Raskeuze laten beïnvloeden door (on)gezondheid v/h ras?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ........goedgekeurde fokker 3 doggies

@joeska@Indy: waarom hebben grote honden een lagere levensverwachting dan? Heeft dit dan niet te maken met het ingrijpen van de mens? Die lagere leeftijd geldt overigens niet voor alle grote rassen.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Raskeuze laten beïnvloeden door (on)gezondheid v/h ras?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel meikemeike 3 doggies

honden foto van meike

Ja, ik vind gezondheid van het ras belangrijk, maar misschien nog wel belangrijker is hoe de fokker omgaat met gezondheid (fokbeleid en testen). Maar voor een ras dat bekend staat om gezondheidsklachten zal ik nooit kiezen. Ik ben op dit moment wel gecharmeerd van de smoushond, het fokbeleid is er op gericht om op gezondheid en karakter te selecteren. Maar als er al een 2e komt zal dat waarschijnlijk weer een herplaatser worden, mogelijk weer rasloos. Maar zonder platte snuit of of te kleine schedel, of iets dergelijks.

honden page profiel Gerina, Timo en ZendéGerina, Timo en Zendé 3 doggies

honden foto van Gerina, Timo en Zendé

Nou ben ik toch heel benieuwd waarom de chihuahua ertussen staat.

honden page profiel patricia,  *Spikey* Nino & Lolapatricia, *Spikey* Nino & Lola 3 doggies

honden foto van patricia,  *Spikey* Nino & Lola

Ik vind frande buldoggen, hele leuke honden :-D
Maar ja, ik laat me beinvloeden door de gezondheid van het ras, en wil daarom geen franse buldog erbij..

honden page profiel D&BD&B 3 doggies

honden foto van D&B

" Nou ben ik toch heel benieuwd waarom de chihuahua ertussen staat. "


Persoonlijk denk ik dat dat zo is omdat, tenzij je een goede fokker hebt, je chi's hebt met cm, pl, en waterhoofdjes. En bovendien gaan ze vaak veel te vroeg weg bij de moederhond.

honden page profiel NikaNika 3 doggies

honden foto van Nika

Heb er niet naar gekeken indertijd.
Maar na veel medische problemen zou ik dat in de toekomst wel doen. Je leest er wel over maar denkt toch stiekem dat jou dat niet overkomt, zoalang je hond maar niet uit een puppyfabriek komt.
Maar helaas... :'(

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

grote honden worden niet oud ? heb ik zeker uitzonderingen, heb newfoundlanders.

en ja tuurlijk kijk ik naar gezondheid, vandaar dat mijn bewuste keuze is een goeie verantwoorde fokker te zoeken, voor mijn vorige hond heb ik anderhalf jaar gewacht tot ik een keuze gemaakt hebt bij een fokker, en ja gezond en heel oud geworden.

met bamse heb ik ook een goeie keuze gemaakt, gezond van lijf en leden, nog nimmer ziek geweest, buiten de steken van wespen, maar dat kan iedere hond overkomen, goed zoeken en niet naar nestjes gaan waar al pups aanwezig zijn, dan ga je voor gaas, bereid een zoektocht heel goed voor.

dan zeg ik nog niet dat je dan altijd een gezonde hond treft, maar de kans is wel heel groot. :-D

honden page profiel Simone, Cody en FlynnSimone, Cody en Flynn 3 doggies

honden foto van Simone, Cody en Flynn

Nee, mijn keuze was vanaf het begin af aan al een sheltie. Al die rassen die daar staan, die passen niet bij mij, vind ik niet mooi, of zijn te groot. Als het wel zo was dat ik 1 van die rassen echt geweldig vond en die bij mij passen zou ik er gewoon voor gaan. Natuurlijk zou ik wel echt goed opletten of de hond bij een goede fokker die test vandaan komt.

honden page profiel Amber & LootahAmber & Lootah 3 doggies

honden foto van Amber & Lootah

Ik zou niet zo snel kiezen voor een ras dat ernstige gezonheids problemen heeft.mijn keuze zou beinvloed worden door de fokker. Bij veel ongezonde rassen word er wel iets aan gedaan om dit te verbeteren. Zo ls bij king charles spaniels. Er zijn ook fokkers die wel testen en allen gokken met dieren die geen sm e.d. hebben. dan vind ik het al een stuk beter :-)

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van C

Ik zou me daar uiteraard door laten beinvloeden. Ik vind dat de Chihuahua bijvoorbeeld ernstig achteruit gaat als je ziet hoe dit ras er tegenwoordig aan toe is.
Let maar op, binnen een paar jaar is Syringomyelia bijvoorbeeld niet meer zeldzaam, maar word het net zo normaal als andere afwijkingen.

