amper gezonde ouderdieren te vinden zijn. Ik ken maar heel weinig bullen die in staat zijn tot een normale wandeling bij een beetje warme temperaturen. Vaak zijn dit de bullen die niet voldoen aan de standaard en daardoor redelijk kunnen functioneren. "


dat klopt gedeeltelijk wat je zegt. er zijn ook mensen helaas, die juist puur op hun uiterlijk fokken, dat zijn degene die het ras verkloot hebben :'(

maar gelukkig is er een select groepje die juist hun uiterste best doen om het ras weer gezond te krijgen. die proberen de eb te fokken, zoals hij vroeger was.
en dat kost jaren, maar de ommekeer is er in ieder geval

honden page profiel Kobus & CasKobus & Cas

honden foto van Kobus & Cas

Ik denk dat als je een ras écht graag wilt, je er toch wel voor zal kiezen. Ik weet niet of ik dat zou doen... Mijn droomras is niet heel ongezond. Ik vind meerdere rassen heel leuk, waarvan sommige heel ongezond. Die zakken daardoor wel lager op mijn lijstje, dus het weegt bij mij wel degelijk mee. Maar als ik echt een hond op 1 heb staan die heel ongezond is, maar ik vind het ras wel echt véél leuker dan nummer 2, dan zou ik denk ik toch voor het ongezonde ras gaan... Maar dan wel bij een hele goede fokker, dan maar heel erg duur en/of een enorme wachtlijst.

Sara is wel geen Duitse Herder, maar ze heeft nu wel last van HD, ondanks dat ze van een goede fokker vandaan komt. Ik vind Witjes heel mooi en leuk, maar nu ik zie dat Sara zoveel pijn heeft en wel van een goede fokker vandaan komt, zakt dit ras wel een stuk lager op mijn lijstje. Ik zou het denk ik ook niet meer hoeven, ook al weet ik dat dit heus niet bij ieder Witje is. Maar ik zou er toch bang voor zijn en dat wil ik de hond niet aan doen.

honden page profiel Angela en DieselAngela en Diesel

honden foto van Angela en Diesel

@ sammy,

het voorbeeld wat je gaf over die man, vind ik vreselijke mensen.
het zijn nou eenmaal honden met een beperkt uithoudingsvermogen en daar moet je niet het uiterste van willen vergen.
die 10 km kan diesel ook alleen maar lopen, als hij regelmatig rustmomenten neemt en dat doet hij zelf door vaak een stukje voorruit te draven en dan ergens lekker uitgebreid staan snuffelen. op die momenten rust hij uit.
als de temperatuur richting de 20 graden gaat, gaat diesel al niet meer mee.
ik hoef diezelfde wandeling niet met diesel aan de fiets te doen, daar is hij niet voor geschikt.
als hij gaat voetballen of naar het strand gaat, doe ik hem op een bepaald moment aanlijnen, want ik wil niet dat hij over zijn top heen gaat.
maar voor sommige bullen is een klein stukje lopen al een hele inspanning en dat vind ik zo zielig

honden page profiel chrischrisgoedgekeurde fokker

honden foto van chris

Fanny,

in Zweden

honden page profiel annemieke&nakannemieke&nak

honden foto van annemieke&nak

Ik sluit me volledig bij Chris aan!
Vaak kiezen mensen een ,,modehondje",ik persoonlijk vind dit het summum van egoisme.
Nak is uitgezocht op gezondheid,en karakter.
En wij zorgen erg goed voor hem,en dat is hem aan te zien.
Ja,wij vinden hem mooi.
En het is helemaal te gek,dat in de acht jaar dat wij hem nu hebben,we el-ke dag wel iemand tegenkomen die zeggen:,,Wauw wat een mooie hond",maar dat is meegenomen.
Nee,absoluut staat gezondheid met stip op nummer 1,bij ons.
Ik vind dat Nederland ook wel zo*n wet mag instellen,waarin overfokte honden worden verboden.
Dat scheelt een heleboel leed,en verdriet,voor beide kanten.

honden page profiel ukkieukkie

honden foto van ukkie

@Chris, heb even gezocht en ik kan dat nergens vinden!

honden page profiel RiaRia

honden foto van Ria

Ik had 6 jaar geleden nog nooit van syringomyelie gehoord.Ook mijn DA niet.De rasvereniging heeft dit 15 jaar in de doofpot weten te houden.Ditzelfde doen ze nu met CM(uitgezakte hersentjes).
Puk heb ik op 26 April moeten laten inslapen.Hij was pas 6 jaar oud.

Cappy gaat nu ook zienderogen achteruit en is ook nog maar 6 jaar oud.
De rasvereniging doet helemaal niks om het ras te verbeteren en daarbij is het nu te laat.
Er mag nog altijd worden gefokt met hondjes die CM hebben???CM is de veroorzaker van syringomyelie.CM heeft 97 procent van de Cavaliers!Gelukkig is er nu een wet aangenomen dat er met zieke hondjes(erfelijke aandoeningen) niet gefokt mag worden.Deze wet gaat in 2012 of 2013 in.Eindelijk!Dit geld dus ook voor de broodfokkers want fokken is fokken.

honden page profiel Uma & JokerUma & Joker

honden foto van Uma & Joker

" Bedankt voor jullie reacties. De meningen zijn toch wel gelijklopend.

Zelf ben ik ook helemaal weg van de Berner Sennen (vroeger als klein kind met 5 Berners in de familie opgegroeid). En het is pas sinds kort dat ik gemerkt heb hoe ongezond dit ras eigenlijk wel niet is. Ik dacht dit ras ooit nog wel te overwegen, maar wetend dat je hond bij 4 of 6 jaar al kan sterven (ondanks goede lijnen), vind ik toch een akelig idee. Tja hoe mooi en lief ze ook zijn :-/. "


Ja, je moet bij Berner Sennenhonden echt opzoek gaan naar een goede fokker, die met lijnen fokken waarin de honden heel oud worden.

Ik ken bijvoorbeeld een Berner sennen fokker die hele gezonde honden ter wereld brengt die heel oud worden, ze heeft een aantal door haar gefokte berners die nu kerngezond zijn en 10 jaar oud zijn. Die doen mee aan de Veteranen klasse op de hondenshows en ze verwacht dat haar honden nog wel wat ouder gaan worden.

Ik zelf zou me denk ik ook laten beinvloeden door de ongezondheid van een ras.

honden page profiel RiaRia

honden foto van Ria

http://www.eerstekamer.nl/behandeling/20091215/gewijzigd_voorstel_van_wet_14/f=/vibyc0yoypuy.pdf


Hier volgt een citaat uit de wet nr. 31 389 A "Een integraal kader voor regels over gehouden"dieren en daaraan gerelateerde onderwerpen (Wet dieren)"

Artikel 2.6 Fokken van dieren
1. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur worden regels
gesteld voor de uitvoering van bindende onderdelen van EG-maatregelen
over het fokken van en het voor de fok gebruiken van dieren behorende
tot bij die maatregel aangewezen diersoorten of diercategorieën.
2. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen voor het
onderwerp, bedoeld in het eerste lid, regels worden gesteld voor bij deze
maatregel aangewezen diersoorten of diercategorieën die betrekking
hebben op onder meer::
a. een verbod op het fokken of het voor de fok gebruiken van:
1°. dieren die beschikken over een bepaalde aandoening die, of een
uiterlijk kenmerk dat, de gezondheid of het welzijn van het dier of de
nakomelingen van het dier kan aantasten;
2°. dieren die een gevaar kunnen opleveren voor de veiligheid van
mens of dier, en
3°. andere bij of krachtens algemene maatregel van bestuur aangewezen
dieren, diersoorten of diercategorieën;
b. de methode van fokken, waaronder een verbod op bepaalde
methoden van fokken;
c. het voorafgaand aan het fokken door de fokker te verrichten of te
doen verrichten onderzoek bij dieren waarmee wordt gefokt naar de
aanwezigheid van aandoeningen die de gezondheid of het welzijn van de
dieren of de nakomelingen van die dieren kunnen aantasten;
d. hygiëne, het voorkomen van de verspreiding van dierziekten,
zoönosen en ziekteverschijnselen, en het weren van ziekteverwekkers;
e. het aantal nesten dat dieren gedurende een bepaalde periode krijgen,
en
f. de bij te houden en over te leggen gegevens.
3. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen voor het
onderwerp, bedoeld in het eerste lid, in het belang van de bevordering
van de raszuiverheid of de verbetering van raskenmerken tevens regels
worden gesteld voor bij deze maatregel aangewezen diersoorten of
diercategorieën die betrekking hebben op onder meer:
a. de organisaties die stamboeken of registers bijhouden;
Eerste Kamer, vergaderjaar 2009–2010, 31 389, A 8
b. de eisen aan dieren, hun sperma, eicellen en embryo’s, onder meer
voor inschrijving in een stamboek;
c. het keuren van dieren;
d. de methoden voor het onderzoek naar en beoordeling van de
prestaties en de genetische waarde van dieren;
e. het bewijs van inschrijving in een stamboek van dieren, en
f. de voorwaarden voor toelating van fokdieren tot de voortplanting.

honden page profiel chrischrisgoedgekeurde fokker

honden foto van chris

Als dit de wet is, waarom wordt hij dan niet nageleefd?

art 2.6, 2 a 1: immers er zijn rassen die uiterlijke kenmerken vertonen die niet alleen de gezondheid en het welzijn aantasten van het dier en zijn nakomelingen, maar zelfs (indien de mens niet tijdig ingrijpt) de dood van beide als onoverkomelijk gevolg heeft.