En ja, als hier in de toekomst een nieuwe hond komt word dit een ras die voor zover bekend gezond is.

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Witte Draak

Natuurlijk laat ik mijn raskeuze onder andere beïnvloeden door de gezondheid van een ras, lijkt me ook niet geheel onverstandig voor iedere toekomstig pupkoper. Je wil toch weten wat je kan verwachten van de hond? Gezondheid lijkt me een van de belangrijkste dingen, pas als je die (vrijwel) zeker weet zou ik pas voor uiterlijk gaan.

Dat grote rassen gemiddeld minder oud worden dan kleine rassen is waar. Ik denk dat het wel te maken heeft met de menselijke interventie, in hoeverre er op uiterlijk wordt geselecteerd (ipv gezondheid) en de populariteit van het ras. Maar deze dingen gelden ook voor kleine rassen.
Zo zijn er ook grote rassen die wel lang leven, maar dat zijn wel de onbekendere rassen die vaak ook nog echt voor een gebruiksdoel worden gefokt. Om goed te kunnen werken, moet een hond namelijk wel gezond zijn, lijkt me.

Ik vraag me af of, ook bij bekende hondenrassen, werklijnen gezonder zijn dan showlijnen.

honden page profiel Nikki & HeroNikki & Hero

honden foto van Nikki & Hero

Bedankt voor jullie reacties. De meningen zijn toch wel gelijklopend.

Zelf ben ik ook helemaal weg van de Berner Sennen (vroeger als klein kind met 5 Berners in de familie opgegroeid). En het is pas sinds kort dat ik gemerkt heb hoe ongezond dit ras eigenlijk wel niet is. Ik dacht dit ras ooit nog wel te overwegen, maar wetend dat je hond bij 4 of 6 jaar al kan sterven (ondanks goede lijnen), vind ik toch een akelig idee. Tja hoe mooi en lief ze ook zijn :-/.

honden page profiel Gerina, Timo en ZendéGerina, Timo en Zendé

honden foto van Gerina, Timo en Zendé

An: Ik denk dat het te vroeg weggaan bij de moeder bij veel meer rassen voorkomt. En de kans dat je een ongezonde hond koopt bij een broodfokker geldt voor elk ras. Er zijn rassen die meer kans hebben op gezondheidsproblemen, maar daarom moet je ook niet zomaar een hond bij een willekeurig iemand kopen. En ik ken minstens 3 mensen met een Berner Sennen die super gezond is. Het is maar net waar je een hond koopt.

honden page profiel D&BD&B

honden foto van D&B

" An: Ik denk dat het te vroeg weggaan bij de moeder bij veel meer rassen voorkomt. En de kans dat je een ongezonde hond koopt bij een broodfokker geldt voor elk ras. Er zijn rassen die meer kans hebben op gezondheidsproblemen, maar daarom moet je ook niet zomaar een hond bij een willekeurig iemand kopen. En ik ken minstens 3 mensen met een Berner Sennen die super gezond is. Het is maar net waar je een hond koopt. "


Dat is precies wat ik bedoel hoor, maar bij chi's hoor je vaak dat ze met 7 a 8 weken weggaan, terwijl ze pas bij 11,12 weken wegkunnen!

honden page profiel oukjeoukjespeciaal aangestelde fokker

honden foto van oukje

" Feit blijft dat Teckels zo ongeveer de hoogste levensverwachting hebben ;-) En teckeltjes kunnen eindeloos wandelen. Maar wel teckels die bij een goede fokker vandaan komen die juist honden selecteert op een sterke rug... "



Er mag zowiezo niet gefokt worden met honden die een hernia hebben, dus hernia valt na verhouding reuze mee in het teckelras. Ze mogen natuurlijk geen trappen lopen enz, maar dit is bij meerdere rassen zo.

honden page profiel Angela en DieselAngela en Diesel

honden foto van Angela en Diesel

@ mexx,

ik vind het jammer dat je mijn gedachtes egoistisch vind, want ik heb juist wel heel erg gelet op zijn uiterlijke
kenmerken, dat deze niet te extreem zijn.
dat hij het niet benauwd heeft, niet te zwaar gebouwd etc.
hij heeft gelukkig ook geen typische eb kwalen.

en ik ben ook heel reeel; de kwaliteit van leven vind ik heel belangrijk. hij moet een kwalitatief goed leven kunnen leiden, anders houdt het bij mij op en zal ik hem in laten slapen.

er zijn zoveel mensen met allerlei rassen (ook die niet in het lijstje staan) die maar eindeloos blijven tobben met de gezondheid van hun hond. sommige honden heb ik echt medelijden mee. ze mankeren de meest rare dingen en ze blijven maar de hond vol proppen met allerlei medicatie en operaties na operatie om het leven van de hond maar te rekken.

is dat niet egoistisch?

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Ik bedoelde ermee te zeggen dat de honden van mijn opa en oma vroeger gemakkelijk 15/16 jaar werden, zonder dat ze veel ouderdomspijn hadden of erg ongezond waren. Het enige wat ze dan hadden waren doofheid, slechtziend en stijf. Dit waren allemaal herdershonden. De Bouvier (Beer) van mijn vader (praat ik over 40 jaar geleden) is 20 geworden, deze moest worden ingeslapen tegelijk met zijn vader (Astor), dat was een zwerfhond en niemand wist hoe oud die was. Dat bedoel ik met dat grote honden vroeger wel oud werden, daarom vindt ik het zo raar dat tegenwoordig voor veel grote honden 9 jaar al oud is.. "


Ik hoorde dat in een land als Bulgarije bijv. de grote honden nog steeds oud worden.

Zelf wilde ik graag een duitse herder, maar ik heb bijna een jaar moeten zoeken indertijd om de hond te krijgen die ik zocht. Een gezonde hond natuurlijk met goede bloedlijnen, en rechte rug. Een prachtige hond, die niet door iedereen als dh herkend werd omdat ze niet die vreselijke lage achterhand had, en ook niet de geelbruine kleur had, en ook net iets fijner gebouwd was dan de meeste dherders. Als ik dan trots vertelde dat ze een dh is hoorde ik regelmatig: achja, een kruisinkje zeker. :-D

honden page profiel wendywendy

honden foto van wendy

Ik heb alleen de vraag gelezen en niet de antwoorden die je hebt gekregen, dus als ik iets zeg dat al eerder is gezegd, dan sorry :-)

Persoonlijk vind ik dat je ABSOLUUT moet kijken naar de gebreken die in bepaalde rassen voorkomen, niet omdat het de hond minder leuk maakt, maar omdat fokkers 'wegkomen' met de gebreken omdat sommige rassen geliefd zijn, en niet elke fokker even betrouwbaar is. Voor honden met 'bekende gebreken' zou ik goed navraag doen bij de fokker, en me laten informeren over wat ze er aan doen om dit soort gebreken te voorkomen.

Voor het fokken van de meeste rashonden zijn bepaalde normen opgelegd, om een voorbeeld te noemen:

Reu en teef moeten voldoen aan de Heupdysplasienormen en in het bezit zijn van een geldig attest, HD A, HD B, HD C. De honden met HD C dienen evenwel gekoppeld te worden aan een HD A of HD B hond. Honden met HD D en HD E worden niet toegelaten tot de fok. (artikel 6 Fokreglement)

De fokker waarvan ik mijn hondje heb heeft 2 HD A ouders, hij wilde niet anders. Dit vind ik zelf ontzettend fijn, omdat het ze daadwerkelijk uitmaakte dat het ras 'beter' wordt. Het was makkelijker en lucratiever geweest om een extra nestje te hebben, omdat er nog steeds een wachtlijst is..