Ik moet er niet aan denken wat er met de arme teef en haar pups gebeurt, als mensen niet tijdig ingrijpen bij keizersnede-geboortes (welke bij bep. rassen gebruikelijk zijn vanwege het uiterlijk). Fokkers weten dit en laten toch hun hond dekken. Ik begrijp dit echt niet. Waar valt dit onder?

honden page profiel Uma & JokerUma & Joker

honden foto van Uma & Joker

" Nou ben ik toch heel benieuwd waarom de chihuahua ertussen staat. "


Chihuahua's hebben toch tegenwoordig wel veel last van de te kleine schedel en de bolle ogen enzo?
Of heb ik dat fout?

honden page profiel Miora,pebbles en quizMiora,pebbles en quiz

honden foto van Miora,pebbles en quiz

ik vind het nog steeds frapant dat er over bullen (met name franse en engelse) gezegd wordt dat ze niet veel kunnen of snel doodmoe zijn.
vandaag gaan fietsen en zwemmen met mn franse bull. half uur heen, uur spelen en zwemmen, half uur terug. en geloof me, ze stuiterde nog steeds toen we thuis kwamen.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Ik vind Cavaliers hele leuke hondjes. Leuk formaat, leuk karakter, en ook nog eens een vacht die "bij me past". Maar die gezondheid hè? Als ik geluk heb gaat Dobby nog 10 jaar mee en is het dan beter met de Cavjes, maar ik heb mijn twijfels. Zulk soort dingen kosten tijd, áls het beter gaat worden.

honden page profiel Angela en DieselAngela en Diesel

honden foto van Angela en Diesel

" ik vind het nog steeds frapant dat er over bullen (met name franse en engelse) gezegd wordt dat ze niet veel kunnen of snel doodmoe zijn.
vandaag gaan fietsen en zwemmen met mn franse bull. half uur heen, uur spelen en zwemmen, half uur terug. en geloof me, ze stuiterde nog steeds toen we thuis kwamen. "


Ik geloof dat ze stitch heet op dit forum, ook een franse bulldog. die doet aan agility :-)

honden page profiel Miora,pebbles en quizMiora,pebbles en quiz

honden foto van Miora,pebbles en quiz

Die hebben we al in het echt ontmoet, en dat is een geweldige hond !!! =D

honden page profiel Angela en DieselAngela en Diesel

honden foto van Angela en Diesel

" Die hebben we al in het echt ontmoet, en dat is een geweldige hond !!! =D "


dat is leuk! zo zie je maar; ze zijn echt niet allemaal een snurkend wrak ;-)

honden page profiel chrischrisgoedgekeurde fokker

honden foto van chris

Is het toevallig dat net de 'buldoggen-mensen' niet op mijn 'wets-reactie' reageren?

honden page profiel Miora,pebbles en quizMiora,pebbles en quiz

honden foto van Miora,pebbles en quiz

nee chris, ik had die reactie ook gewoon helemaal niet gelezen.
en moest mijn hondje afzien, had ik het al wel gemerkt.
zei het net al, gisteren uren gefietst en gespeeld,en pebbles stuiterde nog steeds ...
dat doe je niet als je ondragelijk afziet lijkt me.

honden page profiel chrischrisgoedgekeurde fokker

honden foto van chris

Miora, ik kan er nu dus vanuit gaan dat je mijn reactie gelezen hebt, heb je hem ook begrepen?

honden page profiel Miora,pebbles en quizMiora,pebbles en quiz

honden foto van Miora,pebbles en quiz

heb m maar eens diagonaal doorgekeken. hondenrassen die last hebben van hun uiterlijk mogen niet bestaan.

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

Miora.......tis fantastisch dat je bulletje zo fit is maar volgens mij weet je ook wel dat de meeste bulletjes niet zo fit zijn en daar gaat het om.

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker

honden foto van C

Ik vind de Engelse Bull zielig (en uiteraard heb je uitzonderingen, kan jouw hond nog perfect rennen en doen dan is dat alleen maar hartstikke fijn), hier in de buurt loopt er eentje rond, of je kan beter zeggen dat hij rond sjokt.
Als ik een uur op pad ging met Bijou en ik kwam terug dan was de hond niet veel verder gelopen.
Hij loopt heel langzaam, kan amper ademen en dat vind ik naar om te zien. Het feit dat ze zichzelf niet eens meer kunnen voortplanten, vind ik al reden voor fokkers om zichzelf even goed achter de oren te krabben waar ze nu eigenlijk mee bezig zijn.