Je kunt best het hondje van je keus kiezen, maar verdiep je in wat voor maatregelen een fokker neemt... dat zou mijn advies zijn :-)

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

" @ mexx,

ik vind het jammer dat je mijn gedachtes egoistisch vind, want ik heb juist wel heel erg gelet op zijn uiterlijke
kenmerken, dat deze niet te extreem zijn.
dat hij het niet benauwd heeft, niet te zwaar gebouwd etc.
hij heeft gelukkig ook geen typische eb kwalen.

en ik ben ook heel reeel; de kwaliteit van leven vind ik heel belangrijk. hij moet een kwalitatief goed leven kunnen leiden, anders houdt het bij mij op en zal ik hem in laten slapen.

er zijn zoveel mensen met allerlei rassen (ook die niet in het lijstje staan) die maar eindeloos blijven tobben met de gezondheid van hun hond. sommige honden heb ik echt medelijden mee. ze mankeren de meest rare dingen en ze blijven maar de hond vol proppen met allerlei medicatie en operaties na operatie om het leven van de hond maar te rekken.

is dat niet egoistisch? "


Mexx??
Ik heb niks gezegd hoor.. Iig niet over de EB

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

" Nou ben ik toch heel benieuwd waarom de chihuahua ertussen staat. "

Omdat de chi net als de cavalier met nagenoeg dezelfde problemen kampt.
PL (wordt nu eindelijk verplicht door de vereniging), oog- en hartproblemen, Syri. En dan nog de waterhoofden, geboorteproblemen, glucoseproblemen, gebitsproblemen (tanden die niet wisselen of over/onderbeten).
De cavalier is alleen nu in het nieuws geweest.
Het lullige is zelfs dat er bij de cavalier nu veel fokkers zijn die weer bezig zijn het ras gezonder te krijgen.
Bij de chi zijn ze nog steeds bergafwaarts bezig. Sssssst ipv openheid.
Voor het geld dat je betaald voor ene pup, kan de fokker ook wel 2 of 3 extra testen doen.

Ik zoek ook niet voor niks in het buitenland voor een pup, daar test men iig op PL, ogen en hart.


---

Oh en over de leeftijd van grote hond vs kleine hond.
Ligt ook weer aan het ras en de fokwijze.
Kijk Mexx valt onder grote rassen en zou door de HD en ED problemen bv niet oud worden.
Toch worden witjes (de fatsoenlijk gefokte) gewoon zon 13-15 jaar (Mexx zijn paps en mams ook).
Nu hebben mijn oom en tante een dubbele kruising (TechelXHussel X TeckelXHussel).
Die zou dus volgens de 'regels' (kruising en klein) zeker ouder moeten worden als Mexx zijn ras...
Helaas heeft de kleine nu al zware PL, foute bouw en tandproblemen. Die redt de 6 jaar waarschijnlijk niet.

De fokwijze heeft voor mij meer invloed dan de grootte

honden page profiel Loes & Kaya Loes & Kaya

honden foto van Loes & Kaya

Interessant topic.

Ik zou zeker kijken bij de volgende keuze naar de gebreken van het ras dat ik wil kiezen.
Ik vind de franse en engelse bulldog heel erg leuk .. maar ik zou ze nooit nemen omdat ik zo vaak knorrende bulletjes tegenkom.. ik krijg het er zelf helemaal benaud van.. ze passen ook niet bij mijn levensstijl maar dat is een ander verhaal.

Mijn liefde ligt toch bij de duitse dog.. maarja.. dit ras staat ook bekend om zijn korte levensduur (natuurl uitzonderingen) ook heb ik al een hoop DD gezien die heupklachten hebben (misschien toeval)en een maagtorsie komt vaak voor. Toch is mijn liefde zo groot dat ik wel een dd zou kiezen,, maar ik zou dan echt alles via de regeltjes doen.. geen traplopen, niet voor het eerste jaar veel bewegen, na het eten niet bewegen voor minstens 2uur en natuurlijk naar een goede fokker gaan.

@Mexx: angela vergiste zich met Joeska vanwege de witjes foto denk ik ;-) .
Wat leuk dat je een chi neemt en wil proberen het ras te verbeteren. Over hoelang wil je er een chi bijnemen?

Groetjes Loes

honden page profiel chrischrisgoedgekeurde fokker

honden foto van chris

In sommige landen is het fokken van bepaalde rassen verboden ivm dierenwelzijn, en valt het fokken van die rassen onder mishandeling.
Ik vind dit heel terecht:

Als een ras zo extreem wordt dat dit gezondheids problemen oplevert en geboorteproblemen. Er zijn honden (rassen) waarvan je vooraf weet dat ze met keizersnede geboren moeten worden, vind ook ik dit mishandeling als je dit accepteerd en zelfs bevorderd door je fok-selectiecriteria.

Als het (zg grappige?) uiterlijk ten koste moet gaan van het dier, heb ik mijn sterkste twijfels over dierenliefde.