@Uma; Dat klopt helemaal, zoals ik zei gaat de Chihuahua ernstig achteruit. Zoals je weet had Bijou CM (te kleine schedel), in Nederland is dit nog vrij zeldzaam, zeker bij andere kleine rassen dan de Cavalier.
En dat bleek ook bij dierenartsen, Bijou was een zeer interessant geval voor de diergeneeskunde.
Echter, in bijvoorbeeld Amerika is CM/Syringomyelia helemaal niet meer zo uitzonderlijk, er is laatst zelf een speciale grote praktijk geopend, alleen hiervoor.
En daar komen alle kleine rassen, Yorkshire Terriers/Chihuahua's/Dwergpinschers, en ook bij de Staffords zijn gevallen bekend.
En óók honden met stamboom, kan het niet vaker benadrukken. Toevallig las ik laatst op de rasvereniging van de Chihuahua in Amerika, dat een reu die multi kampioen is en dus ook jaren lang is ingezet als dekreu, hartstikke Syringomyelia heeft. Dat is erg lullig, aangezien dit erfelijk is.

honden page profiel ........goedgekeurde fokker

Als ik een keuze maak qua ras, kies ik:
1) of de hond bij mij past qua bewegingsbehoefte
2) of de hond bij mij past qua karakter
3) of het uiterlijk mij aanspreekt
Dan ga ik kijken of ik de gezondheid toelaatbaar vind om de hond daadwerkelijk aan te schaffen.

Ik wil persé NIET een jachthond/hond met veel jachtinstinct. Tijdens wandelingen wil ik mijn honden los kunnen laten lopen zonder dat ze wild lastig vallen of er vandoor gaan. Ik wandel graag, met uitschieters naar 3 uur. Echter moet het een hond zijn die ook eens een dagje met alleen balletje gooien de energie kwijt kan of lekker met stoeien. En boven alles: ik houd van honden met een heel open en erg enthousiast en vriendelijk karakter. Mijn ouders hadden altijd boxers en die tomeloze enthousiaste gekkigheid spreekt mij zo aan. Alleen vond ik boxers wat te groot om overal mee naartoe te kunnen nemen in tweevoud ;-)

Ik heb even aan Franse Bullen gedacht, maar ik heb daar vanaf gezien omdat ik de ALGEMENE gezondheid van het ras te slecht vond. Veel bullen kunnen boven de 20 graden al niet meer een lekker lange wandeling houden. Uiteindelijk zijn we bij de Boston Terriër uitgekomen, een ras met een goede algemene gezondheid. Lange wandelingen boven de 20 graden zijn geen probleem, en mijn honden zijn voor het ras dus geen uitzondering.

Echter heb ik op straat en soms op het forum toch te maken met vooroordelen. Worden mijn honden toch zielig gevonden met hun platte snuit. Voor ieder die nu nog denkt dat ik het mooier doe voorkomen: graag ga ik met diegene wandelen zodat diegene kan meemaken hoe goed mijn honden in conditie zijn, vrolijk ze zijn en geen hinder ondervinden van hun platte snuit. :-D :-D :-D

Een kanttekening bij de Boston Terriër: zoals bij ieder ras hebben mijn honden hun gezondheid te danken aan al die fokkers die wel tijd en liefde steken in het verantwoord fokken van het ras. Fokkers die zeer uitgebreid testen en onderzoek doen naar bloedlijnen. :-)

honden page profiel Angela en DieselAngela en Diesel

honden foto van Angela en Diesel

@ chris,

nee, ik had jouw reaktie ook nog niet gezien.

tja, ik denk toch dat de verantwoordelijkheid ook voornamelijk bij de pupkoper ligt.
tuurlijk moeten ze gewoon ophouden met "rotzooi" te fokken, maar ook potentiele pupkopers moeten veel kritischer worden.
maar zolang de slechte fokkers pups kunnen blijven verkopen, zal dit met of zonder wet toch niet stoppen, want wie controleert het?
zolang een huisdier voor de wet maar een ding is, wordt er alleen gekeken of het dier de benodigde verzorging krijgt, zoals voeding en huisvesting, dan is het goed.
Als die wet nageleefd zou worden, dan zouden er toch ook geen broodfokkers mogen bestaan?

maar er is gelukkig wel een select groepje begonnen met het serieus verbeteren van de gezondheid van de eb
http://www.bulldogsonline.nl/taxonomy/term/28

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Raskeuze laten beïnvloeden door (on)gezondheid v/h ras?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 3 van 4 12 34
Volgende forumvraag: Ik wil met een chihuahua showen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^