De aanschaf van een ras, waarvan men vooraf weet dat de kans op gezondheidsproblemen groot is, bevordert de fok ervan en houdt het instand en ben ik dus geen voorstander van.


Voor mij is dus de gezondheid van een ras dus wel degelijk van invloed bij de aanschaf.

Ik zou bv dolgraag een Ierse wolfshond hebben en de enige reden waarom ik er geen heb is de gemiddelde te verwachtte levensduur. Vandaar bv voor mij geen hond groter dan een 'natuurlijke' grootte.

honden page profiel ukkieukkie

honden foto van ukkie

@ Chris, welke landen hebben dan een verbod op welke rassen?

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

"
@Mexx: angela vergiste zich met Joeska vanwege de witjes foto denk ik ;-) .
Wat leuk dat je een chi neemt en wil proberen het ras te verbeteren. Over hoelang wil je er een chi bijnemen?

Groetjes Loes "


aaaah... Vooruit :-p

Ligt aan het verloop van de opleiding. Als ik tussendoor uitgeloot wordt voor en coschap en het niet kan opvullen. Dat zou dus tussen 1 en 2 jaar ong zijn. Maar ik heb geen haast, wacht op de juiste combi

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

Ja gezondheid telt ook hier zwaar mee.

Bij ons gaat het in deze volgorde:
- karakter
- gezondheid
- uiterlijk

Mijn vriend zou dolgraag een EB willen, hij is met ze opgegroeid. Ik hou alleen mijn poot stijf, hier komt er geen in. Zelfs niet als herplaatser hoe lullig dat ook klinkt. Vind (bij iedere Bulldog) het karakter echt geweldig maar de gezondheid laat gewoon te wensen over. Daarom heb ik nu de hond die ik heb.

Overigens valt het me op dat eigenaren dit altijd blijven verdedigen terwijl ze eigenlijk zelf wel weten hoe het zit. Argumenten als: Mijn hond niet betekenen niet dat het ras niet naar de knoppen is. Laatst nog een man, zijn EB was ook niet zo. 'Kon een uur rennen zonder buiten adem te raken.' Dat hij hem daarna halfdood onder de lauwe douche moest zetten ach, dat maakte niet uit.

honden page profiel Loes & Kaya Loes & Kaya

honden foto van Loes & Kaya

@Mexx: leuk, nou ben benieuwd.. :-)

honden page profiel MackMack

honden foto van Mack

Wij hebben onze keuze laten beinvloeden.
In plaats van een Engelse Bulldog hebben we gekozen voor zijn Amerikaanse neefje.
Met een Amerikaanse Bulldog kan je nu eenmaal veel meer, bv lange wandelingen maken, kunnen beter tegen de warmte, etc etc etc.

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

" Wij hebben onze keuze laten beinvloeden.
In plaats van een Engelse Bulldog hebben we gekozen voor zijn Amerikaanse neefje.
Met een Amerikaanse Bulldog kan je nu eenmaal veel meer, bv lange wandelingen maken, kunnen beter tegen de warmte, etc etc etc. "


Zeker weten, met de Amerikaan kun je veel meer kanten op. Al is het karakter wel steviger (en de bouw niet te vergeten.) Ben toch maar wat verliefd op die knappe neven haha.

honden page profiel Gerina, Timo en ZendéGerina, Timo en Zendé

honden foto van Gerina, Timo en Zendé

Ik denk dat, als je een hond bij een eerlijke fokker koopt, de kans dat je een zieke hond koopt, erg klein is. Dat geldt voor elk ras. De fokker waar ik mijn chi heb gekocht verkoopt geen zieke hondjes en heeft ook geen zieke hondjes. Tuurlijk komen bij bepaalde rassen meer ziektes voor dan bij anderen, maar dat ligt, denk ik, puur aan de fokkers. Niet aan het ras. De fokkers fokken ziektes en gebreken in het ras. Dat heeft niets met het ras zelf te maken.

honden page profiel Angela en DieselAngela en Diesel

honden foto van Angela en Diesel

"

Mexx??
Ik heb niks gezegd hoor.. Iig niet over de EB "


sorry mexx, ik had het verkeerd gezien, het was idd aan joeska gericht

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Raskeuze laten beïnvloeden door (on)gezondheid v/h ras?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 2 van 4 123 4
Volgende forumvraag: Ik wil met een chihuahua showen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^